В категории: Брой 7-8/2008, Представяме ви

Четири години „Практикер“ в България

На 17 септември т.г. веригата специализирани магазини от типа „Направи си сам“ – „Практикер“, ще отбележи четиригодишнината от стъпването си в България. Първата крачка бе откриването на магазина на „Цариградско шосе“ в столицата – събитие, което още се помни с наплива нетърпеливи клиенти, които часове наред очакваха отварянето на вратите, за да се уверят с очите си как изглежда отвътре един немски тип магазин, брънка от четвъртата по обем на продажбите търговска верига от този вид в Европа. Вълната клиенти за броени часове буквално опустошаваше щандовете, невиждала до този момент толкова изгодни цени, особено при ръчните електрически инструменти. Първият магазин „Практикер“ се оказа недостатъчен, за да отговори на силния интерес към предлаганите в него стоки и услуги. Затова след около година в западната част на столицата изникна и вторият „Практикер“ – открит бе отново по нестандартен начин с изгрева на слънцето, отново с познатия вече щурм на нетърпеливите клиенти и поредното опустошаване на току-що заредените щандове.

Така за година време „Практикер“ наложи името си сред специализираните хипермаркети – Мека за всеки домашен майстор, независимо от пола и възрастта му. Следващата крачка бе извоюване на лидерската позиция и това беляза развитието на веригата през следващите три години. Последва откриване на аналогични на софийските магазини в Пловдив, Варна, Плевен, Велико Търново, Русе, Бургас и Стара Загора – към днешна дата общо 9 на брой. Това бързо разширение си има своята цена – само през последните 3 години веригата е инвестирала в магазините си над 66,3 млн. евро. Тук ще вметнем, че макар инвестициите винаги да се подчертават на първо място, според нас основното, което е и решаващо за успеха, е друга една инвестиция – такава, която трудно може набързо да се купи с пари – инвестицията в знания и умения да се създава, организира и ръководи толкова голяма и сложна система. Това, на което, позабравилите или ненаучили като хората българския език му викат „ноу-хау“.

Умението си „Практикер“ са доказали първо в родната си държава Германия, където компанията „Практикер Груп“ започва с четири магазина през 1978 г. за да се издигне десет години по-късно до второ място по продажби на немския пазар и четвърто в Европа с оборот от 3,945 млрд. евро за 2007 г. Към момента веригата разполага с 426 магазина с обща търговска площ 2,712 млн. m2 в 9 европейски държави и за нея работят над 22 400 служители. Преобладаващата част от магазините са в Германия – 337, а останалите 88 се намират в Люксембург, Гърция, Полша, Унгария, Турция, Румъния, Украйна и България, като в повечето страни „Практикер“ е пазарният лидер в своя сектор. Пазарите в Централна и Източна Европа се преценяват като силно перспективни и затова усилията за развитие на веригата в тази част на стария континент са и най-големи.

Най-добрата атестация за ръководните умения на българския екип на „Практикер“, доказателство, че отлично познават вкуса и потребностите на българските си клиенти и най-точно са настроили продуктовата гама и предлаганите услуги спрямо спецификата на българския пазар, е фактът, че именно България е най-бързо развиващият се пазар от всички държави, в които функционира веригата. Така например само за първото полугодие на тази година продажбите в българските магазини „Практикер“ са нарастнали с 49,2% и са достигнали 42,4 млн. евро, което е най-сигурният атестат за предпочитанията на българина, за разнообразието, качеството и оптималните цени, които му предлагат магазините „Практикер“. Освен внимателния подбор на продукти с утвърдени международни марки веригата предлага и немалко продукти със собствени търговски марки, част от които не могат да бъдат намерени на друго място.

Тъй като нееднократно сме писали за различни групи продукти и акции в магазините „Практикер“ съвсем накратко ще споменем само за някои специализирани услуги, които се предлагат на място:

» Разкрояване на дървесни плочи, тониране на бои и декоративни мазилки, ушиване на пердета и завеси, предоставяне на транспорт.

» Право на клиентите да връщат или заменят закупени стоки без ограничение във времето или магазина, от който са били закупени.

» Различни гъвкави схеми за разсрочено плащане.

» Предоставяне на ваучери за подарък на стойност 20 лв. и 50 лв.

Празникът ще бъде преди всичко празник за клиентите на „Практикер“ като отсега, месец преди събитието, може да открехнем завесата и да кажем, че ги очакват огромен брой подаръци и специални промоционални цени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2008, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото