В категории: Брой 12/2006, Инструменти, Ремонти, Строителство

Машини на Makita с антивибрационна система AVT

Всеки ръчен електрически инструмент по време на работа отделя повече или по-малко вибрации. Те се дължат на движението на работния инструмент и на движещите се в машината части. Така например при ъглошлифовъчните машини и най-малкият дисбаланс на абразивния диск предизвиква силни вибрации, при пробивните триони източникът на вибрации е механизмът, който извършва възвратно-постъпателни движения.

Особено силни, често трудно поносими са вибрациите при перфораторите и къртачите, при които ударите, нанесени от механизма на работния инструмент, са с енергия, достигаща до няколко десетки джаула. Държането на такава машина с ръце много бързо уморява, поради което се налага често прекъсване на работата за почивка. Такива инструменти са причинител и на професионални заболявания, породени от ударното натоварване на ставите на ръцете и високата честота на вибрациите.

Ето защо всеки от водещите производители разработва различни системи за отстраняване на проблема и намаляване нивото на вибрациите, които се предават на ръцете. Едно от най-ефективните решения е на японската фирма Makita, разработила и патентовала оригинална антивибрационна технология AVT, която намалява нивото на вибрациите с над 50%. Тя е внедрена в някои професионални къртачи, перфоратори и триони, които произвежда – все машини, характеризиращи се с високо ниво на вибрации.

Решението води до значително намаляване на натоварването на ръцете, а оттам и на цялото тяло, до намаляване на умората и повишаване на производителността. Тайната на Makita е скрита в специален механизъм, чието действие е пояснено на скицата. Използва се противотежест, която се движи обратно на посоката на движението на ударния механизъм (в случая летящо бутало) и така противодейства на създаваните от него инерционни сили. Най-общо казано, механизмът представлява цилиндър, в който свободно се движи бутало (противотежест), прилепващо плътно към стените. То се намира между две пружини. Единият край на цилиндъра е свързан със затвореното пространство около коляно-мотовилковия механизъм, който движи буталото на ударния механизъм, а другият – с цилиндъра, в който се движи „летящото“ бутало. По този начин, когато сгъстеният въздух изтласка „летящото бутало“ напред, част от този въздух преминава в цилиндъра на антивибрационното устройство и изтласква противотежестта назад. Обратно, когато „летящото бутало“ се връща назад, противотежестта се изтласква напред.

Тук ще ви представим някои от машините на Makita, в които е интегрирана антивибрационната технология AVT.

Перфоратори HR4010C/HR4011C

Това са две професионални машини с идентични работни характеристики, като разликата между тях е във вида на задната ръкохватка. Ръкохватката на модела HR4011C има специална конструкция, намаляваща допълнително нивото на вибрациите, които се предават на ръката. В долния си край тя е закрепена шарнирно към тялото на машината, докато горният е свързан с еластична пружинираща връзка. Теглото на машините е 9,3 kg, а енергията на удара 9,5 J. Тази ударна мощ позволява да се пробиват отвори в бетон с диаметър до 40 mm със свредло и до 105 mm с боркорона. Мощността на електродвигателя е 1100 W, като честотата на въртене се регулира плавно в границите 235–480 minˉ¹. Съответно на това честотата на ударите се променя в диапазона 1350–2750 minˉ¹. Машините имат електронно управление за поддържане на постоянна честота на въртене, независима от натоварването, както и за плавно безударно пускане на машината. Светодиотен индикатор сигнализира за степента на износване на четките и наближаващата им смяна.

Къртач HM1810

Би било по-вярно тази машина да бъде наречена „разрушител“, а не просто къртач, защото с енергия на удара от 63 J тя води класацията сред този вид най-мощни машини. Поне основните конкуренти Bosch, DeWalt и Metabo към момента (Б.Р. 2006 г.) нямат равностоен модел. Понеже не разполагаме с конкретни данни за тази машина ще прибегнем до сравение. Така например за къртач на Bosch с енергия на удара 45 J се сочи, че за един работен ден създава 13 тона бетонни отломки. Следователно от „разрушителя“ на Makita може да се очаква да разбива и натрошава около 19 тона бетон. Електродвигателят на HM1810 е с мощност 2000 W, а честотата на ударите – 1050 minˉ¹. Машината тежи 32 kg.

Трион JR3070CT

Трионът с мощност на двигателя 1400 W и тегло 4,2 kg има електронно регулиране на честотата на движение на триончето между 0 и 2800 minˉ¹. То има ход на движение 32 mm. Опората зад него е регулируема, което позволява по-оптималното му износване по цялата дължина. Взети са специални мерки за уплътняване на буталния лост срещу проникване на вода и влага във вътрешността на машината. Закрепването на триончето става без помощен инструмент, като механизмът позволява работа с всички предлагани на пазара модели.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Makita посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото