В категории: Брой 11/2006, Инструменти, Ремонти, Хоби

Коледни подаръци от Skil

Коледните празници наближават. Вече е време да помислим за подаръци за близките ни хора и да не чакаме последния момент, когато всеки купува, каквото му падне, само и само да спази традицията. За хора като нас естествено най-подходящият подарък, който може да стопли „направи-самското“ мъжкото сърце, е добрият инструмент. Познавачите винаги се радват на всяка нова придобивка в домашната работилница – веднъж, когато получават подаръка, и многократно след това, когато използват инструмента. Тук сме подбрали няколко интересни според нас предложения от чувала за подаръци на Skil, защото джобът няма да почувства осезаемо покупката, а качеството на избраната марка не подлежи на съмнение.

Джобна отвертка с „леден“ дизайн

Тази грабваща окото с необичайния си външен вид акумулаторна отвертка е специално замислена именно като подарък за хора, които ценят елегантните вещи и добрите инструменти. А този модел, изпълнен в стил арктически лед, изпълнява и двете условия. Формата в случая не е самоцелна, защото отвертката много удобно лежи в дланта, включително и когато това е деликатна женска ръка. Очевидно създателите на този елегантен инструмент са постигнали целта си – отвертката е универсален подарък, еднакво подходящ и за мъже, и за жени. Какво да се прави – еманципацията измества интересите на нежния пол и в по-практични посоки.

Въпреки необичайния и изящен външен вид, това в никакъв случай не е елегантна играчка, а компактна и мощна за големината си акумулаторна електрическа отвертка със захранващо напрежение 4,8 V. Бутонът за промяна на посоката на въртене е удобно разположен отстрани. Честотата на въртене не се регулира, но това на практика става от само себе си в зависимост от прилаганото върху винта усилие според дълбочината на завиване, диаметъра на винта и твърдостта на дървото. Когато мощността на двигателчето не стига, това не е проблем, защото отвертката има автоматично блокиране на въртенето на шпиндела, и винтът може да бъде дозавит на ръка. Същото важи, и когато трябва да се развива силно притегнат винт.

Отвертката се доставя в елегантна метална кутия заедно с комплект от 10 най-често използвани накрайника – Pozidrive, Philips, права и звездообразна отвертка.

Миниотвертка Twist

За тези, които държат на традицията, и биха предпочели по-класическата форма, добрият избор е миниотвертката Twist. Тя работи със захранващо напрежение 4,8 V и никел-кадмиев акумулатор с капацитет 800 mAh, който се зарежда за 3–5 часа. Честотата на въртене на празен ход е постоянна (200 min–1), а максималният въртящ момент е доста висок за отвертка с тази големина – 4 Nm. Това позволява с нея да се завиват винтове с диаметър до 5 mm, което също е много добро постижение за отвертка от класа „мини“.

Иначе казано, на Twist може да се разчита в преобладаващата част от случаите за ремонт в домашни условия. Тя също има автоматично блокиране на въртенето на шпиндела за преминаване на ръчен режим на работа, удобни за задействане бутони с индикатор за промяна на посоката на въртене и в добавка – миниатюрен източник на светлина, който осветява мястото на работа.

Ръкохватката има класическата пистолетен тип форма, която е по-удобна за работа при повечето случаи. Дръжката обаче е свързана шарнирно и може да се завърта до „право“ положение. Ръкохватката е покрита с еластична материя, което прави държането ù по-сигурно и удобно.

Отвертката се продава в комплект с 10 накрайника плюс свредло Ø2 с шестостенна опашка, така че да може да се закрепва в патронника на отвертката. То се използва за предварително пробиване на отвора за винтове с по-голям диаметър, или когато се завива в твърда дървесина.

Цифрова ролетка Skil 525

Цифровата ролетка на Skil също може да бъде причислена към подаръците, на които всеки ще се зарадва, от които винаги има нужда, пък дори и когато домашната работилница се побира в едно кухненско шкафче. Новото в случая е, че това е съвременен електронен вариант на обикновената, позната навярно от столетие и повече метална ролетка. Тази също има метална лента с дължина 5 m и може да се използва като своите обикновени „посестрими“. За разлика от тях обаче, електронният вариант на ролетката има съществени предимства и предлага значителни удобства. При него измереното разстояние се изобразява в цифров вид на голям LCD дисплей, което е огромно улеснение, особено за хора, чието зрение вече е позагубило остротата си. Цифрите са достатъчно големи и контрастни, така че да се виждат отчетливо и от по-голямо разстояние. Тук грешката поради неточно отчитане на деленията върху лентата е изключена. Единствено възможна е грешката при самото измерване, която за тази ролетка е ±1 mm.

Поради електронната си „интелигентност“, ролетката предоставя още куп възможности. До 99 измерени стойности могат да бъдат сумирани и съхранени в паметта ù, а последната измерена стойност да бъде „блокирана“. Това е съществено улеснение, защото вече не се налага поотделно записване на поредица от измерени дължини, които след това трябва да се събират. Освен това с натискане на един бутон в измереното разстояние се включва или не дължината на самата ролетка. По този начин може да се мери външно или вътрешно, като задният ù край служи за крайна опора.

Skil 525 се захранва с една батерия с големина АА (LR 6), а, ако не се работи повече от 5 min, ролетката се самоизключва. Сравнително лека е (230 g), лентата ù се задържа в изтеглено положение чрез специален механизъм, а с натискане на бутона се прибира обратно. Има и метална щипка за закачане и носене на колан.

Подвижна лампа Lumio

Подвижната лампа Lumio на Skil също би била отличен и особено полезен подарък. Осветителното тяло се захранва с батерии, може да се върти около стойката си или да се снема от нея, и да се използва като обикновено малко фенерче с голям рефлектор, осигуряващ обилен сноп светлина. Стойката ù е от гъвкава метална спирала, която позволява огъване във всяко избрано положение, а краят ù завършва със скоба за закрепване към всевъзможни предмети за опора. Лампата е незаменим помощник, когато се работи при ниско ниво на осветеност, например в електрическото табло, при ремонт под купето или около двигателя на автомобила. Дългото ù тяло позволява с лекота да се осветяват иначе непрогледно тъмни места на тавана, в мазето, в някой по-дълбок шкаф и т.н. Тя е и отлично осветително тяло за палатка, когато сте на бивак сред природата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2006, Инструменти, Ремонти, Хоби

Ключови думи

,
 
към началото