В категории: Брой 1-2/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Винтове ABC SPAX

Винтовете за дърво са най-често използваните крепежни елементи в мебелното дърводелство, при направата на дървени подови настилки (дюшеме), вътрешни и външни облицовки, а все по-често и в строителното дърводелство при сглобяване на покривната конструкция. С тях се работи бързо и лесно, сглобките са здрави, а при нужда може да бъдат разглобени и дори коригирани. С винтове се монтира и мебелният обков – панти, дръжки, колелца, водачи на чекмеджета и др., рамките на вратите и прозорците. През последните петнайсетина години и в този сектор у нас настъпи пълна промяна, като съвременните винтове нямат почти нищо общо с някогашните от мека стомана и с прав шлиц в главата, който по правило се разбиваше още при първото завъртане с отвертката.

Използването на некачествени или неподходящи винтове най-често води до непоправими последици – лесно превъртане в края на процеса на завиване, при което винтът престава да задържа в материала и лесно се изскубва. Когато стоманата е мека, шлицът в главата лесно се деформира и отвиването на винта става невъзможно, а за изваждането му се налага разкъртване на дървесината около главата. Работили сме и с винтове с далекоизточен произход, които са закалени до такава степен, че лесно се късат при малко по-голямо усилие с отвертката.

Задачата допълнително се усложнява, когато трябва да се съединяват материали от ПДЧ, чиято повече или по-малко рехава структура по правило трудно задържа винтовете. Вече масово се използват и у нас плочите със средна плътност от пресовани дървесни влакна MDF, които също имат своята специфика по отношение способността им да задържат винтове. Друга линия на развитие са винтовете за монтиране на облицовъчни плочи на гипсова основа (гипскартон и гипсфазер). Масовата подмяна на старата дървена с пластмасова или алуминиева дограма също наложи създаване на нови оптимизирани за тази цел винтове, включително и на такива, които може да се завиват директно в бетон или тухла.

Преобладаващата част от съвременните винтове са самопробиващи, т.е. върхът им е така оформен, че в зависимост от материала (дърво, пластмаса или метал) изпълнява ролята на свредло и пробива отвора, необходим за завиване на винта. Така се икономисва време, защото отпада често налагащата използването на две електрически отвертки операция за предварително пробиване на отвора за подвеждане на винта. От профила на резбата на винта в голяма степен зависи необходимото усилие, както и скоростта на завиване. При инцидентно завиване на някой и друг винт това е без значение, но когато се налага завиване на стотици и стотици винтове, времето, необходимо за всеки от тях, вече се превръща в решаващ фактор.

От профила на резбата зависи и силата на задържане на винта – особено в плочи от ПДЧ. В редица случаи пък коничната глава е оребрена, така че с острите си ръбове сама издълбава гнездото, необходимо за потъването ù в материала. По този начин се пести още една операция – предварителното правене на ферзенк на всеки отвор.

С не по-малка важност за качеството на даден винт, оттук и на съединението, е профилът на шлица в главата, който най-често е Pozidriv, но вече има и други способни да поемат по-голям въртящ момент. Накрая трябва да споменем и материала, от който е изработен винтът. В редица случаи се налага използване на винтове от неръждаема стомана, а в други може да се мине и със стоманени винтове с галванично нанесено антикорозионно покритие. Има и винтове със специално покритие, което намалява силите на триене и улеснява завиването им.

От всичко казано дотук е очевидно, че, първо, изборът на подходящия за дадена дейност винт не е съвсем проста и безотговорна работа и, второ, че има обширен избор от специализирани винтове. Логично следващата от това препоръка е, че както във всичко останало, и тук трябва да се доверим преди всичко на изпитаната марка.

Такава несъмнено е SPAX на немската фирма ABC Verbindungstechnik. За това колко опит, традиции и новаторски технологии са вложени във всяко късче метал, наричано винт, говори фактът, че първата фабрика на фирмата (Altenloh, Brinck & Co.) отваря врати през 1823 година – горе-долу половин век преди освобождаването на България от турско робство! Тя е била първата такава фабрика в Германия и до днес е запазила основния си предмет на дейност. Сега в ABC Verbindungstechnik работят над 1000 служители, а производството е над 50 млн. винта на ден, предназначени за индустриални, занаятчийски и домашни цели. За илюстрация на разнообразието само в големината на винтовете ще посочим, че най-малкият винт за дърво е Ø2/8 mm, а най-големият Ø16/2200 mm. Най-голяма товароносимост, цели 1,9 тона, има винтът SPAX-S Ø12/600 mm.

През 1967 г. фирмата създава и пуска на пазара винтовете за дърво SPAX, чиято необичайна форма на профила на резбата и изключителните им качества ги определят като революционни за винтовите съединения. И без въоръжено око, а още по-добре под лупа, се вижда, че резбата на винта има вълнообразна и назъбена по периферния ръб форма. Това значително улеснява врязването, т.е. проникването на винта в дървесината, а в комбинация със специалната форма на върха винтът става самопробиващ. За завиването му не е необходимо предварително пробиване на отвор. Винтовете SPAX имат и още едно съществено предимство – тънкият и същевременно по-широк от обичайното профил на резбата притежава известна еластичност, поради което при завиване се проявява пружинен ефект – вместо да смачква и изтласква встрани дървесината, той се врязва в нея и същевременно леко се огъва, което в съчетание с вълнообразната форма осигурява по-голяма сила на задържане и здравина на сглобката.

Оребряването върху коничната част на главата предпазва винта срещу пренавиване (т.е. превъртане), което гарантира значително по-здраво захващане в материали с ронлива структура, каквито са плочите от дървесни частици (ПДЧ). Винтовете SPAX имат и друго много ценно качество – те не раздуват и не разпукват дървесината при завиване. Това означава безпроблемно завиване дори и в тънки летви, както и в краищата на летви и дъски.

За разлика от обикновените, винтовете ABC SPAX имат нееднородни якостни качества. Докато резбата е специално обработена за повишаване на твърдостта ù, тялото на винта е от жилава стомана, което прави скъсването му рядкост. Има и винтове със специално синтетично покритие, което действа подобно на смазка и намалява триенето в дървесината.

През 1995 г. фирмата пуска на пазара обновената серия винтове ABC SPAX-S, за чието производство са били защитени няколко десетки патента.

Гамата винтове ABC SPAX е обширна, като най-общо може да се каже, че за всеки типичен случай на закрепване има подходящите винтове. Затова тук ще разгледаме само няколко от тях.

Най-съществените новости, които бележат развитието на серията винтове SPAX през последните две години, са новият профил на върха 4CUT и главата MULTI, които, в съчетание с патентованата с вълнообразен профил резба, ги правят универсални, еднакво подходящи за завиване в масивна дървесина, в детайли от дървесни материали, пластмаси или метали. Отделно се предлагат и няколко дузини строго специализирани винтове.

Универсални винтове SPAX

Новата серия винтове се отличават с посочените вече новости, които ги правят с универсално предназначение. Винтовете са самопробиващи, а силно заостреният връх 4CUT не позволява отплесване на винта встрани. Квадратната форма на стъблото на винта при върха в комбинация с вълнообразната форма на профила на резбата, наподобяваща зъбите на фрезер, спомагат дървесните влакна да бъдат разкъсвани (срязвани), а не изтласквани встрани, което би причинило раздуване на дървесината и възникване на напрежения, които в близост до краищата на детайла лесно причиняват неговото разпукване. Винтът се завива плавно и с неочаквана лекота, защото благодарение на новата геометрия на винта (4CUT фрезер) съпротивлението при завиване е намалено с 60%. За по-бързото завиване на винтовете ABC SPAX способства и по-голямата стъпка на резбата в сравнение с обикновените винтове. При ABC SPAX стъпката на завиване е 3 mm за един оборот.

Върху коничната повърхност на главата MULTI са оформени надлъжни ребра с остър ръб, които изпълняват двояка функция. При завиване в дърво, те издълбават конусообразен отвор, в който влиза главата (полускрит монтаж). Така отпада необходимостта от предварително правене на ферзенк на отвора с коничен зенкер или със свредло за метал с голям диаметър. Дървесината в коничното разширение се изрязва и отстранява, защото в противен случай натискът при потъване на главата на винта в дървесината ще причини нейното изтласкване встрани и ще породи опасност от разпукване. Когато винтът преминава през отвор в метален детайл, ребрата доста силно задържат върху неговите стени. Така се предотвратява неволното пренатягане и превъртане на винта в края на завиването му. При монтиране на мебелни панти например главата задържа ефективно в отвора на пантата и не позволява превъртане на винта. Ако това се случи, както често става при използване на обикновени винтове, оформената от винта в мебелната плоча резба се разрушава и той вече лесно може да бъде изскубнат, дори и при най-малкото натоварване.

Специално внимание заслужава и новият профил на шлица в главата. Вместо масово използваните Pozidriv в част от винтовете е използван профилът T-STAR plus, който позволява предаване на по-голям въртящ момент без опасност от повреждане на шлица. Тази форма позволява по-стабилно задържане на винта върху края на бита, което е голямо улеснение при завиване на винтове на неудобни места, например високо над главата.

Тези, както и останалите винтове ABC SPAX, се произвеждат с различни големини, материал и антикорозионно покритие. Примерите за тяхното използване са много, като ще посочим само монтирането на дъсчени подови покрития (дюшеме) или на дъсчени обшивки (сачак), чието коване с пирони може да се определи като варварска практика. За монтиране на дървени обшивки на фасади поради опасността от корозия се използват винтове SPAX от неръждаема стомана.

SPAX-D

Този винт е специално произведен за монтиране на дървената настилка на тераси. За да устояват на атмосферните влияния, винтовете са изработени от неръждаема стомана, което гарантира, че върху обшивката няма да избият следи от ръжда. Както се вижда от снимките, за разлика от останалите винтове, резбата при тези е разделена на две части. Основната започва от върха, след нея следва част без резба и с гладко стъбло, след което отново има резба и тя стига до главата. Смисълът от това е при завиване на винта монтираната дъска да бъде притисната силно към напречно разположеното под нея бичме и връзката да бъде сигурно защитена срещу саморазхлабване след време. Затова втората резба се нарича още „фиксираща“. Винтът е самопробиващ, върхът е тип CUT, а главата е MULTI с оребрена конична повърхност.

SPAX-M

Тези самопробиващи винтове са предназначени за монтиране на корпусни мебели и детайли от плочи MDF. Благодарение на острия CUT връх се избягва опасността от отплесване на винта встрани в началото на завиването. Също така вероятността от раздуване и разпукване на материала при завиване в близост до краищата на детайла е почти изключена. За избягване на това явление диаметърът на главата е намален, така че тя се врязва и потъва с лекота в плочата MDF.

Специално внимание заслужава и серията винтове, специално разработени за производство и монтиране на дограма – врати и прозорци от пластмасови профили, които, както е известно, имат във вътрешността си сърцевина от тънкостенен стоманен профил.

SPAX-RA

Този винт е истинска благодат за всеки монтажник на дограма, защото не изисква пластмасов дюбел, а се завива директно в ограждащата отвора зидария. Той може да се завива в бетон или камък, в плътни и решетести тухли, блокчета от газобетон, дърво. Предварително се пробива отвор Ø6 с дълбочина 10 mm по-голяма от дължината на винта. Тя от своя страна се пресмята като сбор от дебелината на рамката, разстоянието между нея и зида и дълбочината на проникване на винта в зида. Тази дълбочина зависи от вида на строителния материал, като при бетона е около 30–32 mm, за плътните тухли – 40 mm, а при решетъчните 60 mm, като се пробиват поне две вътрешни преградни стени на тухлата. Освен за закрепване към строителната конструкция, тези винтове са подходящи и за свързване на два профила един към друг.

FEX-A

Винтовете са предназначени за свързване на профили и монтиране на обкова към рамките на врати и прозорци. Използват се за профили, при които между стоманения укрепващ профил във вътрешността и повърхността на пластмасовия се намира само една стена от пластмаса. Върхът им е приспособен за пробиване на метал, а резбата задържа сигурно в стоманения армировъчен профил. Главата е с оребряване на коничната част и с лекота се врязва в пластмасовата стена, като потъва до нивото на профила. Диаметърът на винтовете е 3,9 mm, а дължините са от 13 до 38 mm. Шлицът в главата е PH2 (Phillips).

FEX-S

Винтът има същото предназначение като предния и се използва за закрепвания в многокамерни профили. Отличава се с по-ситната си резба и се използва при профили, при които повече от една пластмасова преградна стена отделят металния профил от повърхността. Диаметърът и дължините на тези винтове са същите като при FEX-A.

FEX-P

Това са винтове, специализирани за свързване на профили един към друг. Имат остър центриращ връх, едра резба, дълга гладка част на стъблото и конична оребрена глава за полускрит монтаж. След като съединяваните рамки или отделни профили бъдат напасвани точно един спрямо друг, те се фиксират неподвижно със стеги. За всеки винт се пробива отвор Ø4 до достигане и пробиване на първия армиращ стоманен профил във втората рамка. Съединението, което се осъществява посредством дългата 25 mm резба на винта, е стабилно и устойчиво срещу саморазхлабване. За прикриване на главите на винтовете се предлагат пластмасови капачки в бяло или черно. Диаметърът на тези винтове е 5 mm а дължините им – от 65 mm до 95 mm.

FEX-KS

Винтът е предназначен специално за монтиране на обков към пластмасови профили за дограма. Той е самопробиващ, с едра резба, покриваща цялата дължина на стъблото на винта, и оребрена глава, която го осигурява срещу пренавиване и нестабилно задържане в отвора. Диаметърът на този винт е 4,0 mm, а дължините са от 20 mm до 55 mm. Произвеждат се и винтове от този вид с ремонтен размер – Ø5 в случай, че отворът се е разширил и основният винт вече не задържа достатъчно здраво.

SPAX-K

Това са гама винтове, специално пригодени за монтиране в пластмасови детайли. Предлагат се в четири варианта според формата на главата и формата на шлица за отвертката – Pozidriv или Torx. Отличават се със специална геометрия на резбата, която осигурява максимално задържане в различни видове пластмаси. С патентован от ABC метод се осигурява повишена дълготрайност на съединенията чрез ограничаване на достъпа на кислород, който причинява стареене на пластмасата и с времето тя става крехка и чуплива. В зависимост от вида на пластмасата и нейната здравина се предписват размерите на тубуса, в който се завива винтът – неговите вътрешен и външен диаметър, както и минималната дълбочина. Намират приложение основно при автомобилостроенето, електрически прибори и електронни уреди, спортни уреди, играчки и др.

GIX

Това са самопробиващи винтове, специализирани за монтиране на облицовъчни плочи от гипскартон и гипсфазер. Има варианти за монтиране върху метална или дървена носеща конструкция, както и в зависимост от дебелината на металния носещ профил, като максималната е 2 mm.

* * *

Винтове SPAX T-Star Plus за монтиране на масивно дюшеме

SPAX_T

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Винтове ABC SPAX”

Evgeni Somlev | септември 16th, 2013 at 11:29 am

Моля да ми помогнете да избера с какви винтове ABC SPAX да монтирам върху дървена скара дюшеме с дебелина 25 mm.
Предварително благодаря!
С уважение: Евгени Сомлев
„Направи сам“: Специално за монтиране на масивни подови настилки – дюшеме, съставено от дъски, съединявани със сглобка „нут и перо“ се произвеждат винтовете SPAX T-Star Plus. Те се завиват под ъгъл 45° през перото на дъските. Винтовете са с диаметър 3,5 mm и дължини 35 (№35703503203021), 45 и 55 mm. Шлицът в главата им е Torx 10.
Главата е с намалена големина, ъгъл на скосяване 60° и ребра по повърхността, поради което лесно потъва в дървесината, така че да не пречи при наместване на следващата дъска. Върхът им има специална форма (SPAX Cut), така че се намалява до минимум опасността от разцепване и разпукване на дъската. Специалният профил на винта осигурява здраво и трайно закрепване на подовите дъски. Понеже в полето за отговори не може да публикуваме снимки, поместваме илюстрация за този винт в края на статията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото