В категории: Брой 9-10/2008, Водопровод и канализация, Ремонти, Строителство

Многослойна тръба PEX вместо гъвкава връзка

За свързване на бойлера с водопроводната мрежа най-често се използват гъвкави маркучи, армирани с метална оплетка. Това е възможно най-лесното и бързо решение, но то крие и рискове, защото никой не може да прогнозира кога маркучът ще протече.

Затова си заслужава малко повече труд, както и да се заплати по-висока цена, като свързването се направи със специална многослойна тръба от омрежен полиетилен (PEX) и сърцевина от заварено с лазерен лъч алуминиево фолио, каквито се използват за отоплителните инсталации. Тези тръби, в случая Ø16х2, се съединяват към тръбите на бойлера и водопроводната инсталация посредством фитинги – адаптори. Единият им край завършва с тръбна резба, а другият се захваща към края на тръбата. Според начина на захващане към тръбата се използват два вида фитинги. При единия монтирането става чрез пресоване на тръбата около щуцера на фитинга. Това се извършва със специални механични или хидравлични клещи, които са скъп професионален инструмент. Затова ще прибегнем до другото решение, изпълнимо с евтини, макар и не съвсем подръчни инструменти. Адаптерът е разглобяем, а съставните му части и последователността при монтиране са показани на снимките. Първата задача е тръбата да се отреже със специален тръборез с ролка, който не деформира края ù. Тръборезът се завърта на няколко оборота, като едновременно с това винтът му бавно се завива, докато тръбата бъде прерязана. Втората задача е отворът на тръбата да се калибрира. Това се прави с показания на снимката калибратор, а още по-добре е да се използва комбиниран инструмент, който едновременно извършва и следващата операция. При нея ръбът на тръбата се скосява под ъгъл 45о откъм вътрешната страна. При липса на специализиран инструмент това може да се направи и с дърводелски зенкер за издълбаване на отворите за винтове със скрита глава. При необходимост от огъване на тръбата в нея предварително се вкарва специална пружина с необходимия външен диаметър. Накрая сглобяването на адаптера и пристягането към тръбата се извършват с два ключа.

За да стане уплътнението сигурно, двата гумени пръстена трябва да бъдат здрави и да се намират в леглата си. Тръбата бива притисната плътно около щуцера чрез завиване на гайката, която от своя страна притиска под себе си и свива разцепения метален пръстен.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото