В категории: Брой 1-2/2008, Инструменти, Мазилки и бои, Облицовки и настилки, Строителство

Миксер за строителни разтвори и лепила

Skil е поредната фирма от световен мащаб, която се нарежда сред производителите на тази все по-търсена на пазара машина. Причината е очевидна – масовото навлизане в строителството на различни готови сухи смеси за мазилки, саморазливащи се подови замазки, лепила за подови и стенни облицовки, огнеупорни лепила за зидане на камини и пещи и др. В зависимост от вида на използваната бъркалка миксерите са незаменими и при различни бояджийски работи, когато се налага разбъркване на по-големи количества боя. Същевременно в производството им няма никакъв особен секрет. На практика миксерите представляват мощна ръчна електрическа бормашина с модифицирана едно- или двускоростна механична предавка. Плавното регулиране на честотата на въртене е задължителен елемент, защото рязкото завъртане на бъркалката може да изплиска разтвора от кофата, а при разбъркване на гъсти и тежки разтвори се работи при съвсем ниска честота на въртене.

Skil, доказал се от десетилетия като производител на широка гама ръчни бормашини, е създал миксер (модел 1610), който напълно отговаря на изброените условия. Той има електродвигател с мощност 1000 W, едностепенна механична предавателна кутия и плавно електронно регулиране на честотата на въртене в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон. За отбелязване е, че миксерът е предназначен за професионална употреба, с което е съобразена не само мощността на електродвигателя, неговата защита срещу влага и проникване на песъчинки, но и стабилната, с висока износоустойчивост конструкция на предавателната кутия. Гумираният захранващ кабел е усилен, така че да бъде добре защитен срещу механична повреда при характерните условия на експлоатация на строителната площадка.

Освен основната си ръкохватка, миксерът има още две, чиято големина позволява лесно удържане на машината, за да не се завърти при разбъркване на гъсти разтвори. Едната от тези ръкохватки е оформена така, че да може да изпълнява ролята на стойка, върху която машината се подпира, когато не се използва. По този начин тялото ù се предпазва от допир с повърхността на пода, която най-често е от стоманобетон с груба абразивна повърхност.

Миксерът се доставя в комплект с универсална бъркалка с две спираловидно огънати лопатки. Тя е предназначена за размесване на различни видове бои, лепила, саморазливащи се подови замазки и други материали с невисок вискозитет. За разбъркване на мазилки и други материали с голяма гъстота бъркалката се сменя с подходяща за целта. Тя се монтира към шпиндела на машината чрез стандартната за този вид машини резба M14.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото