В категории: Брой 11/2006, Инструменти, Ремонти, Сухо строителство

Обработка на плочи от гипсокартон и гипсфазер

Една от многото причини, правещи работата с облицовъчни плочи от гипсокартон или гипсфазер толкова привлекателна и предпочитана, е изключително лесната им обработка. И двата материала се произвеждат основно от гипс, поради което лесно се обработват механически (рязане, пробиване, рендосване, шлифоване и т.н.). Разкрояването на плочите става най-лесно, като вместо да се режат, се отчупват по предварително направен с макетен нож плитък срез.

Произвеждат се с напълно равни и гладки кантове. Откъм лицевата страна на гипсокартонените плочи те са закръглени с леко скосяване към ръба. Монтират се плътно допрени една до друга, без да е необходима каквато и да било допълнителна обработка. Когато обаче плочата се отчупи, кантът става повече или по-малко грапав и трябва да се изглади. Операцията наподобява рендосване, но се използват специални инструменти за гипсови плочи.

Тук показваме няколко несложни ръчни инструмента от семейството TopMaster на „Евромастер Импорт Експорт“, които са незаменими при направа на облицовки с плочи от гипсокартон или гипсфазер. Работната им повърхност наподобява едра пила за дърво (рашпила) с тази разлика, че представлява силно перфориран лист ламарина с добре заострени ръбове на отворите. След като се притъпи, листът се заменя с нов. Инструментите имат универсално приложение, защото, освен за плочи гипсокартон и гипсфазер, те могат да се използват за обработка на детайли от масивна дървесина, мебелни плочи, тръби от PVC и др.

Рендетата се различават основно по големината и формата на тялото, както и по вида на двете дръжки. С по-големите се работи, като се държат с две ръце – задната води, а предната притиска рендето. Малките са пригодени за работа с една ръка. Размерите на листовете на трите рендета са 60х40 mm, 140х40 mm и 250х40 mm. На снимките е показан и инструмент, наподобяващ кръгла едра пила, при който листът е огънат във формата на цилиндър.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото