В категории: Брой 7-8/2008, Инструменти

61 години прободни триони от Bosch

През миналата 2007 година прободният трион – този толкова обичаен за всяка работилница електроинструмент, навърши своята шейсета годишнина. Неговото налагане на пазара във вида, в който днес познаваме тази машина, в най-голяма степен се дължи на Bosch, като досега компанията е продала над 30 млн. прободни триони в професионално и любителско изпълнение във всички кътчета по света. Това откритие има своята предистория, която води към далечната 1946 г., когато Алберт Кауфман, служител в швейцарската фирма Scintila AG, се излежавал в удобното кресло, полагащо се на главата на семейството (Vaterstuhl), и наблюдавал сръчните ръце на жена си, която шиела на шевна машина. Тогава го осенила идеята да замени иглата с тясно назъбено като трион ножче, а вместо плат да подложи тънка дъсчица или шперплат. Така на бял свят се появил прародителят на съвременния прободен трион, а Алберт Кауфман доказал, че така преработената машина е идеалният инструмент за криволинейно рязане и в неимоверна степен отменя непроизводителния и уморителен ръчен труд. Скоро след това била конструирана и първата специализирана машина, а през 1947 г. Scintila AG започва серийното производство на първия в света прободен трион под името Lesto-Stichsage. През 1954 г. чрез придобиване на контролния пакет акции фирмата преминава в групата Robert Bosch. Пътят, извървян от шевната машина до познатия ни днес прободен трион, е белязан от множество усъвършенствания, но принципът на рязане чрез възвратно-постъпателно движение на ножчето остава непроменен.

Големият пробив на пазара новият инструмент прави през петдесетте години на миналия век, когато бързо бива оценен и намира широко приложение в дърводелската занаятчийска и производствена практика. Причина за това е, че той няма конкурент в многообразието от приложения при криволинейно и праволинейно рязане, в много голяма степен облекчава работата и повишава производителността на труда, като заменя ръчната работа. След налагането си в професионалния сектор прободните триони бързо се утвърждават сред предпочитаните и най-често използвани електроинструменти и в домашната работилница. Според статистиката на продажбите през последните няколко години прободните триони се нареждат на четвърто място по използване след акумулаторните бормашини, ударните бормашини и малките ъглошлайфмашини.

През изминалите години Bosch непрестанно усъвършенстват своите прободни триони, преобладаващата част от които и днес се произвеждат в заводите на компанията в град Солотурн, Швейцария. За първообраза напомня единствено начинът на движение на ножчето. С годините са направени много нововъведения, като махаловидното движение на ножчето, SDS системата за неговото захващане, плавната промяна на честотата на движение с възможност за предварителното ù задаване, различни усъвършенствания за по-спокойна и без вибрации работа на машината и др. Трябва да споменем и използваната при професионалните прободни триони GST 135 CE и GST 135 BCE система Precision Control. При нея, освен задължителната за всеки прободен трион водеща опорна ролка, ножчето се движи в процеп, образуван от две подвижни челюсти. Тяхната задача е да ограничават движението му встрани, а при по-дълги ножчета – и склонността им да се огъват. Широчината на процепа се настройва според дебелината на ножчето с еднократно натискане на бутон. В резултат на това и при рязане на материали с максималната за триона дебелина срезът остава перпендикулярен на повърхността, а не е под неконтролируем наклон, което се наблюдава при прободните триони, които нямат тази система.

Производителността и качеството на работа с прободните триони на Bosch не биха били същите без продължителната работа по създаване на все по-качествени, по-производителни и по-износоустойчиви ножчета, пригодени за различни режими на рязане и различни материали. Bosch произвежда широка гама ножчета за рязане на различни по твърдост дървесни материали, на пластмаси, алуминий, стомана, включително и неръждаема, за праволинейно или криволинейно рязане – специализирани и универсални. Има и специални ножчета с твърдосплавни зърна за рязане на керамични плочки например. Ножчетата се произвеждат от въглеродна стомана (HCS), бързорежеща инструментална стомана (HSS), биметални (Bi-Metal), твърдосплавни (HM). Специално внимание заслужават и ножчетата Progressor с променлива височина на зъбите. Широкият избор на оптимални за даден материал и начин на рязане ножчета има своя принос за лидерската позиция, която Bosch заема в разработването и производството на прободни триони в света.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2008, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото