В категории: Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане

„Интелигентни“ системи на Hettich за монтиране на телевизори

Плоските LCD и плазмени телевизори бързо превзеха пазара, домовете и обществените сгради поради несъмнените си предимства пред огромните в сравнение с тях телевизори с електронно-лъчева тръба. Тук не е мястото да правим паралел между едните и другите, а ще се опитаме да погледнем ситуацията от гледна точка на оформлението на помещенията и открилите се пред проектантите и производителите на мебели нови конструктивни възможности. Малката дебелина и сравнително ниско тегло на плоските телевизори позволява те да бъдат поставяни така, че от една страна, да пречат най-малко и същевременно да позволяват оптимален обзор от различни и променящи се места в помещението. Това се отнася както за жилищните помещения, така и за хотелските стаи, където телевизорът се гледа най-често от леглото, или в помещения за заседания и преговори, където телевизионният или големият компютърен екран е важно средство за онагледяване.

За разширяване на възможностите за оптимално разполагане на телевизионния екран Hettich предлага няколко нови механизма за вграждане в различни шкафове или монтиране към стената.

Такъв механизъм е Dr!ve, който позволява монтираният към него телевизор да се прибира във вътрешността на шкафа и да се повдига обратно, за да може нормално да се гледа. Освен движение във вертикална посока механизмът позволява и завъртане на телевизора встрани – вляво на 150о и 180о надясно. По този начин може да се избере оптималният ъгъл за гледане на изображението от различни точки в помещението. Повдигателният механизъм е оразмерен за монтиране на телевизори с тегло между 46 kg и 65 kg и размери с дължина на диагонала до 42″. Предлага се в два варианта с максимална височина на повдигане 720 mm или 870 mm, а скоростта на движение е 50 mm/s. Максималната височина на повдигане се задава, т.е. тя се ограничава в зависимост от височината на телевизора.

Както би могло и да се очаква, управлението на повдигателния механизъм е улеснено в максимална степен чрез дистанционно управление с еднократно натискане на съответния бутон за изваждане или прибиране на телевизора. Освен това след прибиране на телевизора в шкафа захранването му автоматично се изключва.

Устройството се продава в комплект, улесняващ в максимална степен неговото монтиране, което означава, че всеки дърводелец, бил той занаятчия или домашен майстор, може без особени усилия да конструира своя шкаф и да вгради в него механизма на Hettich Dr!ve. При всички случаи ще обере аплодисментите било на клиентите (в парични знаци) или на домашното обкръжение.

Друг механизъм на Hettich за монтиране на телевизори е Aro. С него плоският телевизор се закрепва към стената на различни по форма и предназначение шкафове, били те в хола, спалнята, кухнята или в работно помещение по начин, който позволява плавното му завъртане вляво и вдясно на ъгъл до 60о. Управлението отново се извършва дистанционно. Удобството е голямо, защото е добре известно, че при този вид телевизори качеството на образа е най-добро, когато се гледа фронтално. Колкото ъгълът на гледане се увеличава, толкова качеството на образа се влошава. Затова идеалното решение е телевизорът да се завърта и така да „следи“ местоположението на тези, които го гледат. Освен това наклонът, под който е закрепен телевизорът, може да се регулира ръчно до 0о. Механизмът се предлага в две модификации: за телевизори с минимален диагонал 20″ и 32″ и съответно с максимално тегло 70 kg и 100 kg.

Като алтернатива за закрепване на телевизора към стени се предлага и устройството Pan. В зависимост от мястото на монтиране то позволява странично завъртане на телевизора на 90о и 180о вляво и вдясно. Този свръхширок обсег позволява оптимален обзор към телевизора практически от всяка точка в помещения с различна форма и обзавеждане. Ако механизмът бъде монтиран до ръба на разделителна стена (или колона, както е на снимката), телевизорът може да се завърта така, че да бъде удобно гледан от едната или другата част на помещението. Така например, ако той се намира в кухнята, а мястото за приготвяне на храната и за хранене, трапезарията, се намират в двата края на помещението, телевизорът може да се монтира така, че да се завърта ту към едното, ту към другото място.

Завъртането се извършва с електродвигател посредством дистанционно управление или ръчно. Допълнително вертикалният наклон може да се променя ръчно в диапазона до 12о.

Тук разгледахме накратко три от конструкциите на механично задвижвани и дистанционно управлявани механизми, които Hettich предлага за монтиране на LCD и плазмени телевизори. Освен това водещият немски производител на обков и механизми за мебели предлага и много широка гама механизми с ръчно регулиране за закрепване към стената, както и още по-голям избор от механизми за закрепване на монитора към работното бюро. Последното е от голямо значение за повишаване на работоспособността и намаляване на умората на очите при продължителна работа с компютър, позволява оптимална организация на работното място.

Упълномощен вносител и сервиз на продуктите на Hettich в България е фирма „Киров“ АД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2008, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


 
към началото