В категории: Брой 11/2006, Представяме ви

Поредният търговски център на веригата КИРОВ

Отминаващата година безспорно е една от най-успешните в шестнайсетгодишната история на фирма „Киров“. След като през май започна строителството на внушителна централна сервизна база в кв. Суходол в столицата, през юни откри обширен търговски център в Бургас, през септември за пореден път се извиси над всички изложители на техническия панаир в Пловдив, а месец по-късно придоби и една от панаирните палати, на 11 ноември с пищно тържество и заря бе отпразнувано откриването на най-новия, пети поред, търговски център „Киров“. След София, Варна, Велико Търново и Бургас сега изборът се падна на Стара Загора.

Специално подчертаваме, че става дума за поредния търговски център, защото веригата „Киров“ има над 20 магазина в почти всички по-големи градове на страната, а в някои от тях и по няколко. Новите търговски центрове, в първия от които се намира и седалището на фирмата в кв. Люлин в София, отразяват новия етап, новата политика и най-вече новите значително нараснали възможности в развитието на тази най-голяма специализирана верига от магазини, която от първия си ден неотклонно следва своя фирмен девиз „Професионална техника“. Професионална във всичко – в доставката на ръчни електрически инструменти и мебелен обков, на малогабаритна строителна техника и машини за производство на мебели, на огромни изкопни и всевъзможни пътно-строителни машини. На професионално ниво са също обслужването на клиентите и сервиза – от най-малките машини до огромните багери.

Не случайно изследване за 2005 г. на авторитетното списание Businessweek класира „Киров“ АД на 35-о място сред най-динамично развиващите се фирми в България, непосредствено до веригата Mr. Bricolage, и на 4-то по ръст на приходите, като пропуска пред себе си само бензиностанциите OMV и две мощни банки!

Петте търговски центрове се отличават със своята големина и териториална обособеност, с модерната организация на търговската дейност и максимални удобства за клиентите. Замисълът при тяхното създаване е те да бъдат хем огромни магазини за директна покупка, хем постоянно действащи изложбени зали, представящи образци от най-новите машини. Всеки от тях е едно не много умалено копие на панаирното участие в Пловдив. Няма да изброяваме марките и производителите, чиито продукти са събрани под покрива на всеки един от тези центрове, защото е по-лесно да открием името на реномиран световен производител на професионална техника, чиито продукти липсват. Всъщност за такъв не се сетихме.

Разположените в провинцията търговски комплекси изпълняват ролята и на регионални сервизни центрове, като по този начин правят услугата по-бърза, по-качествена, а клиентите знаят, че, купувайки дадена машина, те не остават сами, а винаги могат да разчитат на поддръжка.

Именно с такъв център се сдобиха жителите на Стара Загора и региона. Инвестицията от близо 2 млн. лв. е значителна в регионален план, а цялата инвестиционна програма на „Киров“ за 2006 г. надхвърля 15 млн. лева. Центърът е изграден върху терен от 5 дка, като има обща застроена площ 1200 m2 – магазин, складове и сервизни бази за различните видове машини. За офис на местния филиал на фирмата са заделени други 108 m2.

Всяко подобно събитие във фирмата по традиция се отбелязва по възможно най-бляскав и запомнящ се начин. Организацията му също изисква висок професионализъм – нещо, което в „Киров“ го владеят добре. По наше мнение това не особено често срещано съчетание на умения навярно се дължи и на факта, че на „капитанския мостик“ на фирмата един до друг държат „щурвала“ представители на две поколения Киров – бащата Киро и синът Иван.

Иначе тържество като това, което съпреживяха около 500-те гости, дълго се помни. Отрупани с машини и инструменти щандове според принципа и „от пиле мляко“, внушителна армада от над 20 строителни машини на Komatsu и Dynapak, едни от които изпружили шии, а други вдигнали хоботи към небето. А високо над всички гордо се поклащаше жълтият дирижабъл с надпис КИРОВ, който пловдивчани вече добре познават от техния панаир.

За любителите на немската техника бе предвиден бар с немска бира и вурстчета, почитателите на японската техника също не бяха забравени – за тях майстори с дръпнати очи приготвяха на място рибен специалитет „суши“. За музикалната програма със солист Мариана Попова, за екзотичните, смайващи погледа танци с огън, за петте хиляди разноцветни балони, светлинни ефекти и фойерверки няма да говорим. Това не може да се опише, то трябва да се преживее.

За да бъде всичко стилно и изпипано до най-малкия детайл, управителите на фирмата Киро Киров и Иван Киров се отказаха от обикновената шивашка ножица и внесоха нов елемент в ритуала. Те прерязаха лентата с професионални електрически ножици за ламарина на Bosch, което възкреси у мнозина спомена за годините, когато основателят на фирмата бе добил широка популярност именно като „Киров Бош“. Това бе израз на спонтанното признание за човека, изградил „плацдарма“, от който този емблематичен немски производител разви по-късно успешния си бизнес в нашата страна.

С откриването на търговския център в Стара Загора строителната година за „Киров“ не приключва, защото в края на декември завършва строителството на централната сервизна база в София, а лентата ще бъде официално прерязана през януари 2007 г.

Макар да направихме кратък обзор на 2006 г. с акцент върху последното събитие, най-същественото според нас е, че това не е една отделно взета успешна година, а година, в която се берат плодовете на перфектно изпълнявана дългосрочна стратегия за развитие на фирмата. Това ни дава основание да се обзаложим, че догодина още по-често ще имаме поводи да пишем за новите обекти и постижения на фирма „Киров“.

Деница Соколова

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2006, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото