В категории: Брой 7-8/2008, Материали, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Ceresit Ceretherm – нови материали в топлоизолационната система

Когато преди около пет години световният лидер в областта на строителната химия Ceresit започна да предлага и бързо наложи на нашия пазар своята топлоизолационна система Ceretherm, в голяма степен успя да промени и мисленето на строителите и което е не по-малко важно, на техните клиенти, че гарантирано добрият краен резултат – висока енергийна ефективност, голяма дълготрайност, добри защитни качества срещу природните въздействия и с отличен външен вид фасада може да се постигне с подбраните от реномиран производител материали, образуващи заедно единна система. Въпреки това и днес все още не рядко се работи на парче, като се събират материали от най-различни знайни и по-малко известни производители, стига само да са най-евтините. Вярно, година-две или в рамките на петгодишния гаранционен период за строителството направената по този начин фасадна топлоизолация може и да изкара, но по принцип на нея трябва да се разчита десетилетия напред. Затова всякакви компромиси с дебелината на топлоизолационните плочи, за което многократно сме писали, с качеството на материалите, неспазването на предписаната от производителя им технология са недопустими. Най-сигурният път за постигане на оптимален и дълготраен резултат е изпълнението на цялостна система с материалите на реномиран, от световна класа производител.

Тук заслужава да направим кратко отклонение с пояснението, че колкото и добре да бъде изпълнена една външна топлоизолация, цялостното намаляване на топлинните загуби на сградата в много голяма степен зависи от състоянието и топлоизолиращите свойства на прозорците, през които иначе топлината буквално изтича в околното пространство. На тях се падат около 36% от топлинните загуби при силно остъклена едноетажна постройка за сезонно обитаване или до около 22% при двуетажна еднофамилна къща. При многоетажните сгради този процент нараства още повече, защото делът на остъклената площ се увеличава за сметка на стените, а многократно намалява делът на топлинните загуби през покрива и подземните части в общите загуби.

При прозорците възможностите за подобряване на положението са силно ограничени, защото коефициентът на топлопреминаване на предлаганата на пазара основно пластмасова дограма от едни или други производители почти не се различава. Най-силен ефект има замяната на масово използваните двуслойни стъклопакети с трислойни.

Понеже пазарната борба за надмощие се води между производителите на профили и прозорци, вниманието се фокусира предимно върху броя на камерите например, а се пропуска нещо много важно – доброто уплътняване на фугите между рамките на прозорците и строителната конструкция. Колкото тези фуги са по-широки, толкова и топлинните загуби вследствие на инфилтрация на студен въздух в сградата и на топъл от нея навън стават по-големи. Появява се и прекомерно охлаждане на зида в близост до прозорците, снижаване на повърхностната температура на вътрешните стени в тези участъци, в резултат на което може да се получи и конденз на водните пари, т.е. овлажняване на стените, поява на мухъл и т.н.

Този проблем не само се подценява, но доскоро на пазара липсваха и материали, които да гарантират сигурното уплътняване на фугите около прозорците и външната дограма въобще. Това вече не е така, защото от началото на годината и на българския пазар се появи системата WINTeQ (Windows Technology Quality) на Henkel, която с основание се сочи от специалистите като революционна иновация в строителството. Тя представлява цялостно решение – система от различни материали за уплътняване на фугите при монтиране на прозорци и врати, изработени от дърво, пластмаси или метални профили. Комбинирането на различни материали позволява оптимално решение на всеки от проблемите, свързани с уплътняването. Споменаваме всичко това, защото колкото е важно доброто изпълнение на самата топлоизолация на стените, не по-маловажно е и доброто уплътнение на прозорците. А двете дейности е най-добре да се извършат едновременно. Ние от своя страна сме си свършили работата овреме, като в НС 1-2/2008 сме публикували подробна статия за същността, използваните материали и технологията за изпълнение на системата WINTeQ на Henkel.

Сега се връщаме към основната тема на нашата статия: топлоизолационната система Ceretherm и актуалните подобрения в нея, които от „Хенкел България“ оповестиха наскоро. И което е особено важно – новите материали са вече достъпни и на българския пазар. Тъй като новостите са най-вече в посока улесняване и ускоряване на работата, усъвършенстваната топлоизолационна система се нарича Ceretherm Express и несъмнено вече е посрещната много добре от фирмите изпълнители на такива системи.

Тя е базирана на най-често използвания в България, а и в Европа, топлоизолационен материал – плочите от стиропор за фасадна изолация, носещи щемпела EPS-F. В системата на Ceresit те се предлагат под наименованието CT 315, а всички останали материали в системата са пригодени да работят именно с EPS-F плочи.

Най-забележителната новост е създаването на специалната залепваща пяна Ceresit CT 84, която изцяло променя досегашната и единствена технология за залепване на топлоизолационните плочи към фасадата. Еднокомпонентното полиуретаново лепило във вид на пяна има много добра адхезия към минерални основи и стиропора, поради което може да се използва също така при висока влажност и ниски температури. Така, както днес едва ли някой може да си представи монтирането на врати и прозорци, уплътняването на различно широки фуги, а при по-големи кухини – и тяхното топлоизолиране, без флаконите с монтажна пяна, няма да мине много време и аналогичните на външен вид и начин на използване флакони със залепваща пяна Ceresit CT 84 ще изместят тежките торби с прахообразно лепило.

Докато това все още не се е случило, пък и за да ускорим този процес, съвсем накратко да припомним как се работи с тези лепила. Те представляват прахообразна смес, опакована в книжни каширани от вътрешната страна с полиетиленово платно торби с тегло по 25 kg всяка. Лепилото се приготвя на самото работно място чрез разбъркване с вода, за което е необходим и специален електроинструмент – миксер за строителни разтвори. Той пък се нуждае от електрическо захранване и дълъг кабел. Разбъркването изисква време, към което се добавя и задължителното изчакване от 20 min, докато разтворът „узрее“ и трябва повторно да бъде разбъркан. Така приготвеният лепилен разтвор трябва да бъде употребен в рамките на около 3 часа, след което става негоден. В зависимост от това доколко е равна основата, разходната норма за залепване на плочите е около 5 kg/m² или на практика с една торба сухо лепило може да бъдат залепени 4,5–5 m² топлоизолационни плочи. Отнесено към фасадата на една пететажна сграда с площ от 1000 m², това означава, че по скелето трябва да бъдат издигнати и пренасяни в кофи около 5000 kg лепило, без да смятаме водата в него. Същото това количество преди това трябва да бъде веднъж натоварено на камион, втори път разтоварено и пренесено до склада. При ремонт на стари сгради на централна градска улица сериозен проблем се оказва и складирането на такова голямо количество материал. Към така очертаната хамалогия би трябвало да се прибави и усилието при всяко загребване с канчето или мистрията на лепилото за нанасянето му върху гърба на плочата, повдигането и наместването ù на мястото.

Сега да погледнем как стоят нещата с времето, т.е. с производителността и бързината на работа. Към времето за подготовка и пренасяне на лепилото, за неговото полагане на купчинки и на ивица покрай краищата на плочата трябва да се добави и забавянето, което се налага от задължителното изчакване поне 48 часа, преди залепените плочи да може да бъдат закрепени и механично с дюбели.

Описаният дотук процес вече може да се отпрати към историята, защото с един флакон Ceresit CT 84 с обем 750 ml може да бъдат залепени около 6 m² топлоизолационни плочи. Теглото му, заедно с пистолета за шприцоване не надхвърля 1,5 kg. Лепенето може да започне веднага след като флаконът бъде завит към пистолета, а нанасянето на лепилото с него става по детски лесно в сравнение с класическото лепило. Така че от гледна точка на разходите за транспорт, пренасяне и съхраняване на лепилото, както и по удобството при неговото нанасяне двата метода са напълно несъпоставими.

По подобен начин стоят нещата и по отношение на времето, необходимо за залепване на плочите. При лепене с Ceresit CT 84 са необходими само два часа, за да може то да се втвърди напълно, след което работата по приковаването на дюбелите може да започне. Поговорката, че времето е пари, все повече важи и за нашите балканско-ориенталски земи. Скъсяването на етапа лепене с поне три дена може да придобие и сериозно финансово изражение най-малкото от икономията на труд и наем на скеле.

Към предимствата от замяната на прахообразното лепило с пяна бихме добавили още едно съществено според нас предимство, за което не открихме нещо написано. Класическото лепило е добър проводник на топлината. Затова след поставянето на всяка плоча на мястото ù избилото встрани лепило трябва да бъде грижливо отстранено с мистрията. Ако между плочите остане втвърдено лепило, на тези места се получават т.нар. топлинни мостове, през които топлината преминава интензивно и топлоизолацията се компрометира. При работа с Ceresit CT 84 самото лепило експандира и се втвърдява в пенообразно състояние, т.е. самото то представлява много добър топлоизолатор. Нещо повече, с него отлично се запълват останали между плочите фуги, както и изолирането на критични места, като оформянето на изолацията под наклон под подпрозоречните первази. Фактът, че лепилната смес експандира, т.е. уголемява своя обем, с успех може да се използва и за нивелиране на залепените плочи, така че да лежат в една равнина. Ако дадена плоча или част от нея поради неравности на основата е хлътнала, т.е. намира се по-ниско от общата повърхност, няма проблем тя да бъде изтласкана от зида навън чрез шприцоване на лепило в кухината между плочата и стената.

И сега стигаме до мисълта, която просветна в главите ни веднага щом научихме за новото лепило. Водени от здравата нашенска логика, че „много хубаво невинаги е чак толкова на хубаво“ веднага се запитахме колко ли по-скъпо ще е лепенето с новото лепило. И тук може би дойде най-голямата изненада. Цените на един флакон Ceresit CT 84 и на торба сухо лепило Ceresit CT 83 се различават със стотинки. Невероятно, но факт! Според разходните норми излиза, че лепенето с новото лепило е дори по-евтино, отколкото по класическия досега начин. А всички останали благини, които описахме дотук, са си чиста печалба.

Към достойнствата на новото лепило трябва да се добави, че с него се работи съвсем чисто, без замърсяване на строителната площадка, то е водоустойчиво, а флаконът не съдържа вредни за околната среда фреони. В допълнение работещите биват избавени от вдишването на прах от лепилото, когато се разбъркват сухи смеси без защитна маска.

Ето защо вече се оформя мнение сред специалистите, че Ceresit CT 84 ще извърши технологична революция при направата на топлоизолационни системи. А друг сходен материал за лепене на топлоизолационни плочи, доколкото знаем, засега няма.

С това обаче новостите не свършват, защото системата Ceretherm Express съдържа още един нов компонент – Ceresit CT 87, който представлява суха смес, предназначена едновременно за лепене на изолационни плочи и за полагане върху тях на задължителната армирана със стъкловлакнеста мрежа шпакловка. В системата Ceretherm Express този материал, естествено, се използва единствено за шпакловката. Той е еднакво подходящ за шпакловка върху плочи от стиропор или каменна вата, а същевременно може да се използва като висококачествено лепило и за двата вида топлоизолационни материали. След втвърдяване създава макар и тънък, но с висока механична устойчивост срещу надраскване слой, който, поради добрата си еластичност, не се напуква.

Най-съществените предимства на новия материал пред досега използваните лепила за шпакловка са:

» Тя не се нуждае от предварително грундиране преди полагане на тънкослойната декоративна мазилка. Това означава още спестяване на средства от стойността на грунда и труда за неговото полагане, икономия на едно денонощие време, колкото е необходимо, за да изсъхне грундът напълно.

» Ceresit CT 87 се изразходва по-икономично в сравнение с досега използваните лепила. Разходните норми за плочи от стиропор са около 4,0 kg/m² при лепене и около 3,0 g/m² за армираната шпакловка. Тези стойности при изолация с плочи от минерална вата са съответно около 4,5 g/m² и около 4,0 kg/m². За сравнение само ще посочим, че средната разходна норма за лепене и шпакловане на този вид плочи с досега използваните лепила е около 11 kg/m².

Накрая отново да проверим каква е цената на удобството да се работи с новия Ceresit CT 87 и без грундиране на шпакловката с Ceresit CT 17 преди полагане на мазилката. При посочените разходни норми и ако приемем за среден разход на грунда 300 ml/m² (нормата е в границите 100–500 ml/m²), разлика между цените за материали практически няма – по класическата досега технология с грундиране тя е 4,27 лв./m², а с новия Ceresit CT 87 – 4,50 лв./m². Така че ако добавим и цената на труда плюс икономисаното време, предимството очевидно е на страната на новата технология.

Като цяло при новата система Ceretherm Expres се спестяват общо 5 работни дни, в сравнение с досега прилаганата технология.

Нееднократно сме публикували подробни описания на направата на външни топлоизолационни системи, поради което тук сме илюстрирали само частта, показваща как става закрепването на топлоизолационните плочи с новото лепило Ceresit CT 84.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото