В категории: Бани и кухни, Брой 1-2/2008, Дърводелство и обзавеждане

Мебелен обков и аксесоари от Hettich

И друг път, когато сме представяли новости от производствената гама на водещия в Европа производителен на обков за мебели – немската фирма Hettich, сме си позволявали провокационното твърдение, че няма нищо по-лесно от изработването на корпусни мебели, стига да се разполага с необходимия и качествен обков за това. Тези, които се съмняват, ще могат сами да се убедят в това по време на тазгодишното издание на специализираното изложение „Техномебел“, което ще се проведе в столичния Интер Експо и Конгресен Център от 26 до 30 март. И по-конкретно на щанда на фирма „Киров“, която е единственият представител на Hettich за България. От общо 340 m2 площ 1/4 ще бъдат заделени на най-новите продукти на Hettich. Те определено ще бъдат измежду най-последните новости, защото за изложбата ще пристигнат направо от Германия, а какво точно ще покаже немският производител, все още никой тук няма точна представа.

Ако от един шкаф се извадят пантите, включително с вратичките, дръжките, регулируемите по височина крачета, механизмите за монтиране и движение на чекмеджетата (често и самите чекмеджета), какво остава? Остават точно разкроени, кантирани, с пробити в тях технологични отвори и сглобени с дибли или метални разглобки кухи тела, които всеки дърводелец, пък и с ограничен инструментален парк, може без затруднение да сглоби. Функционалността на мебелите, тяхната здравина и добър външен вид в много голяма степен зависят от обкова, а той се доставя от производители като Hettich и може да се използва по най-добрия начин, като се започне от промишленото предприятие и занаятчийската работилница и се стигне до сръчния домашен майстор. Не случайно при изброяването специално споменахме чекмеджетата и вратите. Създадените от Hettich системи за монтиране на чекмеджетата и най-вече на носачите със сачми Quadro преобразиха представата за вътрешната организация на шкафовете от долния ред в кухнята – стъпили директно върху пода. Вместо разделените на две по височина шкафове с вратички, цялото това пространство вече е заето с чекмеджета. Така вместо човек да се сгъва на две или да лази на колене пред шкафа, за да стигне до дъното му, всяко от чекмеджетата се издърпва с лекота напред и всичко, поставено в него, става видно и лесно достъпно. По този начин много по-пълноценно и ефективно се използва всеки кубически сантиметър от шкафа. Нещо повече – всички чекмеджета по зададени размери, разпределение и материали могат да бъдат поръчани, изработени при фабрични условия, непостижими за дърводелско предприятие, и доставени, така че остава само да се завият винтовете. Така например всяко чекмедже от серията InnoTech може да бъде изпълнено в най-различни варианти според избора на материалите, от които е изработено, включително неръждаема стомана и хромирани декоративни повърхности, размери и по-специално по височина, оцветяване и най-вече по вътрешно разпределение (системи OrgaFlag, OrgaFlex и OrgaWing). Така то ще има оптимално оразмерени и оформени отделения за поставяне на кухненски съдове и прибори, за различни подправки и други хранителни продукти. За всяко от тях има определено място и така се поддържа много по-голяма прегледност, вместо цялото съдържането на чекмеджето да се насипе безконтролно в него. Колкото да монтирането на челата на чекмеджетата, няма нищо по-лесно от това, защото се използва специален механизъм с две щипки, който освен това позволява и безстепенно регулиране на челото по височина.

Заслужава да се отбележат и чекмеджетата от системата OrgaWing, която е чудесна илюстрация, че всяка конструкция, колкото и съвършена да е, може още да бъде подобрявана и усъвършенствана. Новото при тези чекмеджета са симетрично разположените от двете им страни тавички. При изтегляне на чекмеджето всяка от тавичките може да се завърти встрани и така се открива достъп до разположените под нея предмети. По този начин обемът на чекмеджето се използва още по-пълноценно, а тавичките са много подходящи за съхраняване на дребни предмети и опаковки.

Ще добавим само още, че носачите Quadro гарантират не само невероятно леко и плавно плъзгане на чекмеджето, но имат и висока товароносимост, като позволяват окачване на чекмеджета с общо тегло до 70 kg всяко. В добавка повечето модели имат вграден амортисьор (Silent System), който поема и омекотява удара при неволно блъсване на чекмеджето. Носачите позволяват пълното му изтегляне от шкафа така, че и намиращите се най-отзад предмети стават лесно достъпни.

Същият подход е много ефикасен и при избора на вратички, още повече, че от тях в най-голяма степен зависи външният вид на шкафа. Вече масово се използват елегантните остъклени врати с метална рамка. Те също могат да бъдат поръчани по размер и доставени, като единствено остава да се закрепят с винтове рамената на пантите към страниците. Благодарение на шарнирните механизми на Hettich, вместо стандартно отварящи се врати, все по-често се използват странично или във вертикална посока плъзгащи се врати, а също и вратите, които се повдигат и спускат. Всички са предназначени за монтиране на вратите на шкафове, предимно кухненски, от втория ред, при които по различни причини е по-удобно вратата да бъде с едно крило (най-често остъклена метална рамка) и да се отварят чрез повдигане, а не чрез отваряне встрани. При такова решение се открива наведнъж достъп до вътрешността на целия шкаф, а вратите не ограничават движението пред шкафа и не създават опасност човек да удари главата си в тях.

Използват се механизми с раменна конструкция за окачване на вратите, които осигуряват стабилно закрепване и същевременно плавно и без усилия повдигане и затваряне на вратата, постигнато чрез добро лагеруване, пружини и газови амортисьори. Даже и тежка до около 20 kg врата се повдига с минимално усилие, което не би затруднило и крехка женска ръка. Тази група врати илюстрираме тук чрез врата, монтирана с шарнирния механизъм Vivario, който е измежду новите разработки на Hettich. Той се предлага в различни варианти, така че няма ограничения при избора на врата – широка, тясна, от дърво, стъкло или от пластмаса. Едва ли е необходимо да уточняваме, че механизмите имат регулируеми амортисьори, които правят движението на вратите плавно и предотвратяват удар при затварянето им.

Макар че този тип врати са най-подходящи и често използвани в кухнята, където всеки квадратен сантиметър почти до тавана се използва най-рационално, със същия успех може да са използват и при всякакви други мебели за спални, дневни, работни помещения, дори и в банята. Тук са показани три варианта на вратички, монтирани с различни модификации на шарнирния механизъм.

Vivario HF е най-практичен и най-често използван. Подходящ е за шкафове с по-голяма височина, като вратичката е съставена от две надлъжно свързани части. При избутване на долната вратичка нагоре, двете части се сгъват една спрямо друга и заемат място над шкафа, приблизително колкото половината от общата височина на вратата.

При Vivario HS вратата се избутва нагоре, а горният ù край едновременно с това се накланя назад и минава върху шкафа. Така достъпът до вътрешността на шкафа е открит. Механизмът е регулиран така, че вратата да застава неподвижно при всяко положение на отваряне, по-голямо от ъгъл 45о. При напълно отворено състояние вратичката се изтегля над шкафа.

Механизмът Vivario HK осигурява завъртане на вратата около горния ù кант, като я задържа във всяко произволно отворено положение. Подходящ е за ниско разположени широки и същевременно ниски шкафове.

Още по-безценни са механизмите на Hettich, когато трябва да се търсят нестандартни решения, оползотворяване на тясна ниша между два шкафа или между шкаф и стена, използване на иначе неизползваемото т.нар. мъртво пространство, което се образува между два разположени под ъгъл шкафа. Тук показваме две такива решения – изтегляща се извън шкафа метална кошница (Cargo IQ) за тесни шкафове от втория ред в кухнята и оригинално функционално решение (Cosario), което позволява оползотворяване на често неизползваната височина между работния плот или плота на шкаф от долния ред и окачените на стената шкафове от втория ред. При отворено положение съдържанието се вижда от пръв поглед, а достъпът е без каквито и да било ограничения.

Решаването на дребни наглед проблеми често носи съществени удобства и удовлетворение. Такъв проблем е постоянният недостиг на електрически контакти било в кухнята, било в дневната, където само около мултимедийния център и домашното кино са необходими поне половин дузина. Тривиалното решение с разклонители е неестетично, а и твърде неудобно. Влачат се кабели, често човек може и да се препъне в някой от тях и не само да потроши някой скъп уред, но и главата си дори. Захранващите кабали обаче съвсем не са единствената грижа, защото решение трябва да се намери и за кабелите на компютъра или монитора, съответно с USB, RGB, DIV-I или LAN куплунг. Плетеницата от кабели е характерна и за всеки офис, чиито мебели не са специално проектирани за решаване на този немалък проблем.

Hettich предлага елегантно и практично решение – специална касета Netbox Turn за вграждане във всякакви мебели с минимална дебелина на плота 12 mm. Решението е същевременно и елементарно за изпълнение, и всеки с лекота може да го приложи при съществуващите мебели в дома си. В зависимост от конкретните нужди се избира един от многото варианти на изпълнение на касетата според вида и количеството на контактите и куплунзите. На подходящо място за нея се изрязва отвор, както е показано на фигурите, касетата се поставя и закрепва в него, а към всеки от контактите се свързва съответният кабел. Така всички кабели се скриват от погледа под плота на бюрото или шкафа. И нещо много съществено, когато контактите не се използват, целият блок се завърта в касетата и на повърхността остава само плоският капак, а всички контакти са скрити, защитени и обезопасени.

Накрая за нещо, което все още се подценява. Мебелите също се нуждаят от вътрешно локално осветление, което е и важно от гледна точка на функционалността, и без съмнение допринася за по-привлекателния им вид. Hettich има цялостна програма за осветителни тела за вграждане в мебели, четири от които показваме тук, включително и осветление в гардероба, вградено в носача за закачалки.

Системите за включване на осветлението са най-различни, включително има и с дистанционно безжично управление. Ще добавим още, че почти всички нови модели за светлинен източник използват светодиоди в 16 различни цвята. Те са на практика вечни, потреблението на електричество е пренебрежимо малко, захранват се с напрежение от няколко волта, което пък изцяло решава проблема с безопасността.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото