В категории: Брой 12/2006, Градина, Дърводелство и обзавеждане

Люлееща се пейка

От проектите на Skil избрахме и една градинска пейка. Вярно, лятото е още доста далеч, но подготовката за него трябва да започне отрано. Пък, както се е задала и безснежна зима, току-виж, че някоя и друга двойка почивни дни бъде посветена на изработката на тази пейка. Дизайнът ù е оригинален, а от нея винаги ще има нужда. Особеното в конструкцията на пейката е, че тя може да се люлее, което допринася за по-приятното усещане на седящите върху нея. Дизайнерът е украсил люлката с три апликации, изобразяващи двойка сърца, но това решение оставяме на избора на този, който се захване да я майстори. Понеже проектът навярно е дело на американски конструктор, ползващ инчова система, дадените размери в милиметри са малко необичайни за европееца и препоръката ни е всеки да ги закръгли, включително според материалите, с които разполага.

С изключение на двете странични табли 1, останалите детайли са от масивна дървесина. Понеже пейката ще бъде изложена на атмосферни влияния, а и за да стане по-устойчива, е желателно да се използва по-здрава дървесина – парен бук или дъб и в краен случай иглолистна. Детайлите се разкрояват по дадените в таблицата или според закръглените и коригирани размери. Летвите, от които се нарязват детайлите, трябва да бъдат предварително гладко рендосани, защото малката дължина на някои от детайлите ще затрудни тяхното рендосване поотделно. Краката 5 в горния си край имат закръгление, поради което се изрязват с прободен трион от по-широка дъска. Също с прободен трион се оформя горната страна на дългия фриз 7 на облегалката. Всички открити ръбове се заоблят, което може да се извърши на ръка с шлифовъчна хартия или, за предпочитане, с ръчна фреза. Ако разполагате с тази машина, има възможност за допълнителна обработка на челните кантове на предните крака, на дългия фриз 7, както и на горните фризове 11, които изпълняват функцията и на подлакътници, като им се придаде декоративен профил.

Летвите на седалката 2 се монтират с лепило и винтове към напречните опори 3 и 4, а опорите 3 по същия начин се сглобяват към двете царги 6 на седалката. Задължително се използва водоустойчиво лепило. Челните сглобки се правят с лепило и с по две дибли всяка. Това не е най-блестящото решение от дърводелска гледна точка, но класическата сглобка на длаб и чеп си е доста трудно упражнение и в случая едва ли си заслужава труда. Сглобката между напречните опори 3 и двете царги 6 е чрез зарязване, което ù придава по-голяма устойчивост.

Двете царги 6 се свързват към краката 5 с лепило и винтове. Тук може да се приложи и техника, при която вместо винтове се използват по две дълги кръгли дибли на сглобка, като диблите се монтират подобно на дървени пирони – набиват се през крака в предварително пробит през двата детайла отвор. Понеже краищата на фабричните дибли са скосени, диблата не се набива докрай, а се оставя леко да стърчи. Стърчащото парче се изрязва внимателно със ситнозъбест трион-пасвател, като се внимава да не се нарани повърхността на крака. След това останалата леко стърчаща част се шлифова, докато се изравни напълно с повърхността на крака. Ако те са от светла дървесина и не се използва байц или плътен оцветен лак, диблите ще личат, което не дразни и може да се възприеме като декоративен ефект.

Двете Х-образно кръстосани летви 9 оформят облегалката. Препоръката ни е да се отрежат по-дълги и като се положат върху рамката, образувана от детайлите 6, 7 и 8, по кантовете на фризовете 8 да се очертаят линиите, по-които да се отрежат. Така те ще пасват точно на мястото си. Първо се намества едната от двете летви и след това по нея се очертават линиите на срязване по средата на другата. Двете части се съединяват с цялата летва с лепило. Тъй като пробиването на съосни срещуположни отвори в съединяваните под ъгъл детайли трудно се удава, сглобката може да се подсили с плоска дибла или откъм гърба да се подложи и залепи допълнителна летва.

Страничните табли се разкрояват от дървесновлакнеста плоча MDF, като дъгообразната извивка се изрязва с прободен трион. Радиусът на кривината се подбира опитно, но да бъде възможно по-голям, защото в противен случай пейката лесно може да се преобърне. За предпазване от подобна изненада в предния и задния край на извивката се монтира с винт по един гумен буфер за врата. Те служат за опори, пречещи на люлката да се обърне.

За да не се повредят кантовете, върху които стъпва пейката, те се „обковават“ с лента от поцинкована ламарина с дебелина 2 mm. Такава ламарина трудно се намира. Затова може да се използва черна стоманена ламарина, която се боядисва на 2–3 слоя с Zinga – най-подходящия материал за т.нар. студено поцинковане. Опорите 3 и 10 се монтират към таблите 1 с лепило и винтове.

Накрая всички детайли се шлифоват окончателно, острите ръбове се заоблят и остава защитното декоративно покритие. Изборът зависи от предпочитанията, от това къде ще бъде поставена пейката, както и от използваната дървесина с оглед да не бъде скрита под слоя цветен лак естествената красота на дървото.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото