В категории: Брой 9-10/2008, Водопровод и канализация, Ремонти, Строителство

Запушване на пробита полипропиленова тръба

Гледката, показана на снимката, е способна да вледени сърцето и на най-куражлията майстор. Всъщност, преди да стигне до нея, той вече се е вледенил и в буквалния смисъл на думата облян от избликналия от стената или пода гейзер студена вода. А може да бъде и по-зле, ако тя е гореща. В случай, че спирателният кран е по-далеч или на труднодостъпно място, наводнението също е в кърпа вързано.

Никой не е застрахован от неволно пробиване на скрит в стената или пода тръбопровод, още повече, че съвременните тръби от полипропилен са неуловими за обикновените и затова евтини детектори за откриване на скрити под мазилката източници на подобни изненади. Едва когато бедата се случи, на човек му идва наум, че покрай всички останали безспорни предимства, които наложиха тези тръби пред стоманените, те имат и един недостатък – много лесно се пробиват със свредло.

Бедата е много голяма, защото може да се наложи разкъртване на цялата стена, а когато това се случи в току-що завършената с хиляди мъки нова баня, събитието е трагедия. Като връх на всичко се оказа, че от дузината специа- листи, към които се обърнахме за помощ, никой не знаеше рецепта за запушване на отвора с минимално къртене.

Като хора не вярващи толкова в опита на практиците, колкото в сигурните източници на техническа информация от водещите фирми производители, накрая успяхме да се сдобием с решението, което показваме тук. Полипропиленовите тръби не се лепят, а се заваряват чрез полифузия на материала с нагряване при температура 260 оС. По същия начин става и запушването на пробития в тръбата отвор, като се използва специална тапа с диаметър 8 mm от полипропилен. Най-напред отворът се разширява до диаметъра на тапата, старателно се почиства и подсушава. На уреда за залепване на тръбите се монтират специалните накрайници за заваряване на тапата. Единият се вкарва внимателно в отвора на тръбата, а в отвора на другия постепенно се вкарва тапата. След около 7 s тапата се изважда бързо, изтегля се нагревателният уред и тапата се напъхва, докато уширението ù опре в повърхността на тръбата. След това стърчащата част се прерязва.

Това е всичко. Една евтина тапа може да реши голям проблем, стига човек да знае как.

 

 

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Запушване на пробита полипропиленова тръба”

Алекс Нейков | юни 25th, 2011 at 10:51 am

Къде могат да се намерят тези тапи и специалните накрайници към лепещото устройство?
Alex
„Направи сам“: За описаното в статията решение са използвани накрайници за заваряване и полипропиленова тапа, взети от фирма „Акварор“.

гана | август 20th, 2013 at 8:48 pm

Здравейте, „майстор“, който трябваше да ми отстрани теч, по незнайни причини използва поне 20 сантиметрова бургия, за да „освободи мястото около подозрителната тръба“. Като освободи мястото проби канализационната тръба, която минава наблизо и успях да пъхна пръстите си в два отвора! Тъй като не можем да искаме от човека отгоре да си разкърти цялата баня заради нашата грешка, как можем за постоянно да разрешим проблема. Засега „майсторът“ е напълнил мястото с някакви неща като смес от кълчища и цимент, но влага има. това не е разрешение на проблема. от наша страна дупките биха могли идеално да бъдат достагнати.
Мерси!
„Направи сам“:
От дистанция може да се дават само приблизителни съвети. Най-вероятно вертикалният щранг на канализацията е изпълнен с ПВЦ, тръба, която е крехка и лесно се чупи. В случая не може да се използва описаната в статията технология, която се отнася за друг материал – полипропилен и за отвори с малък диаметър.
За тръби от PVC има специални лепила. Може да се опита върху пробитата тръба, върху мястото на пробива, да се залепи парче от тръба със същия диаметър. Ако основната тръба е добре почистена и суха, лепилото би могло да хване и кръпката да спаси положението.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото