В категории: Брой 7-8/2008, Електроника, Хоби

OFRM Geotrade – най-добрата GPS карта на България

Ако преформулираме познатата поговорка, че инструментът прави майстора, със същото основание бихме казали, че именно картата прави GPS устройството това, което е. Наличието на подробна и актуална карта може да направи пазарен лидер и не чак дотам добрия приемник и обратно – липсата на качествена карта несъмнено може да провали шансовете за продажба на продуктите дори и на световен лидер. Благодарение на фирма „Геотрейд“ българите имаха възможността с минимално закъснение от западните си събратя да вземат в ръце своя GPS, при това с най-добрата и тогава, и днес марка в света – Garmin.

Успехът и бързото разпространение на GPS апаратите у нас в най-голяма степен се дължи на много добрата навигационна карта на България OFRM Geotrade, разработвана и развивана от Събин Коларов и неговия колектив. Създадена първоначално за целите на лудите глави, пробиващи си път там, където го няма из шубраците и калищата на девствената природа, влюбени в своите машини – мотоциклети, високопроходими автомобили и четириколки (ATV) първоначалният OffRoad вариант на картата за няколко години получи изключително развитие до варианта OFRM Bulgaria, която вече представлява пълноценна карта на пътната и градска мрежа на страната. Логично в началото на тази година се появи и нейният наследник – картата OFRM Geotrade.

Това устремно развитие на картата е от решаваща важност за разширяване на възможностите за използване на GPS апаратите на Garmin на територията на България, защото след както преди две години Garmin пусна своя първи автомобилен GPS навигатор (nüvi 660) с инсталирана карта City Navigator 9, включваща за пръв път карта на София и частична пътна мрежа на страната, и до днес тя не получи по-нататъшно развитие.

За радост на все по-бързо растящия брой хора, които вече не си представят движението с автомобил или пътешестването сред природата без своя GPS те разполагат с карта, каквато едва ли биха получили от световните производители, поради ограничения за техните мащаби пазар в страната ни.

Много съществено в случая е, че картата OFRM Geotrade се развива непрестанно, като се разширява, обогатява и обновява през всеки три месеца. Освен обновените версии, клиентите получават добра поддръжка, включително доскоро една, а сега вече и две години напълно безплатно обновяване. Към това трябва да добавим и цената на картата, която е съобразена с покупателните възможности на българина, и то до степен, че неведнъж сме си задавали въпроса доколко може да заплати труда на своите създатели.

Новината за тези, които разчитат на своите GPS апарати Garmin, е, че през юли излезе, а регистрираните потребители вече са получили безплатно, поредната версия 4.60 на картите OFRM Bulgaria и OFRM Geotrade. Отсега може да кажем, че следващата версия 4.70 е предвидена за края на септември.

Преди да направим обзор на новостите и съдържанието на актуалната към момента версия 4.60, ще се опитаме да дадем повече пояснения за картата OFRM Geotrade и нейните разновидности – нещо, което първоначално ни затрудни, докато се ориентираме. Появата на тази карта, която вече изцяло заменя досегашната OFRM Bulgaria, е свързана най-вече с начина ù на компилиране, така че образно казано, да бъде напълно разбираема за вградения софтуер (фърмуер) и хардуера на приемниците Garmin. В резултат на значителна финансова инвестиция е закупен оригиналният софтуер Garmin International и всяка нова карта вече се компилира именно с него. Това значително повишава качеството на работа на картата, което се изразява преди всичко в повишаване на бързодействието, времето, начина и точността при пресмятане на маршрутите. Така например веднага прави впечатление извънредно бързата реакция на апарата при отклоняване от определения от него маршрут. Дори преди още автомобилът да е излязъл от кръстовището, GPS апаратът улавя промяната и почти мигновено коригира маршрута съобразно поетата посока на движение. Изчезнало е и често повтарящото се без очевидна причина съобщение за преизчисляване на маршрута. Новите карти OFRM Geotrade предлагат повече полезна информация за организацията на движението – освен разпознаването на еднопосочните улици, което го има и в OFRM Bulgaria, тук са добавени и забранените завои, показва се максимално разрешената скорост на движение за конкретното място, вероятното време на пристигане до зададената точка се изчислява по-точно, при влизане в тунел и загубване на сигналите от спътниците устройството влиза в режим на симулация и изчаква, докато връзката бъде възстановена, и др. Отпаднало е и изискването да бъде активирана само една от инсталираните в апарата карти. С много малки изключения при някои модели апаратът ще работи коректно и когато бъдат едновременно активни и оригиналната, фабрично инсталирана карта, и картата OFRM Geotrade. Причината е, че устройството не прави разлика между тях и възприема направената в България карта като своя родна. Много важно е също така, че за разлика от по-старата карта, новата OFRM Geotrade поддържа едновременно латиница и кирилица, което дава възможност за оползотворяване на възможностите на по-новите модели Garmin, които поддържат на апаратно ниво двете азбуки. Това е изключително голямо удобство, защото транслитерацията от кирилица на латиница продължава да е кошмарен проблем, особено докато не започнат да се спазват стриктно, а и да се познават единните правила за това. Към особеностите на новата карта OFRM Geotrade ще добавим още възможността тя да се предлага записана върху SD карта памет, което е поредното удобство за потребителя, защото образно казано, картата си върви заедно с картата памет, а тя от своя страна може да бъде преместена и използвана в друг GPS на Garmin, който разполага със слот за четене на SD или microSD карти.

При OFRM Bulgaria обновяването на старата карта с нова версия и зареждането ù в GPS устройството става с помощта на програмния продукт Garmin MapSource. При OFRM Geotrade това вече не е необходимо, а картата се копира като файл директно в постоянната памет на устройството. Проучването на нагласите на потребителите на картата е показало, че около 90% от тях посрещат със силно одобрение това улеснение. Вече не се налага покупката на MapSource, който е търговски продукт, нито неговото разучаване.

Обаче има и една макар и неголяма група от потребители, които желаят или им се налага да използват изтънко и изцяло всички възможности, които предоставят GPS навигацията и работата с електронни карти. Форматът на новата карта обаче не дава възможност тя да се зареди на компютъра чрез MapSource, което позволява тя да се разглежда и детайлно проучва на голям екран, оптимално да се планират различни маршрути, да се маркират точки, да се търсят обекти, да се свалят от GPS апарата маркираните с него точки и следите от изминатия път и т.н. Всичко това е ценна, понякога и уникална информация и тя трябва да се съхранява сигурно за последващо използване. Създателите на картата OFRM Geotrade са помислили и за тези си клиенти – при поискване, на адреса на електронна поща на регистрираните потребители се предоставя безплатно специален вариант на текущата версия на картата във формат, позволяващ зареждане и работа с MapSource.

Следващата добра новина, свързана с картата OFRM Geotrade, е, че периодът, през който собственикът ù ще получава безплатно всяка нова версия, е увеличен на 2 години, вместо едногодишния период, с който се ползваше картата OFRM Bulgaria. При определения от самите производители на картата тримесечен период за обновление това означава, че всеки, закупил карта OFRM Geotrade, ще получи безплатно осем следващи допълнени и подобрени версии.

Всички нови GPS апарати се продават с една от версиите на тази карта, а за тези, които имат старата карта OFRM Bulgaria, се предлага схема за преминаване към новата карта на преференциална цена, като в добавка те получават и новия двегодишен срок за безплатно обновяване. След заявка на адрес karta@offroad-bulgaria.com записаната върху SD карта памет се получава по куриер срещу заплащане при доставката или чрез банков превод. Покупката може да се направи и директно в магазина на „Лидер Технолоджи“ на ул. Гурко 45 в столицата. Съветът ни е това да се направи по-скоро, защото поддръжката на картата OFRM Bulgaria е ограничена в рамките на едногодишния период след покупката и регистрацията ù. След това тя няма да може да се обновява и ще си остане на същото ниво. Това е нормалната практика за всички софтуерни продукти по света, а електронните карти се актуализират най-често. Специално подчертаваме, че за да се ползва поддръжката и обновяването с нови версии на картата, трябва да се извърши регистрация на посочения адрес и да се попълни необходимата за обратна връзка информация.

Важно е да се знае също, че (засега) картата OFRM Geotrade се предлага в пет разновидности, като при това е предвидена още една благина за клиентите – всеки, закупил една от тези карти, има правото да получи и инсталира безплатно който и да е от останалите варианти. Всяка от тези разновидности има своите особености, като изборът основно е дефиниран от вида и възможностите на GPS апарата. Ето и актуалните към момента варианти на картата.

» OFRM Geotrade v4.60 ML. Картата се разпространява на носител SD карта памет. Характерно за нея е, че едновременно поддържа устройства, работещи на кирилица и латиница. Тя е универсална и затова най-често е инсталирана на SD картите, с които се продават новите GPS апарати на Garmin. Както вече споменахме, потребителят може да поиска и безплатно да я замени с друга, по-удобна нему разновидност. Универсалността обаче има своята цена и в случая тя е по-бавното намиране на обекти поради значително по-голямата база от данни, в която се търси. Освен това поради особености на апарата, някои точки (POI) не могат да бъдат търсени на кирилица.

» OFRM Geotrade v4.60 CYR. Съдържа наименования само на кирилица. Работи много бързо и същевременно няма споменатите ограничения при търсене на някои обекти (POI) по имената им на кирилица. Все пак е необходимо да уточним, че става дума основно за бързината при търсене на обекти. В реални условия смятаме, че разлика от десетина секунди при търсене на бензиностанция или хотел едва ли са решаващи и в никакъв случай, когато се търси населено място, отдалечено на часове път. Единственото изискване е устройството да поддържа кирилица, каквито са всички по-нови модели nuvi от сериите 200, 205, 250, 255, 300, 760, 860 и 5000. Този списък показва убедително, че тази е оптималната и затова най-често използвана карта за територията на България.

» OFRM Geotrade v4.60 LAT. Картата съдържа наименования само на латиница и е предназначена за по-старите модели на Garmin, които не разпознават кирилицата, пък и за чужденци. В тези случаи би трябвало да се предпочете пред универсалната OFRM Geotrade v4.60 ML, защото позволява значително по-бързо търсене на обекти.

» OFRM Geotrade TOPO v4.60 ML. За използване в извънградска среда и особено сред природата бихме определили тази карта като карта от съвсем ново поколение, защото съдържа и топографска информация, която на екрана се вижда като различно оцветяване според надморската височина на релефа. Освен информативната си стойност, това изображение несъмнено носи и наслада за окото. Разработката на тази карта е породена от появата на новия Garmin Colorado и неговия чудесен дисплей с висока разделителна способност. Освен за него тя с успех може да бъде използвана също и при по-старите модели на Garmin от сериите 60CSx, 76C и Etrex. Трябва да се подчертае обаче, че информацията за релефа е добавена към стандартната. Картата е съвсем пълноценна за движение по пътната мрежа и в населените места, защото съдържа в пълен обем цялата налична и в останалите модификации информация. Информацията е едновременно на английски и български и се ползва според възможностите на GPS устройството.

» OFRM Geotrade TOPO v4.60 CYR. Създадена с цел намаляване на обема на информацията, респективно ускоряване на търсенето на обекти, в този вариант на картата всички текстове са единствено на кирилица. Това също е топографска карта, която към момента може да работи с nuvi 205, 255, 860 и 5000.

Топографските варианти на OFRM Geotrade ще получат бързо развитие, като още в следващата версия 4.70 ще се появят и зелените площи, т.е. ще има вярно отразяване на целия релеф на страната. Следваща стъпка ще бъде изчертаване на хоризонталите на терена. Макар че това почти не се споменава, картите вече съдържат и доста богата планинарска информация за пешеходни пътеки, зимни маркировки и друга важна за планинските преходи, а нерядко и за оцеляването, информация. В тази насока тепърва предстои значително развитие и обогатяване на картите.

Поради липса на място ще се ограничим да опишем само част от възможностите на новата версия. Населените места, в които картата OFRM Geotrade v.4.60 позволява търсене по адрес (улица и номер) са: София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Видин, Сливен, Шумен, Враца, Пазарджик, Кюстендил, Монтана, Несебър, Полски Тръмбеш, Аспарухово, Бусманци, Виница, Галата, Симеоново, Драгалевци, Филиповци, Суходол, Горна баня, Княжево, Килиите, Бояна, Киноцентъра, Бункера, Малинова долина.

Търсенето по жилищни блокове е достъпно в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Видин, Сливен, Велико Търново, Шумен, Добрич, Враца, Пазарджик, Хасково, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Търговище, Силистра, Монтана, Нова Загора, Чирпан, Бухово, Бутонец, Кремиковци, Яна, Световрачене, Нови Искър, Суходол, Филиповци, Горна баня, Княжево, Бояна, Меден рудник, Аспарухово.

За отбелязване е, че местоположението на блоковете не е само маркирано, но е очертан и контурът на сградата, което допълнително улеснява ориентацията на място.

По име на улица и кръстовище между две улици може да се търси в: Аспарухово, Ахтопол, Балчик, Балша, Банкя, Берковица, Бистрица, Благоевград, Бутонец, Бургас, Бусманци, Бухово, Варна, Велико Търново, Видин, Виница, Владая, Войнеговци, Волуяк, Враца, Габрово, Галата, Герман, Горни Богров, Димчево, Добрич, Доброславци, Долни Богров, Долни Пасарел, Долно Езерово, Железница, Желява, Житен, Зидарово, Иваняне, Извор, Казанлък, Казичене, Каменар, Китен, Клисура, Козлодуй, Кокаляне, Крайморие, Кранево, Кремиковци, Кривина, Кубратово, Кърджали, Кътина, Кюстендил, Лозен, Лозенец, Лозово, Локорско, Маринка, Мировяне, Монтана, Мрамор, Мърчаево, Негован, Несебър, Нова Загора, Нови Искър, Павликени, Пазарджик, Панагюрище, Панчарево, Перник, Плевен, Пловдив, Подгумер, Полски Тръмбеш, Поморие, Приморско, Равна Гора, Радова Махала, Разград, Росен, Русе, Сандански, Сарафово, Световрачене, Сеславци, Силистра, Славовица, Сливен, Смолян, Созопол, София, Стара Загора, Твърдица, Търговище, Хасково, Царево, Челопечене, Чепинци, Черноморец, Чирпан, Шумен, Ямбол, Яна и др.

Картата съдържа имената на общо над 5000 населени места и над 10 000 обекта, представляващи обществен интерес (POI) – бензиностанции, хотели, магазини, ресторанти, транспортни терминали, културни центрове, природни забележителности, обекти в планините и много други.

Значително развитие в тази си версия картата е получила и за целите на ориентация извън обичайната пътна мрежа – общата дължина на пътища без настилка и пътечки е достигнала 17 565 km.

Актуалната версия на картата може да бъде закупена или обновена тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2008, Електроника, Хоби

Ключови думи


 
към началото