В категории: Брой 7-8/2008, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Нова фамилия ъглошлифовъчни машини SPARKY Proffesional

Дори и във времето на Интернет, който разнася със светкавична бързина информацията за новостите, значението на специализираните изложения и панаири не отслабва. Виртуалното общуване очевидно не може да замени личните впечатления от непосредствения досег с новите продукти, да подмени контактите с хората, които ги произвеждат и предлагат. Затова и Техническият панаир в Пловдив продължава да бъде витрина, на която всеки производител се стреми да блесне с новите си продукти и да се добере до най-високото панаирно отличие – златния медал. Повечето производители се стремят да поддържат до последно информационно затъмнение около новостите, с които ще борят конкурентите си поне година напред, а посетителите биват привличани към панаирните щандове, защото знаят, че ще видят немалко новости.

Това е и причината изложбеният павилион на „Спарки Елтос“ на панаира традиционно да привлича много посетители. Тук те могат да добият представа за цялата производствена гама на компанията, да се запознаят с всички новости, включително с машините, отличени със златен медал. При всяко панаирно участие българският производител на ръчни електрически инструменти неизменно показва усъвършенствани модели на своите наложили се инструменти или съвсем нови, с които постепенно допълва и обогатява обширната производствена гама на завода в Ловеч.

За тазгодишното си участие на Техническия панаир от „Спарки Елтос“ подготвят няколко новости. Благодарение на любезно предоставената ни информация добихме възможността да представим изпреварващо една от тях – изцяло обновената фамилия мощни ъглошлифовъчни машини. Този вид инструменти са емблематични за „Спарки Елтос“ и навярно няма да сгрешим, ако кажем, че наред с бормашините те имат най-голям принос за авторитета на фирмата и пазарните ù позиции не само на българския пазар, но и на редица чужди пазари и най-вече в Русия и държавите от ОНД, където ъглошлифовъчните машини SPARKY Proffesional и до днес биват наричани просто „болгарка“.

Появата на почти всеки нов модел ъглошлифовъчна машина SPARKY Proffesional е белязана и с поредния златен медал от Пловдивския панаир. Ново в случая е, че ако досега развитието на тези машини е вървяло по еволюционния път на малките подобрения, сега може да говорим за нова фамилия мощни професионални ъглошлифовъчни машини. Направени са редица съществени подобрения в посока повишаване на експлоатационната дълготрайност при работа в силно агресивна среда и подобряване на комфорта и удобството при работа, което се изразява в значително намаляване на вибрациите, които машината предава на ръцете на работещия. Това са усъвършенствания, които несъмнено ще бъдат оценени от професионалистите и ще направят машините на „Спарки Елтос“ още по-конкурентоспособни и на традиционно трудните за пробив в професионалния сегмент пазари на Западна и Централна Европа.

Новата фамилия включва общо 10 нови модела: M 2000 (MB 2000, MA 2000, MBA 2000), M 2400 (MB 2400, MA 2400, MBA 2400), MB 2600P и MBA 2600P. Те се различават основно по мощността на електродвигателите си, по максималния диаметър на диска и теглото. За да избегнем повторенията, ще поясним, че съдържащата се в наименованието на модела буква „А“ означава, че машината работи с максимален диаметър на диска 230 mm. За останалите модели максималната големина е Ø180. Моделите с буквата „В“ в наименованието имат електронна система за плавно развъртане на двигателя и ограничаване на пусковия ток до 16А, с което електрическата мрежа се предпазва от възникване на токов удар. Плавното развъртане на диска е свързано преди всичко с безопасността при работа, защото рязкото завъртане на тежкия диск за шлифоване с диаметър 230 mm предизвиква доста силен тласък за завъртане на машината, който трябва да бъде удържан от работещия. Моделите, чието наименование съдържа буквата „Р“, имат специална система, която не позволява самоволно включване на машината, след като захранването е било аварийно прекъснато за повече от 0,5 s – например измъкнат от контакта щепсел или прекъсване по технически причини на електрическия ток в мрежата. За да се пусне наново машината, пусковият бутон трябва да бъде деблокиран и наново натиснат. Това също е направено с цел повишаване на безопасността при работа.

Цифрата в наименованието на всяка от машините показва мощността на нейния електродвигател. Това, което веднага се набива на очи, е новата допълнителна ръкохватка със специална антивибрационна конструкция. С такива ръкохватки комплектуват своите машини водещите световни производители. Всички използват един и същ принцип на действие, който се основава на това, че твърдата връзка между тялото на машината и частта на ръкохватката, която се държи от ръката, е прекъсната и заменена с еластичен елемент, който поема и гаси в голяма степен вибрациите. Според независими измервания, възложени от „Спарки Елтос“, новата ръкохватка намалява нивото на предаваните върху ръката и рамото вибрации с 40%.

В машините от новата серия е монтиран нов електродвигател с по-добра защита срещу абразивните частички (нажежен метал и минерални материали), които неизбежно се увличат от засмуквания за охлаждане въздух. Това е сериозен проблем, който значително съкращава живота на машината, защото особено при рязане на бетон, камък и други строителни материали се отделя изобилно количество твърди частички с остри ръбове. За подобряване на защитата намотките на статора са допълнително защитени чрез нанесено върху тях по прахова технология дебело защитно покритие от епоксидна смола. Върху намотките на ротора откъм колектора също е нанесено такова дебело покритие, което сигурно ги защитава от всевъзможни механични въздействия. Новост е и монтираната в предния край на ротора специална защитна решетка. При въртенето си тя отблъсква и изхвърля встрани и навън твърдите частички, които иначе въздушните вихри насочват обратно към електрическите намотки.

Засмукването на въздуха и обтичането на двигателя от въздушната струя са оптимизирани с оглед подобреното охлаждане на участъците, в които най-интензивно се отделя топлина. Това позволява машината да работи по-продължително в режим на високо натоварване.

Ново конструктивно решение е избрано за лагеруване на предния край на ротора. За предотвратяване на постепенното разбиване на леглото на лагера, което е оформено в задната стена на редукторната кутия, и ограничаване на аксиалното движение на ротора върху лагера е поставена и оказва постоянен натиск гумена втулка, закрепена със специална пружинираща зегерка. Така се обира и най-малкият луфт, което предпазва леглото от разбиване.

Нова е и конструкцията на четкодържателя. За разлика от стандартната с правоъгълно напречно сечение форма на водача на четката, сега повърхността му е така профилирана, че да не задържа прах. По този начин вероятността четката да заклини и вече да не приляга плътно върху колектора практически се елиминира. Така се избягва появата на силно искрене, което бързо износва колекторните пластини. В капачката, покриваща четкодържателя, са направени два продълговати отвора за подобряване на вентилацията и охлаждането в областта около четките.

Подобрена е и защитата срещу проникване на прах откъм шпиндела, чрез поставяне на нов по-ефикасно действащ лабиринтен уплътнител на предния лагер. Това решение също има пряко отражение върху удължаване на дълготрайността на машината при работа в условия на силна запрашеност.

Изцяло нова е и редукторната кутия на машината. Повишена е якостта на конструкцията ù, което осигурява по-добри условия за работа на предавателния механизъм. Увеличена е и площта на отворите за въздуха, охлаждащ електродвигателя и редуктора.

По нов начин е решено и свързването между тялото на машината, в което е разположен статорът на електродвигателя и редукторната кутия. В резултат на това се гарантира по-точно постигане на необходимата съосност между ротора и статора на двигателя.

Отново с цел подобряване на стабилността и здравината на машината е увеличена дебелината на стените на пластмасовите детайли.

Задната ръкохватка е получила по-удобна за държане форма и еластично покритие с еластолан, което прави захвата на ръката по-сигурен и допълнително намалява нивото на предаваните вибрации.

Извършените подробни тестове се показали, че направените усъвършенствания в новата серия професионални мощни ъглошлифовъчни машини удължават средно с 20% тяхната експлоатационна дълготрайност, което особено отчетливо се забелязва при работа в силно запрашена среда. На тази база съвсем скоро ще бъдат усъвършенствани и други специализирани ръчни електроинструменти на „Спарки Елтос“, като машините за изрязване на канали в бетон и за шлифоване на бетонни повърхности.

С новата серия ъглошлифовъчни машини SPARKY Proffesional не се изчерпват новостите, които „Спарки Елтос“ ще представят на предстоящия панаир в Пловдив. Така например се предвижда към ъглошлифовъчните машини като опция да се продават автобалансиращ механизъм върху шпиндела и бързопритягаща гайка за фиксиране на диска без помощен инструмент.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото