В категории: Брой 12/2006, Инструменти, Металообработване

Устойчива на вибрации стега Bessey

Немската компания Bessey има зад гърба си над 100 години опит в производството на режещи инструменти и притягащи приспособления, които събирателно ще наречем стеги. Тясната специализация е извела фирмата на традиционни водещи позиции в този вид производство, а инструментите ù са синоним на иновации и най-високо качество и гарантират безотказна работа, максимални удобства и дълготрайност.

Всеки нов модел на Bessey намира радушен прием сред ценителите на добрия инструмент. На пръв поглед в една стяга няма нищо особено. Така обаче може да разсъждават само тези, които не са работили със стяга на Bessey. Типичен пример, че и в просто наглед производство има много тънкости и крие възможности за непрестанно усъвършенстване, е новата винтова стяга Omega. Няма да коментираме висококачествената стомана, което при тази марка се разбира от само себе си. Същото важи и за профила на тялото ù, който осигурява висока устойчивост срещу усукване и огъване, а също и сигурно задържане на подвижното рамо.

Най-впечатляващото при модела Omega е патентованата специална дъгообразна извивка между дългото и късото рамо на стягата. Това позволява след притягане стягата да пружинира и така се създава значителен резерв на еластичност. Това възпрепятства възможността да отпусне и притегнатите детайли да се разместят под въздействие на вибрациите, които съпътстват редица обработващи операции като рязане или изпиляване с ъглошлифовъчна машина, рязане с прободен трион и др. Това подсказва, че стягата е еднакво подходяща за монтиране на метални конструкции или сглобяване на детайли от дърво.

Благодарение на новата конструкция усилието за притягане е по-малко, а натискът, който стягата упражнява върху детайлите, е по-малък и по-щадящ повърхността, което е съществено предимство при чувствителни на натиск материали. Ръкохватката е изработена от двукомпонентен еластичен материал, което улеснява захващането ù и щади дланта на ръката.

Новост е и възможността за лесна смяна на притискащата подложка. Предлагат се три вида подложки от стомана или алуминий, включително с пластмасова капачка. Подложката се избира според вида на пристягания материал, неговата твърдост и обработката на повърхността.

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото