В категории: Брой 1-2/2008, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Закрепвания на тежки предмети върху топлоизолация

Закрепването дори на външна лампа или на скобите за захващане на водосточните тръби вече представлява проблем при покрита с топлоизолационни плочи фасада. Колкото топлоизолацията е по-дебела, толкова по-добре от гледна точка на икономията на енергия, но закрепванията върху фасадата стават все по-проблематични. Нещата допълнително се усложняват, когато трябва да се закрепват тежки предмети, като голям сенник за защита от слънчевите лъчи или навес над входната врата. Ако към това се добави и нездрава основа като кухи керамични блокове например, задачата съвсем се усложнява. Проблемът не е само в здравината на закрепването, а и в това, че стоманените дюбели с голям диаметър и дължина, необходими за такива случаи, имат много добра топлопроводност и представляват топлинни мостове, през които топлината „изтича“ безпрепятствено в околното пространство. Това дава своето нежелано отражение и във вътрешността на сградата. Повърхностната температура на вътрешните стени в близост до дюбелите се понижава, и щом достигне точката на оросяване на водните пари, тя се овлажнява и се създава хранителна среда за развитие на плесени и мухъл, а стената потъмнява. Най-доброто засега решение е специалният монтажен набор fischer Thermax. С него може да се монтират тежки предмети върху топлоизолация с дебелина от 60 до 170 mm, като се закрепват в бетон, плътни или керамични силикатни тухли, керамични или от лек бетон блокове с вертикална кухини, блокчета от газобетон.

При този начин на монтиране най-същественото от топлотехническа гледна точка е, че се прекъсва топлинният мост, което се постига чрез специален елемент с конусовидна външна повърхност, изработен от армирана със стъкловлакна пластмаса. Той има две важни свойства – голяма здравина (издържа натоварване до 25 kN) и нисък коефициент на топлопроводност. Коничният елемент има два отвора с метрична резба. В единия се навива дълга поцинкована шпилка (M12 или M16), която преминава през топлоизолацията и се закрепва в тухления зид или в бетонната стена. От другата му страна се завива шпилка M12 от неръждаема стомана, към която закрепваният детайл се притяга с гайка.

По външната повърхност на конуса има остри ръбове подобно на коничен фрезер. При завиване той се врязва през тънкослойната мазилка в топлоизолационната плоча, докато потъне в нея. За да може конусът да се върти, в челото на по-късата шпилка е оформен шестостенен глух отвор.

Закрепването на дългата стоманена шпилка в основата става чрез впръскване в отвора на двукомпонентна бързовтвърдяваща се смес. За целта първо в отвора се вкарва мрежеста втулка, която се раздува, и през която част от разтвора изтича в кухините на тухлата. След втвърдяването му той образува твърда маса, която е здраво свързана с тухлата. За да се наруши съединението, трябва да се разруши самата тухла.

Монтирането на дюбелите fischer Thermax не изисква специализирани инструменти и се извършва при следната последователност. През топлоизолацията в стената се пробива отвор (1), чиято дълбочина е с 10 mm по-голяма от ефективната дълбочина на закрепване в тухлата – min 130 или 200 mm според дължината на дюбела. По така определената дълбочина на отвора се измерва и дължината на шпилката на дюбела, като излишната част се отрязва с ножовка (2).

Коничният свързващ елемент се завива върху шпилката. От другата му страна се завива и късата шпилка. С бормашина и намиращия се в монтажния комплект накрайник-отвертка коничният елемент се върти, докато не потъне до равнището на мазилката (3). При въртенето той сам си издълбава леглото. След това шпилката се издърпва и отворът се почиства от прахта, като се продуха (4) с гумена круша или по друг начин. В него се напъхва мрежестата втулка (5). През нея се шприцова разтворът fischer FIS V (6). Смесването на двата компонента и образуването на сместа става по време на самото шприцоване. Шпилката с конусния елемент се напъхват в пресния разтвор до упор, като леко се завърта за по-добро уплътняване на сместа около резбата (7). След като разтворът се втвърди окончателно, ако е необходимо, чрез завъртане коничният елемент се напасва така, че задният му ръб да бъде на нивото на мазилката (8). Накрая отворът в мазилката се уплътнява със силиконова паста (9), която предпазва от проникване на влага в топлоизолацията. Монтирането на закрепвания предмет се извършва с гайки, като се препоръчва използване на динамометричен ключ, за да не бъде превъртяна шпилката по невнимание (10).

Товароносимостта на един дюбел fischer Thermax M16 е 0,8 kN при дебелина на топлоизолацията 120 mm и 1,14 kN при дебелина 80 mm.

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото