В категории: Брой 11/2006, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Циркулярен трион Metabo UK 290

В края на ноември т.г. Metabo пусна на пазара настолния циркулярен трион UK 290. Заедно с вече познатите модели UK 220 и UK 333, трите машини представляват обособена група сред циркулярните триони, защото имат едно много съществено отличие от тях. При серията UK рязането може да се извършва и при неподвижно закрепен детайл, като се движи циркулярният диск. Електродвигателят със закрепения към вала му диск е монтиран върху подвижна шейна, която се плъзга или, по-точно води, без какъвто и да било страничен луфт върху два плъзгача. Рязането се извършва чрез издърпване на блока с циркулярния диск с помощта на специална ръкохватка. Циркулярният диск може да се издърпа на разстояние 290 mm, колкото е и максималната широчина на рязане при UK 290, а дебелината е 60 mm. Освен в двете крайни положения, той може да бъде застопорен и по средата на плота. Това се прави, когато машината се използва като обикновен настолен циркулярен трион.

Специалистите са единодушни, че този вид циркулярни триони са най-добрата машина при поставяне на паркетни подови настилки (от дърво или ламинатни дъски), монтиране на первази, при обзавеждане на магазини, изграждане на изложбени щандове, при обзавеждане на кухни и др. Иначе казано – навсякъде, където е необходимо да се режат напречно при висока точност и повторяемост дъски и летви на място, т.е на самия обект. Циркулярният трион UK 333 може да реже дъски с максимална широчина 333 mm и дебелина 70 mm. Понеже двата модела се различават единствено по големина и мощност, при това с малко, по-нататък ще продължим с описанието само на новия UK 290.

От справката, която направихме в Интернет, без претенции за абсолютна изчерпателност, само две от фирмите, специализирани в производството на професионални машини, предлагат циркулярни триони от този вид. Те са предназначени основно за професионалисти, но поради по-ниската си цена машината на Metabo ще намери място и в много работилници на напреднали любители, които желаят да работят с истински професионален инструмент.

Рязането при неподвижен детайл има поне две много съществени предимства. Точността при напречно рязане на дълги детайли е значително по-висока, отколкото при обикновените циркулярни триони, при които дискът е неподвижен, а се движи детайлът. Когато две дъски в подовото покритие се съединяват челно, и най-малкото отклонение от правия ъгъл при рязането оставя фуга, която разваля външния вид и влошава експлоатационните качества на настилката. Предимството при този начин на рязане е още по-осезаемо, когато се реже под ъгъл (за съединяване на детайли в рамка). Тук също най-малката неточност ясно проличава и не може да се компенсира. Рязането чрез изтегляне на циркулярния диск е оптимално решение и от гледна точка на безопасността при работа, защото и двете ръце се намират далеч от въртящия се диск.

Машината може да се използва и като обикновен настолен циркулярен трион. В този случай шейната с електродвигателя се фиксира неподвижно и се реже по обичайния начин с подаване на детайла към диска. Този метод се прилага предимно при надлъжно рязане. За постигане на добра точност машината има опора с водач. Тя се закрепва от двете страни или към челото на плота. Освен това може да се завърта вляво и вдясно, и така водачът се фиксира за рязане под точно зададен ъгъл. В зависимост от дебелината на рязания материал циркулярният диск се спуска или повдига. Освен това може да се накланя встрани за рязане под ъгъл до 45о.

Електродвигателят с мощност 1800 W е колекторен с електронно регулиране на честотата на въртене. Това разширява обсега на приложения на машината, като, освен за детайли от дърво, може да се използва също за разкрояване на профили от пластмаса или цветни метали. За целта единствено трябва да се смени дискът с подходящ и да се подбере оптималната честота на въртене. Машината се доставя с универсален диск Ø220х30 с 36 зъба, който е подходящ за чисто рязане на дърво и ламинатни паркетни дъски.

UK 290 има сравнително голям плот (618х422 mm), който осигурява стабилна опора на поставените върху него детайли. Въпреки това машината тежи само 25 kg, което е съществено удобство, защото нейното основно предназначение е да се използва на обекта. При сгънати крака тя безпроблемно се побира в багажника на малък автомобил, а при разпънати се използва като настолен циркулярен трион с височина на плота колкото нормална работна маса.

Когато се монтират паркетни дъски и первазни летви, машината се поставя на пода със сгънати и прибрани под нея крака. Този начин на работа е по-удобен, защото не се налага изправяне и приклякване при всяко рязане.

Накрая ще споменем един факт, за който почти не се пише в специализираната литература. Чрез множество експерименти е доказано, че износването на един и същ циркулярен диск е няколко пъти по-малко, когато се работи с циркулярен трион като UK 290, отколкото, когато се реже с обикновен клапващ циркулярен трион. Това се дължи на ъгъла, под който зъбите на диска влизат в съприкосновение с рязания материал. При настолните циркулярни триони той е оптимален от гледна точка на качеството на рязане и минималното износване на диска, защото височината на диска над плота се регулира. За разлика от клапващите триони, при които този ъгъл се променя непрестанно според дълбочината на потъване на диска в материала, при настолните той остава постоянен. Ако добавим и това, че клапващите триони са подходящи само за напречно, но не и за надлъжно рязане, едва ли са необходими повече доводи, че оптималното решение за всеки специалист по паркетни настилки или дърводелство при вътрешно обзавеждане е настолен циркулярен трион като Metabo UK 290.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото