В категории: Брой 9-10/2008, Отопление, Ремонти, Строителство

Газов калорифер RD-GH12

Газовият калорифер е подходящо решение, когато е необходим лек, удобен за пренасяне, мощен и същевременно евтин нагревателен уред, способен за кратко време да затопли въздуха в доста обширно пространство около себе си. Загретият от газовата горелка топъл въздух се издухва от електрическия вентилатор във вид на силна въздушна струя с дебит от няколкостотин кубически метра на час. Това позволява бързо затопляне на въздуха в производствени помещения, които през нощта не се отопляват или където се работи инцидентно. Поради това в тях не се рентира изграждането на цялостна отоплителна система, а когато се наложи работа през студените зимни месеци, студът бързо и лесно се прогонва с помощта на газовия калорифер. Той може да се поставя почти навсякъде, стига минималният обем на помещението да съответства на изискванията според мощността на калорифера. То трябва да бъде проветряемо, за да се осигурява постоянен приток на кислород в него. В близост до калорифера и особено пред него не бива да има лесно запалими материали и предмети.

Типично приложение на калориферите е затоплянето на въздуха само в ограничени зони от големи халета, вместо да се отоплява целият обем на помещението, защото разходите за това биха били неоправдано големи. В случая въздушна струя от калорифера отоплява само зоната, където се работи. Много често газовите калорифери се използват на строителни обекти, където много от дейностите, особено довършителните, продължават и през зимния сезон. Те се използват също така за подсушаване на помещения с висока влажност, за поддържане на положителни температури в складове, където се съхраняват чувствителни на студ материали, и т.н. Често намират приложение и в селското стопанство за отопляване на помещения за животни, растения и др. Използват се и на открито.

Към предимствата на показания тук газов калорифер RD-GH12 на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ се прибавя и много добрата цена – 198 лв. Всичко това, както и наближаващият зимен сезон, обяснява интереса, който посетителите на павилиона на „Евромастер Импорт Експорт“ по време на отминалия преди месец Технически панаир в Пловдив проявяваха към този експонат.

При размери от само 40х30 cm и тегло 6,0 kg калориферът има топлинна мощност 12 kW. За гориво се използва пропан-бутан в бутилка. Тя се свързва с калорифера посредством редуцир-вентил и гъвкав маркуч, които също влизат в комплекта на уреда. Запалването на газта в горелката става чрез искра, която се индуктира от пиезокристал при натискане на пусковия бутон. Вентилаторът на калорифера има дебит 300 m³/час, а максималната температура на изходящия от него въздух е 62 °С.

Цената на отоплението, както и необходимия запас от бутилки с пропан-бутан всеки сам може да пресметне, като се знае, че максималната разходна норма на този газов калорифер с 875 g/час.

Разходът на електроенергия е съвсем малък, защото мощността на вентилатора е 40 W. Калориферът има термостат с разположен в близост до пламъка сензор (термодвойка). При неговото угасване притокът на газ бива незабавно прекъснат чрез соленоиден вентил. Термостатът предпазва уреда и от прегряване.

Коментари и въпроси

5 Коментари към “Газов калорифер RD-GH12”

Георги | ноември 11th, 2011 at 3:27 pm

Здравейте!
Искам да попитам за „Газов калорифер RD-GH12“, имате ли го в наличност на каква цена е и евентуално с кориери работите ли ?
Благодаря предварително
Лек ден!
„Направи сам“: Здравейте,
От вносителя „Евромастер“ ни съобщиха, че цената на калорифера е 199 лв. с ДДС и те могат да Ви го доставят чрез куриерска служба.

мирослав колев | февруари 28th, 2012 at 3:57 am

Бих искал да знам каква му е цената и как мога да го купя.
„Направи сам“:Цената е посочена в отговор на друго читателско запитване и не е променяна. За да Ви улесним при закупуването на калорифера препратихме писмото Ви до фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

мирослав колев | февруари 28th, 2012 at 4:06 am

Здравейте, също бих искал да знам дали може да се включва и изключва автоматично при зададени температури от мен.
„Направи сам“:Газовият калорифер не може да се включва и изключва автоматично.

розен трифонов | септември 10th, 2012 at 1:21 pm

Здравеите,бих искал да попитам в комплекта включва ли се газова бутилка и възможно ли е взимането на уреда на изплащане.
„Направи сам“:
Калориферът се продава без бутилка. Начинът на заплащане зависи от конкретния търговец, от който ще купите калопифера.

beti | ноември 7th, 2012 at 10:33 am

Здравейте,искам да знам може ли калорифера да се използва за отопление на магазин за дрехи голям 100м2.
„Направи сам“: Отоплителната мощност, необходима за поддържане на зададена температура, зависят не само от площта или по-точно от обема на помещението, но и от редица други фактори – например топлинните загуби през ограждащите стени, таван, прозорци и т.н. Тя се изчислява за всеки конкретен случай. Освен това не сме убедени, че газовият калорифер е подходящият отоплителен прибор за помещения с дрехи и други лесно запалителни материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото