В категории: Брой 9-10/2008, Градина

Леки моторни триони за градината

Повечето хора генетично или по навик действат импулсивно и предприемат едно или друго действие, когато нуждата от него вече тропа настоятелно на вратата. Димитровден е и според народното поверие зимата е тази, която на този ден престъпва прага ни. Със себе си носи студове и виелици, за които всеки трябва да се подготви, докато все още има време. За тези, които разчитат на отопление с дърва, а те стават все повече и повече, това означава да се запасят с дърва за огрев. По-изгодно е човек сам да нареже дългите стъбла на парчета, подходящи за печката или камината. Когато има щастието да живее в самостоятелна къща, а свободното си време да прекарва на вилата, тогава може да си позволи и удоволствието сам да нареже и подреди за зимните дни и нощи запасите от гориво.

С две думи, е време „Да монтираме веригите – сега!“, както гласи надсловът на промоционалната кампания, която „Андреас ШТИЛ“ ЕООД провежда до 5 декември т.г.

В списанието ще намерите листовка с кратки опи-сания на всички актуални към момента за българския пазар машини, част от които са включени в промоцията. Това са моторните триони MS 211, MS 230, MS 250, MS 260, MS 270, MS 290 и MS 361. Всеки закупил такава машини получава подарък литър масло за двутактов двигател, верига и пила за нейното заточване. Ние, като издатели на списание за хората родени с тръпка към техниката и майсторлъка, решихме да потърсим повече информация за някои от включените в промоцията машини. Затова се поразровихме из наличната информация за горещите новости, които STIHL предлага на армията от почитатели на марката по цял свят.

Вниманието ни най-силно привлече една не само нова, но и впечатляваща машина – моторният верижен трион STIHL MS 211 и неговата усъвършенствана модификация STIHL MS 211 C-BE. Всеки водещ световен производител непрестанно усъвършенства своите машини и пуска на пазара все по-нови модели. Има обаче и такива модели, в които са събрани повече от обичайното нови технически решения. Поради това те се задържат по-дълго на пазара, а наименованията им остават в летописа на развитие на дадения вид машина. Такъв модел е новият STIHL MS 211, който се сочи като представител на нова генерация леки и достатъчно мощни, производителни и икономични верижни моторни триони, минимално замърсяващи околната среда и осигуряващи висок комфорт при работа. Целта на конструкторите е била да създадат оптимална машина за рязане на дърва, включително за огрев в дома и личното стопанство, за поддържане на градината, за строителство на различни конструкции от дърво. В конструкцията на всяка нова машина е вложен над 80-годишният опит на STIHL в производството на верижни триони и друга техника за поддържане на градината или работа в гората.

STIHL MS 211 има двигател с работен обем 35,2 cm3 и мощност 2,3 к.с. (1,7 kW). Без режещата гарнитура машината тежи 4,3 kg. Трионът се доставя с шина, дълга 35 cm, и верига 3/8” P Picco Micro Comfort 3. Машината се характеризира с ниско ниво на вибрациите – 3,5/3,2 m/s2. Разходът на бензин е с около 20% по-малък в сравнение с конвенционалните модели със същия работен обем на двигателя. Съдържанието на вредни съставки в изгорелите газове е намалено със 70%.

Тези впечатляващи постижения са в резултат на редица нови технически решения. Двигателят с вътрешно горене е специалният двутактов STIHL 2-MIX, който читателите ни познават от статията за листосмукачката SH 86-D и въздушна метла BG 86-D в НС 7-8/2008. Този двигател съчетава висока мощност (обемна мощност и въртящ момент) с икономичност и минимално съдържание на вредни вещества в отработените газове. При двигателя STIHL 2-MIX в цилиндъра се вкарва дозирано количество външен въздух, който образува въздушна възглавница, която разделя изгорелите газове от постъпващата през картера прясна горивно-въздушна смес. По този начин се минимизират характерните за конвенционалните двутактови двигатели загуби на прясна горивна смес, защото част от нея се смесва с изгорелите газове и заедно с тях се изхвърля в атмосферата. Горивната смес се подава в цилиндъра по четири канала, като същевременно се завихря. Така се осъществява по-пълното ù изгаряне и коефициентът на полезно действие на двигателя нараства. Резултатът е по-висок въртящ момент и по-нисък разход на гориво.

Друга новост при MS 211 е въздушният филтър, чиято усъвършенствана конструкция позволява значително по-продължителна работа, без да се налага неговото често почистване. Филтриращата система се състои от три елемента. Първоначалното грубо очистване на въздуха се извършва от циклонен филтър, който по центробежен път отстранява около 80% от замърсяванията. Този филтър не се задръства с времето, защото съдържащите се във въздуха твърди частици не се задържат, а се изхвърлят в околното пространство. Втората степен на очистване на въздуха се извършва от филтър с нагънат хартиен елемент. Благодарение на предварителното очистване и увеличената му повърхност този елемент има неколкократно удължена дълготрайност и се сменя четири пъти по-рядко от досега използваните подобни филтри. Последната степен на очистване на въздуха се извършва от финия филтър.

Освен това карбураторът има специална система, която позволява компенсиране в широки граници на ефекта от постепенното задръстване на въздушния филтър. Тя поддържа оптимален състава на горивно-въздушната смес за осигуряване на максимална мощност при минимално съдържание на вредни вещества в изгорелите газове и минимален разход на гориво.

Двигателният блок е свързан с ръкохватката чрез специална антивибрационна система, която намалява нивото на предаваните вибрации с 30%. Това прави работата с машината по-малко уморителна и по-приятна.

Трионът има и редица други усъвършенствания, които не са от решаващо значение, но всички заедно го правят по-лесен и по-удобен за работа. Така например вместо две гайки за закрепване на кожуха, който покрива задвижващото веригата зъбно колело, той има само една с увеличена големина гайка. Винтът, чрез който се опъва веригата, е изнесен странично, а отворът за него се намира непосредствено до гайката, крепяща капака. Това решение има две съществени предимства. Работи се по-удобно и движението на ръката с отвертката и по-свободно. По-същественото обаче е, че напълно се избягва близостта и вероятността от контакт между ръката и острите зъби на веригата. Отворът на резервоара за бензин е уголемен, което улеснява зареждането на машината при полеви условия. Тялото му е изработено от прозрачна пластмаса, което позволява визуален контрол за наличното количество. Капачката е така конструирана, че с лекота се отвива и завива на ръка, а в затворено положение тя е осигурена срещу саморазхлабване и саморазвиване.

Макар че книжният филтър на триона се сменя четири пъти по-рядко, конструкторите са се постарали в максимална степен да улеснят и тази операция. Капакът, който покрива филтъра, се снема съвсем лесно и бързо – достатъчно е бутонът на ключалката да се избута напред.

След всичко казано дотук е логично човек да се запита какво още би могло да се направи за усъвършенстване на тази толкова старателно изпипана машина. Оказва се, че може, и отговора дава самият производител.

Това е модификацията STIHL MS 211 C-BE. По отношение на двигателя и неговата мощност разлика между двата модела няма. От техническия паспорт се вижда, че моделът MS 211 C-BE е станал с 300 g по-тежък – 4,6 kg, а нивото на вибрациите, предавани на ръкохватката, е снижено допълнително до 2,9/3,1 m/s2. Шината вече е 40 cm.

Различията между двата модела са посочени в наименованието на втория, като буквените означения са валидни за всички модели триони на STIHL.

Буквата „С“ показва, че машината принадлежи на т.нар. комфортна серия триони. При нея са използвани редица технически решения, които в максимална степен улесняват работата, правят я по-малко уморителна и по-приятна. На първо място това са системата за бързо опъване на веригата (обозначена с буквата „B“ в наименованието) и за улеснено пускане на двигателя – STIHL ErgoStart, което пък е значението на буквата „Е“.

Системата за опъване на веригата позволява това да се извършва без помощта на допълнителни инструменти – гаечен ключ и отвертка, да става лесно и бързо. По-важното е, че тази система гарантира веригата да бъде опъната със зададената от производителя оптимална хлабина, т.е. да не бъде нито по-хлабава и да провисва, нито пренатегната, което рязко повишава износването на режещата гарнитура. Така се гарантира едновременно оптимална производителност при рязане, безопасността на работещия и минимално износване на веригата и шината. За опъване на веригата гайката (на външен вид наподобява голяма капачка) се развива леко на ръка, след което зъбното колело, намиращо се над нея, се завърта напред до упор. Гайката отново се завива и притяга до отказ на ръка. За разхлабване и освобождаване на веригата при разхлабена гайка зъбното колело се завърта назад. Това е всичко.

Системата за запалване на двигателя ErgoStart е голямо удобство, което веднага ще оцени всеки, който веднъж я е изпробвал. Вместо не особено приятното и често водещо до травмиране на пръстите рязко издърпване на стартовото въже до цялата му дължина, при ErgoStart въжето се изтегля последователно няколко пъти на съвсем късо разстояние – 20–30 cm. Така постепенно и с минимални усилия се натяга спираловидно навита плоска пружина. Щом акумулираната в нея енергия достигне определена граница, пружинният механизъм завърта коляновия вал, при което двигателят запалва. С две думи, пускането на машината става със значително по-малко усилие и вече е напълно по възможностите и на нетренирана женска ръка. Най-същественото при този механизъм е, че се елиминира силният тласък, който често се получава при завъртане на коляновия вал и чрез въжето се предава на ръката. Понякога той е доста силен и се възприема като неприятен травмиращ удар. При системата ErgoStart това не може да се случи.

Друго удобство при този „комфортен“ модел е наличието на ръчна помпа за подкачване на горивото в камерата на карбуратора. Това е особено полезно след неговото изпразване по някаква причина – работа до последна капка бензин, източване на бензина или продължителен престой, без трионът да се използва. Липсата на такава помпа изисква по-продължително дърпане на въжето, докато горивото се под-качи, за да може двигателят да запали.

Към техническите решения, повишаващи комфорта при работа, ще посочим още допълнително намаленото ниво на предаваните от двигателния блок вибрации до посочената стойност.

В обобщение бихме казали, че изборът по наше мнение определено клони към модела STIHL MS 211 C-BE. Той върши същата работа като STIHL MS 211, ала с него се работи по-удобно и приятно, но в крайна сметка в домашни условия рязането на дърва не е средство за препитание, а преди всичко източник на удоволствие. И още нещо – разликата в цените на двете машини е минимална, което допълнително натежава в полза на нашия избор.

От новите модели моторни верижни триони бихме посочили още и най-малкия по мощност MS 181, който очевидно представлява ценово ориентирано решение, разширяващо възможностите за избор. Това е модерен верижен трион със силно намалено ниво на предаваните върху ръкохватката вибрации. Има двутактов двигател STIHL 2-MIX със същия намален разход на гориво и силно редуцирано съдържание на вредни съставки в изгорелите газове като модела MS 211. Няма разлика и в конструкцията на въздушния филтър. Двете машини използват една и съща режеща гарнитура с дължина на шината 35 cm. Между двата модела няма разлика и в теглото. MS 181 отстъпва единствено по работния обем на двигателя – 31,8 cm3, и съответно има по-малка мощност – 2,0 к.с. (1,5 kW). За изкушените да правят тънки сметки ще посочим, че при разлика в мощността 11% разликата в цените на двете машини е 35% в полза на MS 181.

Като обобщение бихме казали, че и трите моторни триона са много подходящи за нарязване на дърва за огрев и поддържане на залесена с дървета градина. С тях се режат дървесни стволове с дебелина до 30 cm. Тези машини са необходимият помощник също така при изработване на различни строителни конструкции в градината – беседки, перголи, дървени огради и др., а също и в строителството за рязане на талпи, греди, ритловици за подпори и др. Те са едновременно леки, удобни за работа при минимална умора и същевременно достатъчно мощни за тези дейности.

Сега остава да си отговорим и на въпроса каква верига да монтираме, защото е знайно, че без добра верига и най-качественият трион може да се окаже безполезен. Тук също има забележителна новост и тя е, че в самото начало на идната година и у нас ще се продава най-новата верига на STIHL – първата в света нископрофилна верига Picco Duro. Тя се отличава от останалите модели от фамилията Picco по това, че зъбите ù имат резци от твърдосплавни пластини. Поради това нейната износоустойчивост е над четири пъти по-голяма, с толкова се удължава и времето между две заточвания. Толкова по-дълго време зъбите ù ще запазват своята острота и режеща способност. Тази верига открива нови възможности за използване на верижния трион, включително за нарязване на замърсени с пръст и пясък стъбла на дървета, на зацапани с остатъци от втвърден циментов разтвор и хоросан кофражни дъски и греди. За нея вече не е фатално и неволното съприкосновение с почвата по време на рязане, което неизбежно се случва.

Нископрофилните вериги Picco са предназначени за работа с леки моторни триони, като описаните в статията. Отличават се със спокойно движение и силно намалена склонност към поява на обратен удар и рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината. Това ги прави по-безопасни и подходящи при нарязване на дърва за огрев, за кастрене на клони и резитба на дърветата, за строително дърводелство.

Това, че поредната световна новост в производството на вериги, Picco Duro, носи марката STIHL, не е изненада за специалистите, защото немската компания е единственият производител на верижни триони, който сам проектира и произвежда водещите шини и вериги за своите машини. Това е още една от причините за високото качество и успеха на тази марка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2008, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото