В категории: Брой 1-2/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Festool – година на фрезата и фрезоването

За Festool – безспорния лидер в производството на прецизни ръчни електрически дърводелски инструменти, 2008 година е по-особена. Това е годината, която фирмата е обявила за година на ръчната електрическа фреза и фрезоването. Изборът не е случаен, защото именно този е инструментът с най-разнообразни възможности. Той е незаменим в редица дърводелски операции, но не на всяка майсторска ръка се удава да „изстиска“ от него пълните му възможности. Електрическата фреза е уникален инструмент, способен да извършва множество дейности, които не могат да бъдат изпълнени по друг начин. На нея се пада честта да придаде завършен вид, като оформи декоративния профил на кантовете на дадена мебел, без нея е невъзможна машинната изработка на повечето от дърводелските сглобки, монтирането на обков и още много други дърводелски операции, чрез които се раждат красивите и функционални мебели.

След като преди две години Festool пусна на пазара една непозната дотогава машина – посочената като революционно постижение в дърводелските сглобки фреза Domino , поредният технологичен и пазарен удар, планиран за тази година, се очаква да стане новата и все още обвита в тайнственост универсална фреза OF 2200. Всезнаещият Интернет все още мълчи по въпроса, но ние научихме, че мъглата на неизвестността ще се вдигне първо за нашите специалисти, защото българската премиера на новата фреза ще се състои по време на изложението „Техномебел“ в столичния Интер Експо Център от 26 март до 30 март 2008 г. Тя ще бъде перлата в експозицията на „Тултехник Системс“ ЕООД, където ще бъде демонстрирана заедно с цялата гама ръчни електрически фрези и аксесоари към тях, които Festool предлага към момента. Така обеща пред читателите на „Направи сам“ търговскит директор на фирмата. Фактът, че OF 2200 ще бъде представена в България седмица преди официалната ù световна премиера по време на четиринайсетото международно изложение за дървообработващи машини в Нюрнберг, Германия, определено говори за вниманието, което Festool отделя на нашия пазар, това е сигурен белег и за все по-успешното налагане на нейните инструменти у нас в двете основни направления – производството на мебели и авторепаратурата.

На щанда ще бъде организиран демонстрационен център, така че всеки посетител ще може лично да се запознае с възможностите и приложението на всяка една от изложените машини. Експозицията на „Тултехник Системс“ без съмнение ще привлече голям интерес, защото и специалистите със сигурност не познават пълната гама от възможности на ръчните фрези, а те се умножават още повече чрез използване на многобройните допълнителни приспособления към тях. С тазгодишното си участие представителството на Festool у нас цели да разсее и появяващия се тук-там мит, че цената на фрезерите и останалите консумативи е недостижимо висока. Цената им напълно съответства на качеството, а за професионалните приложения то винаги е определящо. В момента се подготвя и специален набор с десетте най-често използвани фрезери, който ще се предлага на неустоимо привлекателна промоционална цена.

С участието на изложението „Техномебел“ се открива обявената от Festool година на фрезата и фрезоването в България. След това експозицията ще бъде демонстрирана и на други специализирани изложбени прояви в страната през годината. За усвояване на тънкостите в работата с този инструмент представителството ще проведе обучение на своите дилъри с участието на чуждестранни лектори и демонстратори. Така подготвените наши специалисти не само ще могат по-професионално да предлагат техниката на Festool, но и самите те да влизат в ролята на добре подготвени демонстратори, владеещи и най-малките тънкости в работата с една или друга фреза. Предвижда се още основните дилъри да създадат собствени демонстрационни центрове.

Новата фреза OF2200 ще бъде придружена с ръководство на български език и мултимедиен диск, разкриващ тънкостите при работи с машината.

Макар, че до откриването на „Техномебел“ OF 2200 ще остане скрита зад завесата, г-н Хаджийски бе любезен да предостави за читателите ни техническа информация и снимка на машината. Тя се отличава с голяма мощност (2200 W), която ù позволява без усилие да се справя и с най-високо натоварване, породено от фрезоване на голяма дълбочина (до 80 mm), и обработване на кантове със същата широчина, използване на фрезери с голям външен диаметър и работа с твърда дървесина. Същевременно се отличава с изключителна точност на настройване. Така например дълбочината на фрезоване може да се променя със стъпка 1/10 mm. Взети са редица конструктивни мерки за максимално удобство на работещия с нея, има ефективно действаща система за засмукване на стружките от прахосмукачка. OF 2200 е пригодена за монтиране към универсалната работна маса CMS, с което се превръща в универсална настолна фреза.

От най-новото поколение инструменти на Festool ще споменем още специализираната фреза за обработване на кантове MFK 700, която още с появата си в края на миналата година бе посрещната с изключителен интерес от производителите на мебели.

Не намалява интересът и към уникалната фреза и система за дюбели DOMINO, която само за две години успя да преобрази технологията за правене на дърводелски сглобки. Освен че новите дюбели DOMINO бързо изместват класическите плоски лещовидни дюбели при съединения между мебелни плочи, те замениха и трудната за изработване сглобка на длаб и чеп. Сега фрезата е добила още по-широки възможности благодарение на новите аксесоари, улесняващи правенето на сглобки на специфични места.

 

Актуализация 2020 г.: Статията е писана пред 2008 г. Оттогава ръчните електроинструменти на Festool са претърпели развитие.

За повече информация и покупки посетете  електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото