В категории: Брой 12/2006, Звукоизолация, Облицовки и настилки, Покриви, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

Подпокривна обшивка от плочи върху конструкция от летви

В НС 11/2006 разгледахме възможностите за оформяне на тавана в помещения, разположени непосредствено под покрива, чрез обшивка с плочи от гипсокартон и по-специално варианта, при който плочите се монтират към предварително направена скара от метални профили CD на Knauf. Изграждането на такава скара почти винаги се налага, защото чрез напасване на дължината на окачвачите, металните профили може да се монтират така, че да лежат в една равнина. Това се налага, защото долните кантове на ребрата, носещи покривната конструкция, най-често не лежат в една равнина. Втората причина за изграждане на такава носеща скара е невъзможността кухината между ребрата да побере достатъчно дебел от топлотехническа гледна точка слой топлоизолация – минерална вата. Именно вторият пласт, разположен между профилите на носещата конструкция, допълва общата дебелина на топлоизолацията до необходимите 16–24 cm. Използването на специализираните за тази цел метални профили CD унифицира и улеснява работата.

При по-малки по площ обшивки обаче металните профили може да бъдат заменени успешно с дървени летви със сечение 50х30 mm и това често се прави при неголеми по площ тавани. Замяната на профилите с летви по никакъв начин не променя изискванията към дебелината и начина на направа на топлоизолацията. Не бива да се забравя също, че топлоизолацията трябва да бъде сигурно защитена откъм страната на помещението със специално фолио, което не пропуска водните пари да проникват в нея, да кондензират и да я овлажнят. Специално обръщаме внимание, че поставянето на парозащита е задължително, когато подпокривното помещение се обитава и съответно отоплява през зимата. Не бива да се използва какъв да е материал, например обикновено полиетиленово платно. За тази цел се произвеждат специални високотехнологични рулонни материали, които принадлежат към групата на т.нар. климатични мембрани. Характерно за тях е, че в едната посока сигурно спират и задържат преминаването на водните пари, а в другата са пропускливи за тях. Поради това през зимата представляват сигурна преграда срещу проникване на водните пари от помещенията към топлоизолацията. Обратно – през лятото, когато слънцето нагрее силно покривната конструкция, влагата, съдържаща се в дървения материал, се изпарява. В този случай мембраната свободно я пропуска навън. Така тя способства за защита на дървесината, която при висока влажност бързо загнива. Всеки две съседни платна на мембраната се припокриват на ивици с широчина 10 cm и снадките се уплътняват чрез надлъжно залепване на самозалепваща лента.

Подобно на металните профили и летвите може да бъдат приковани директно към носещите покрива ребра (напречно на тях) или пък да се монтират със специални окачвачи. Вторият начин позволява летвите да се нивелират една спрямо друга, за да лежат в една равнина, и същевременно това позволява да се увеличи дебелината на втория слой топлоизолация.

За монтиране на конструкция от летви се използват директни окачвачи, които позволяват промяна на разстоянието между летвата и гредата в доста широки граници. Специално за монтиране на дървени летви е предназначен показаният тук окачвач с П-образна форма, чиито рамене имат по две редици отвори за винтовете. Товароносимостта му е 40 kg. След като летвата бъде нивелирана спрямо нивото на обшивката, стърчащите под нея краища на раменете се огъват встрани или се отрязват с ножица за ламарина. Дължината на раменете е 125 m, което при дебелина на летвата 35 mm позволява до около 90 mm толеранс за нейното преместване. Ако се добави дебелина на ребрата 140–160 mm, се получава достатъчно широка пролука за поставяне на добра топлоизолация от два или повече слоя.

Показана е и конструкцията на под, изграден с подови плочи или елементи Vidifloor. Те са положени върху дървено дюшеме, изравняваща насипка Knauf, ред плочи гипфазер за разпределяне на натоварването и топлоизолационен пласт (виж НС 7-8/2005).

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото