В категории: Брой 3-4/2008, Градина

Режещи инструменти за моторни коси и храсторези STIHL

За поддържане на тревните площи само косачката за трева не е достатъчна. В краищата, в близост до оградата или до бордюра, ограждащ алеята, около дървета, храсти и лехи с цветя, беседки и други препятствия тази машина е безпомощна. Ако става дума за няколко линейни метра стърчаща, недостъпна за косачката трева, тя може да се изреже и с обикновена ръчна ножица, да не говорим, че вече има и ръчни инструменти с литиево-йонни батерии. За по-големи площи обаче вече са необходими тримери или моторни коси. Тримерите по правило работят с найлонова корда и с електрическо захранване, поради което са подходящи за малки градини със затревени участъци в непосредствена близост до къщата или електрифицирана стопанска постройка.

Според възприетата от лидера в градинската техника STIHL терминология ръчните инструменти за косене на трева и друга ниска растителност се делят на две основни групи: моторни коси и храсторези. Първата от своя страна се подразделя на коси с електрическо задвижване (FSE 31, FSE 41, FSE 60, FSE 71 и FSE 81), леки моторни (с двутактов бензинов двигател) коси (FS 38, FS 45, FS 55) и мощни моторни коси (FS 80, FS 85, FS 87, FS 90, FS 100, FS 120, FS 130 и FS 250). Групата на храсторезите обхваща моделите FS 310, FS 350, FS 400, FS 450, FS 480, FS 550 и FS 550.

Изборът на машината и най-вече на работния инструмент зависят от вида на работата, която ще се върши. Защото едно е да се коси трева с крехки стъбла, доста по-различно е косенето на високо израсли с жилави и с вече изсъхнали стъбла диви треви, трето – всевъзможни бурени, често с доста дебели стъбла. Когато работата опре до почистване на големи терени, обрасли с храсталаци и ниска дървесна растителност с диаметър на стъблата до 40–50 mm, както и на леторасли, тогава на „бойното поле“ излиза „тежката артилерия“ – храсторезите на STIHL, които, „въоръжени“ със стоманен циркулярен диск, се справят с лекота и с тази задача. Както се вижда от посочените модели, изборът на моторни и електрически коси и на храсторези е голям, така че за всеки преобладаващ вид работа може да се подбере подходящата машина. Логично е, че изрязването на останалата по краищата на поляната трева не е работа за храсторез с метален диск или нож, както и че бурени с дебели стъбла и храсти не могат да се „косят“ с найлонова корда. Всеки инструмент има своите предимства и по-тясна или по-широка област на приложение. Така например косенето на трева, израснала в непосредствена близост до огради, бордюри, стърчащи над земята камъни и други твърди предмети, би било опасно, ако се върши със стоманен диск или нож. Мястото е подходящо единствено за найлоновата корда, чиито краища, когато се ударят в такъв предмет, се прекъсват. Но в главата за косене има още няколко метра от нея, които като се изтеглят, работата продължава.

Моторните коси и храсторези на STIHL са разгледани подробно в НС 5-6/2007. Затова тук ще споменем няколко думи само за косите с електрическо задвижване, които от тази година за пръв път са включени в производствената програма на марката STIHL. През втората половина на 2008 г. у нас ще се продават моделите FSE 31 (245 W), FSE 41 (400 W) и FSE 60 (540 W). Съответно теглото на машините варира в границите от 2,2 kg до 3,9 kg. Всички те работят с глави за косене FixCut 5-2 (корда Ø 2,4 с кръгло, квадратно и петоъгълно напречно сечение) и AutoCut C 5-2 (корда Ø2 с кръгло сечение).

В каталога на STIHL е посочено коя машина с кои режещи инструменти може да работи. За да се ориентира обаче човек в тази детайлна информация, трябва да знае за кой вид работа кои са най-подходящите инструменти. Защото от правилно избрания и поддържан в добро работно състояние инструмент зависи ефективната и безопасна работа.

Според вида на растителността и условията на работа могат да се обособят пет групи дейности с подходящите за всяка една от тях инструменти.

Косене на трева около препятствия

Използва се найлонова корда с дебелина от 1,6 mm до 3,3 mm. Тя може да бъде с кръгло, квадратно или петоъгълно напречно сечение. Произвежда се и корда с кръгло сечение, по чиято повърхност има оформен спираловиден канал. При въртенето си тази корда завихря въздушния поток, който я обтича, в резултат на което свистящият звук, който издава при въртенето си, чувствително намалява. Кордата е навита в специална глава за косене, от която се подават два диаметрално разположени края. При удар на кордата в твърд предмет, стърчащият извън главата край, се прекъсва. След това на ръка или полуавтоматично в зависимост от конструкцията на главата се изтеглят нови краища корда и косенето продължава. В зависимост от конструкцията си главите биват FixCut, SuperCut, AutoCut, TrimCut.

Косене на плевели с тънки стъбла

За косене на плевели в стадий на ранна вегетация се използват изброените вече глави с найлонова корда без TrimCut. За тази дейност е подходяща и главата PolyCut, която има три симетрично разположени ножа от пластмаса. Те са евтини и при повреждане се подменят лесно и бързо.

Косене на плевели и треви с дебели и жилави стъбла

Тук вече са необходими метални ножове за косене на трева – двулистни или четирилистни, както и циркулярни дискове с 8 или 40 зъба.

Изрязване на храсти и тръстика

Това се върши с двулистни или трилистни метални ножове за косене на храсти, метален нож за накълцване на стъблата или циркулярен диск с остри зъби.

Изрязване на храсти, тънки дървета и леторасти

Тази задача е по силите на стоманени циркулярни дискове с плоски или остри зъби. При рязане в близост до почвата и в песъчливи райони се препоръчва използването на диск с твърдосплавни пластини на зъбите.

Освен правилния подбор на режещия инструмент ефективната работа зависи и от неговото добро работно състояние. Главите с найлоновата корда на практика не изискват специална поддръжка. Щом кордата свърши, главата се зарежда с нова, което се извършва според нейната конструкция и е описано в техническото ръководство. При прекъсване на края на кордата в глава AutoCut въртящата се глава се удря леко в почвата, което предизвиква освобождаване на двата края и под действие на центробежната сила те се изтеглят навън. В края на предпазния щит е поставен нож, който отрязва стърчащите парчета корда до необходимата дължина и работата продължава без прекъсване.

По-сложна е поддръжката на металните ножове, чиито режещи ръбове след време по-бързо или по-бавно, но неминуемо се притъпяват и нащърбват от удар в твърд предмет. Затова те своевременно трябва да се заточват с фина пила за метал, като се внимава да се запази ъгълът на фабричното скосяване на режещите остриета, който най-често е 30о. За правилното заточване на по-силно износените ножове е правилно да се използват фирмените шаблони за дадения вид нож. Така в максимална степен се запазва фабричната му форма.

Циркулярните дискове може се заточват и на ръка, но това, общо взето, без специален инструмент води до бързото им похабяване. Затова най-уместният съвет е да се използват услугите на специализирана сервизна работилница. Единственото неудобство е, че трябва да отделите време, за да стигнете дотам, иначе услугата не е скъпа. Използването на специализиран сервиз е още по-задължително при заточване на дискове с твърдосплавни зъби.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2008, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото