В категории: Брой 9-10/2008, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Акумулаторна миниторвертка Skil 2436

Skil засилва присъствието си и в групата на акумулаторните миниотвертки, като в първите дни на идната година ще пусне на пазара най-новия си модел Skil 2436. Той заменя моделите Skil 2236 и Skil 2348 Twist, които бяха едни от най-продаваните миниотвертки. Това красноречиво показва, че отвертките с акумулаторно захранване, и особено с тази големина, все повече изместват обикновените механични отвертки не само в професионалната практика, но и в домашната работилница.

Производителят е предвидил и възможност за избор, защото новата миниотвертка ще се продава в два варианта. При първия, Skil 2436AA, отвертката заедно със зарядното устройство и 3 бита ще се предлага в картонена кутия и съответно ще има и по-ниска цена. Този вариант е предназначен за любители, които търсят по-евтин инструмент. При вторият вариант (Skil 2436AC) отвертката ще се продава в пластмасова кутия с набор от принадлежности, без които и без това тя не може да се използва ефективно. Наборът съдържа различни по форма на върха битове, накрайници за работа с гайки и винтове с шестостенна глава, свредла с шестостенна опашка, преходник. Ще си позволим предположението, че вторият вариант ще бъде по-търсен, защото практиката на Skil да комплектуват електроинструментите си с най-необходимите качествени работни инструменти и консумативи отдавна се е утвърдила като предпочитана.

Отвертката Skil 2436 се захранва с никел-металхидриден акумулатор, който е по-модерен от никел-кадмиевите – има по-висок капацитет при едно и също тегло, по-малък саморазряд, а Memory ефектът (при NiMh батериите е Lazy, но ефектът е почти същият) се проявява значително по-слабо.

Капацитетът на акумулаторната батерия е 1,1 Ah, а работното ù напрежение 3,6 V. Времето на зареждане е 5 часа. Въпреки ниското работно напрежение отвертката постига максимален въртящ момент 7 Nm (при завиване в твърд материал), което предполага, че с нея може да се завиват винтове с диаметър до 5 mm. Честотата на въртене не се регулира, но това на практика става от само себе си в зависимост от прилаганото върху винта усилие според дълбочината на завиване, диаметъра на винта и твърдостта на дървото. Ако в края на завиването мощността на двигателя е недостатъчна, то може да се довърши, като отвертката се върти на ръка. Това е възможно благодарение на автоматичното блокиране на въртенето на шпиндела. Така се постъпва често и при начално развиване на силно притегнат, ръждясал или просто заял винт.

Миниотвертката тежи само 300 g, което също е добро постижение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото