В категории: Брой 1-2/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Прободни триони на SKIL

Още в първите дни на Новата година Skil допълни своята и без това пребогата колекция от ръчни електрически инструменти с три нови модела пробивни триони.

Skil 4370/Skil 4270

Най-същественото при тези модели е решението на конструкторите на фирмата да ги направят още по-лесни за използване, по-удобни за работа, така че и човек без никакъв опит, стига да хвърли поглед върху машината, може да започне работа без да е необходимо предварително да чете дебело ръководство. Няма да му се наложи и да похаби няколко парчета от различни материали и триончета, докато усвои основната тънкост при работа с прободния трион. А тя е в правилния избор на стъпката на пенделообразното движение, което по време на рязане триончето извършва напред-назад. Колкото тя е по-малка, толкова по-спокойно, плавно и бавно реже трионът. При по-голяма е обратното – триончето се врязва в дървесината с удар.

Големината на стъпката се регулира посредством лостче, което може да се завърта в няколко положения, като обозначеното най-често с нула означава напълно изключено пенделообразно движение, а с най-голямото число съотвества на максималната стъпка или още ход на движението. Изборът на големината на стъпката и съответно настройката на триона се извършва в зависимост от твърдостта и дебелината на рязания материал, но също така зависи и от начина на рязане – праволинейно или криволинейно, и съответно от минималния радиус на кривините. От големината на стъпката пък зависи скоростта на рязане – колкото тя е по-голяма, толкова по-бързо и по-грубо реже трионът. Така се режат материали от мека дървесина. Обратно – малка стъпка се подбира при прецизно и криволинейно рязане, при рязане под страничен наклон, както и при рязане на твърди материали. За метали например пенделообразното движение се изключва или превключва на най-малката стъпка. Ето защо умението за работа с прободния трион по правило се придобива с известна практика.

Всичко това обаче не би било необходимо, нито разясненията, които току-що дадохме, ако разполагате с един от новите прободни триони Skil 4370 или Skil 4270. Изброяването им в този ред не е случайно и издава професионално заболяване, което се изразява в стремеж към максимализъм. Съответно погледо ни по-силно привлича моделът SKIL 4370, който има малко по-мощен двигател – 550 W в сравнение със Skil 4270 и неговата мощност от 500 W. Независимо от тази разлика производителят посочва едни и същи възможности за рязане и на двете машини – до 75 mm за предмети от масивна дървесина, до 12 mm за профили от цветни метали и 4 mm максимална дебелина при рязане на стомана.

Очевидно това е напълно достатъчно за любителски дейности, за каквито основно са предназначени ръчните електрически инструменти на Skil. Към положителните страни на двете машини несъмнено трябва да се прибави и електронното безстепенно регулиране на честотата на движение на триончето в границите 800 – 3000 min-1, която се подбира според вида и най-вече според топлинната устойчивост на рязания материал.

Най-съществената разлика между тези и останалите прободни триони на Skil, а също и между двата модела, е начинът на избор на стъпката на пенделообразното движение. И тук моделът Skil 4370 e с едни гърди напред, защото има пет степени на регулиране. За максимално улеснение те са обозначени според вида на материала, за чието рязане са най-подходящи: мека или твърда дървесина, пластмаси, метали и режим за прецизно криволинейно рязане, както и рязане под наклон 45о. Ето защо още в началото посочихме, че човек без практически опит може веднага да започне, и то напълно успешно, да работи с тази машина. При Skil 4270 нещата са още по-опростени, като възможният избор е измежду само две настройки. В режим Turbo трионът реже бързо почти всички без най-твърдите материали. За тях, както и за прецизно криволинейно рязане с малък радиус на дъгата се избира вторият режим.

И двата триона са приспособени за рязане със стандартни триончета с Т- и U-образна форма на опашката, които се закрепват по класическия, изпитан и сигурен начин със странично разположен винт. Това решение, освен че в максимална степен е опростено и на практика няма какво да се повреди (с изключение на винта), има предимството, че е по-универсално по отношение избора на триончета.

Новите модели не правят изключение от една типична за Skil практика да продават машините си в комплект с минималното количество консумативи – в случая триончета. Купувачите на Skil 4370 ще получат заедно с машината комплект от 6 триончета, подбрани за петте основни вида материали, плюс едно универсално в добавка. Избралите Skil 4270 ще намерят в кутията само едно трионче за рязане на мека дървесина.

За разлика от повечето производители на любителски прободни триони конструкторите на Skil са се отказали от щанцованата ламарина и са избрали по-доброто решение за изработване на основата на трионите от алуминиева отливка. Това придава по-голяма стабилност на машината, допринася за по-точното рязане и за удължаване на експлоатационния живот.

Машините имат щуцер за свързване към прахосмукачка. Така, от една страна, се осигурява по-добра видимост към ножчето, което спомага за по-прецизно рязане и, от друга, част от стружките се засмукват, вместо да замърсяват околното пространство.

Прободните триони имат регулираща клапа, която се превключва в режим на засмукване от прахосмукачката или пък въздушната струя от вентилаторната перка на ротора се насочва напред, за да издухва стърготините, и така се подобрява допълнително видимостта в зоната на рязане. Прави впечатление също по-големият радиус на водещото колело, което осигурява по-стабилна опора на ножчето, прави рязането по-точно и се намалява вероятността от неговото счупване. Не липсва и светодиод, излъчващ бяла светлина, който осветява мястото на рязане и подобрява видимостта на очертаната линия на рязане.

За новаторския дизайн на машините няма да говорим, защото това е един от отличителните белези на всички инструменти на Skil. Във всеки случай формата не е самоцелна, а е получена в резултат на ергономични изследвания, така че машината да стои възможно най-удобно в ръката и да причинява минимална умора.

Skil 4581

Този модел е прицелен към по-претенциозните домашни майстори, които не търсят максимално опростено управление, а инструменти с по-голяма мощност, по-висока производителност и повече възможности за настройки. Засега това е най-мощният прободен трион, който Skil предлага на хоби-пазара, с най-големи удобства от гледна точка на ергономията, на удобната и неуморителна работа. С мощност на електродвигателя 710 W моделът Skil 4581 надминава повечето от най-мощните любителски машини на други водещи на световния пазар производители. Трионът може да реже дървесина с дебелина до 80 mm, профили от цветни метали с дебелина до 12 mm и стоманена ламарина с дебелина до 5 mm. Честотата на въртене на двигателя, оттук и честотата на движение на триончето, се регулира безстепенно от 800 min-1 до 3000 min-1. Стъпката на пенделообразното движение на триончето се регулира на пет степени, включително то може да бъде изключено.

И тази машина има стабилна основа, отлята от алуминиева сплав, която може да се завърта странично през 15о за рязане под наклон. Трионът има щуцер за свързване към маркуча на прахосмукачка и засмукване на стърготините. Отстрани на основата е вграден магазин за съхраняване на две резервни триончета. Не липсва и миниатюрното осветително тяло, осветяващо зоната на рязане. Взети са и допълнителни мерки за подплатяване на ръкохватката с пореста еластична материя, която ефективно поглъща вибрациите. От снимките се вижда, че ръкохватката е съобразена с извивките на дланта и пръстите, които я обхващат. Skil 4581 се продава в комплект със седем триончета за рязане на дърво, метали и пластмаси.

Електронен ъгломер Skil 580

Не устояхме на изкушението да огласим по-широко от списъка с нови инструменти, които Skil пуска на пазара през първото тримесечие на годината, и този електронен ъгломер. Това е измервателен инструмент, който доскоро присъстваше единствено в продуктовите каталози с професионална техника и съответните на този клас цени. Затова преценихме, че появата му запълва една осезаема празнина на пазара на любителска техника. Дали става дума единствено за хоби-пазара, не може да се произнесем, защото, от една страна, е известно, че редица машини с марката Skil успешно се използват и за занаятчийски цели, а от друга, всеки сам трябва да прецени за себе си, като знае, че точността на измерване е ±0,5о. Ъгломерът е дълъг 38 cm и тежи 540 g. Захранва се от една батерия с напрежение 9 V, с която може да работи непрекъснато до 20 часа. За удължаване на времето за работа с една батерия захранването на електронния блок автоматично се прекъсва, ако инструментът не се използва в продължение на повече от 5 min. Във всеки случай ползата от него би била голяма при редица строителни работи като ремонти по покрива и направа на стълбища, в дърводелството, при монтирането на мебели и вътрешно обзавеждане, при направата на дъсчени и други обшивки, при полагане на подови покрития, при изграждане на преградни стени и обшивки с плочи на гипсова основа в подпокривното пространство и в още много други дейности.

Уредът измерва по електронен път ъгъла, сключен между двете му рамена, а отчетената стойност се изписва с едри цифри върху LCD дисплей. На него също така се появява индикация за степента на изтощаване на батерията. Инструментът може да измерва ъгли в диапазона от 0о до 220о. Последната измерена стойност може да се запамети, което също е удобство при работа.

Освен това ъгломерът може да се използва и като традиционен нивелир, за което има вградени две водни либели – за определяне на хоризонтално и вертикално положение. Изработен е от здрав алуминиев профил, а за по-лесното пренасяне се доставя с предпазващ го от повреждане калъф.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото