В категории: Брой 11/2006, Представяме ви

Praktiker стъпи в Плевен и Велико Търново

Краят на годината се оказа особено благодатен за огромната армия от домашни майстори у нас. В рамките на по-малко от месец двете водещи вериги за стоки от вида „Направи си сам“ откриха три нови магазина. От това състезание печелят най-много българските граждани, защото получават все по-разнообразни, все по-качествени, с оптимални цени и при все по-добро обслужване стоки.

Бизнесът в условията на свободна конкуренция е преди всичко състезание на идеи, на ноу-хау, на всеотдаен труд и на умело инвестиране на акумулирани средства. Затова винаги има само етапен победител, защото състезанието продължава и е без финал.

На този етап носител на „жълтата фланелка“ безспорно е немската верига Praktiker, която в рамките само на един месец съумя да открие два нови магазина – на 26 октомври в Плевен и на 30 ноември във Велико Търново. С това общият брой на магазините Praktiker става шест – постижение, достигнато само за две години и два месеца! Припомняме, че останалите се намират в София (два), в Пловдив и във Варна.

Всички магазини от веригата си приличат като близнаци, предлагат един и същ асортимент от около 50 000 стоки за дома и градината, при едни и същи цени и високо ниво на обслужване. Новооткритите магазини в Плевен и Велико Търново имат по 6700 m2 търговска площ.

Девизът на Praktiker „Започни да маркираш идеите си!“ според нас може да бъде продължен с „…, а останалото остави на нас“. Той подсказва, че всеки човек има своите идеи и виждания за това как да направи дома, вилата или градината си по свой вкус, така че да се чувства най-уютно. Достатъчно е всеки да набележи това, което желае и да отиде в Praktiker, защото там идеите му стават реалност. Асортиментът от стоки е огромен и многократно надхвърля човешкото познание, а често и въображение. При това практиката във веригата магазини е от всеки вид стока да се предлагат по няколко модификации с различно качество и съответно различно ценово равнище. Така че всеки може да намери това, което да му върши работа и същевременно да бъде по възможностите на джоба.

Praktiker предлага не само стоки, но и услуги като разкрояване на мебелни плочи, ушиване на пердета, тониране на бои и др. Грижата за клиента се изразява още в предоставяне на възможности за разсрочено и безналично плащане. За тези, които желаят да направят подарък, голямо улеснение е въведената повече от година система на пазаруване с ваучер за подарък. Редовните потребители са на особена почит и внимание, като срещу своята клиентска карта по програмата „Лоялни клиенти“ те получават правото да ползват отстъпки в цените до 10%, както и да се възползват от специалните сезонни предложения.

Основната част (85%) от стоките са от български доставчици, а останалите 15% са директен внос от Европа и Далечния изток. Особено интересни са продуктите от собствените марки на Praktiker. Това са Faust, Fleurelle, Sparkling, Budget (виж НС 5-6/2006), Homefit, Outdoor.

Търговската верига е със седалище в Киркел, Саарланд, Германия и е една от водещите компании на европейския пазар в сектора „Направи си сам“. Тя има над 350 магазина в осем държави. За 2005 г. веригата е реализирала оборот от 3,03 млрд. евро. Приносът на чуждестранните дъщерни филиали достигна 25% от общия оборот и тенденцията е да нараства през следващите години.

Историята на основаната през 1978 г. компания започва с откриването на 4 магазина в Германия. През август 2006 г. Praktiker направи следващата голяма стъпка, като придоби търговската верига Max Bahr, която със своите 76 магазина е номер №8 в сегмента „Направи си сам“ в Германия. С това Praktiker ще реализира продажби в размер на почти 4 млрд. евро. За компанията работят близо 25 000 служители в общо 8 държави.

От 1991 г. Praktiker започва да развива мрежата си и в чужбина с приоритет в страните от Централна и Източна Европа. Към момента компанията има 66 магазина в Люксембург, Гърция, Полша, Унгария, Турция, Румъния и България. В много от тези страни Praktiker e пазарен лидер. На германския пазар тя заема второ място, а на европейския – четвърто. В България целта ù е да заеме лидерската позиция в сегмента „Направи си сам“, за което в рекордно кратък срок вече откри първите си шест магазина в едни от най-големите градове на страната.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2006, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото