В категории: Брой 12/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Машини на Bosch за домашната работилница

Бормашини-отвертки с литиево-йонни акумулатори

След станалата легендарна миниотвертка IXO – първият модел с литиево-йонна батерия на Bosch, сега фирмата разширява зелената серия електрически инструменти, които ползват този най-модерен и съвършен към момента тип акумулаторни батерии с два по-мощни модела PSR 14,4 LI-2 и PSR 18 LI-2. Помежду си те се различават по захранващото напрежение (14,4 V и 18 V) и съответно по мощността си. По-малката има максимален въртящ момент 30 Nm и съответно пробива в дърво отвори с диаметър до 30 mm. Въртящият момент при модела PSR 18 LI-2 достига 36 Nm, а максималният диаметър на пробиване на отвори в дърво е 35 mm. Това са инструменти с достатъчно голяма мощност, която позволява еднакво успешното им използване и като бормашина, и като отвертка.

За разлика от малката IXO при новите машини акумулаторната батерия е сменяема и при наличието на две може да се работи непрекъснато. Няма да сгрешим, ако кажем, че това са първите литиево-йонни акумулаторни отвертки-бормашини с такава мощност, предназначени за домашната работилница. И двете имат батерии с капацитет 1,3 Ah, като с едно зареждане може да бъдат завити в мека дървесина около 250 винта с големина 4х30 mm. Тъй като в други статии подробно сме разглеждали предимствата на литиево-йонните батерии в сравнение с все още масово използваните никел-кадмиеви, съвсем в телеграфен стил ще споменем, че благодарение на тях новите машини са станали с около 25% по-компактни, а батериите им тежат почти два пъти по-малко от техните по-стари събратя. Литиево-йонните батерии имат много нисък саморазряд, поради което и след четири месеца престой капацитетът им възлиза на 85% от първоначалния, докато за същото време без зареждане никел-кадмиевите са напълно изтощени и негодни за употреба. Към най-съществените предимства на литиево-йонните се добавя и липсата на Memory ефект, поради което те може да се дозареждат по всяко време, без това да се отрази на техния капацитет. При този вид батерии не е необходимо да се изчаква до пълно разреждане преди всеки цикъл на зареждане.

Всяка от батериите на двата инструмента на Bosch има светодиоден индикатор, който показва степента на зареждане (остатъчния заряд). Зарядното устройство е „интелигентно“ с автоматично изключване при достигане на необходимото напрежение, като времето на зареждане е 180 min. Литиево-йонните батерии на Bosch имат вградена електронна защита (ECP, Electronic Cell Protection), която ги предпазва от претоварване, прегряване и дълбоко разреждане – все явления, които повреждат окончателно или скъсяват срока на експлоатация на батерията. Това допринася за съществено удължаване на техния живот в сравнение с модели на конкурентни производители.

Бормашините имат двустепенна механична скоростна кутия, която в съчетание с електронното управление позволява плавна промяна на честотата на въртене в границите 0–370 min–1 и 0–1150 min–1 при първата и 0–400 min–1 съответно 0–1250 min–1 за втората машина. Големината на въртящия момент се регулира на 25 степени, а в режим на пробиване ограничаващият съединител се изключва.

Съществено предимство на новите машини е и ниското им тегло, което осезателно се усеща при по-продължителна работа. По-малката тежи 1,350 kg, а по-голямата е със 100 g по-тежка. Към удобствата при работа трябва да се добави още много добре балансираният център на тежестта, което намалява усилието при държане на машината, както и тънката ръкохватка, позволяваща лесното и удобно обхващане с ръка. Конструкторите са помислили и за осигуряване на добра видимост в зоната на работа, която се осветява от миниатюрна лампичка, разположена над батерията. Патронникът е бързопритягащ със система за предотвратяване срещу самоволно разхлабване Auto-Lock. Машините се продават в комплекти с по една или две акумулаторни батерии.

Перфоратор PBH 2000

Там, където свършват възможностите на ударно-пробивните бормашини за пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, започва територията на перфораторите с електромеханичен или електропневматичен механизъм. Тези машини са предназначени основно за пробиване на отвори в твърди строителни материали, защото имат висока енергия на удара и при работа почти не се налага прилагане на натиск. Същевременно, особено по-малките по мощност и тегло машини, може да се използват успешно и за пробиване в метал и дърво.

В зависимост от теглото перфораторите се делят на класове, като за домашни цели най-подходящи са машините от най-ниския клас 2 kg. Именно такава машина е моделът PBH 2000 от зелената серия на Bosch. Той е лек (2 kg) и удобен, подходящ за извършване на почти всички ремонтни дейности в дома. Двигателят с мощност 550 W и електропневматичният механизъм осигуряват енергия на удара 1,5 J, което позволява освен за пробиване на отвори машината да се използва и за изкъртване на стари облицовки от плочки, изкопаване на канали за скрити в стените инсталации, сваляне на стара мазилка и др.

Въпреки малкото си тегло PBH 2000 се справя с доста сериозни задачи. В бетон пробива отвори с диаметър до 20 mm, в стомана до 13 mm, а в дърво – до 30 mm. При положение, че в дома такава машина се използва най-вече за пробиване на отвори за дюбели, възможностите ù очевидно надхвърлят тези потребности. Честотата на въртене се регулира плавно, като максималната (2300 min–1) е съобразена с използването ù за пробиване на отвори в дърво и стомана. Закрепването на свредлата и шилата е SDS-Plus. Машината се предлага в две разновидности: PBH 2000 RE и PBH 2000 SRE, като втората има в повече челюстен патронник с накрайник SDS-Plus за работи със свредла с цилиндрична опашка.

Шлайфмашина PSM 80A

Тази малка и удобна за държане с една ръка шлайфмашина е универсален инструмент, способен да се справи и със задачи, непостижими за повечето от останалите шлайфмашини. Благодарение на заострената предна част на шлифоващата плоча с нея може да се достигат и обработват ъгли и други трудно достъпни места в краищата на предмета. Работната плоча се състои от две части, като разположената в предния край може да се завърта в три положения. Това позволява по-продължително използване на един и същ шлифовъчен лист, защото той се износва най-силно именно в тази си част. Щом стане негоден, връхната част се завърта на 120о.

Машината има елегантен дизайн, а формата на главата и мекото покритие от пореста гума правят държането ù истинско удоволствие. Работната плоча има площ 104 cm2 и трепти с честота 22 500 min–1. Шлифовъчният лист се закрепва по системата „велкро“. За големината си машината има мощен електродвигател (80 W), а теглото ù е 900 g.

PSM 80A притежава микрофилтърната система на Bosch за засмукване и събиране на прахта. Филтриращият елемент от нагъната филтърна хартия задържа сигурно и най-малките прашинки, а през прозрачните стени се контролира степента на запълване, за да може филтърът да се почисти навреме.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото