В категории: Брой 3-4/2008, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Детайли при изпълнението на топлоизолационни системи

Известна е поговорката, че „дяволът се крие в детайлите“. Така е и при изпълнението на фасадните топлоизолационни системи, където след време дефектите от недобре свършената работа избиват най-често около отворите на прозорците и вратите, както и при цокъла на сградата. Проблемни места за изпълнение на топлоизолационната система са също краищата на плоските покриви, както и около връзката между тухления зид и покривната конструкция. Не случайно трудът за изпълнение на топлоизолацията около прозорци и врати се заплаща по значително по-високи тарифи и най-често на линеен, а не на квадратен метър. Въпросът обаче не е толкова в цената, а в качеството, което се получава срещу по-високото заплащане. За съжаление констатацията е, че тънкостите, общо взето, малко се познават и още по-рядко се изпълняват предписанията на производителите на топлоизолационните системи. Затова тук сме показали конструктивни детайли за изпълнение около критични места според техническата документация, предоставена ни от „Сейнт Гобен Вебер България“.

Проблем е и намирането на пазара на пълния комплект от специални еластични уплътняващи профили от PVC, които се поставят между мазилката и рамката, на различни уплътняващи микропорести ленти и шнурове и други материали, които не бихме нарекли помощни, защото изпълняват важни функции и са неделима част от цялата система. При невъзможност да бъдат намерени от производителя на системата, решението е да се потърсят аналогични продукти от друг производител. Това не представлява голям проблем, защото всички производители на топлоизолационни системи ползват профилите на някоя специализирана в този вид производство фирма, каквато е немската Protektor. Предлаганите от нея профили за завършване на мазилката около рамките на прозорци и врати са с номера 3710, 3720, 3721 и 3728.

Общото при всички специфични решения е необходимостта от добро и дълготрайно уплътняване между тънкослойната мазилка и шпакловката под нея и рамките на прозорците и вратите или дъсчената обшивка на покрива. Проблемът е очевиден – материалите имат различни коефициенти на термично линейно разширение, поради което уплътнението трябва да се направи с еластични материали, които да поемат движенията, породени от тези различия.

На фиг. 1 е показано изпълнението на топлоизолацията около отвора на прозорец, чиято рамка излиза напред до нивото на зида, а на фиг. 2 рамката е монтирана по средата на зида или в близост до осевата линия. Във втория случай се изолира и ивицата от зида, която огражда рамката. Дебелината на изолационните плочи се подбира според наличното място.

На фиг. 3 се вижда конструкцията при прозорец с изнесена напред рамка, при която водобранът от алуминиева ламарина лежи изцяло върху топлоизолационните плочи. За отбелязване е, че краищата на водобрана са огънати нагоре, за да предпазват топлоизолацията от стичащата се дъждовна вода. У нас това рядко се прави. На фиг. 4 е показан напречен разрез, от който е видно монтирането на водобрана, включително с метални носачи, което е необходимо при широки и дълги водобрани.

На фиг. 5 е дадено изпълнението на топлоизолацията в участъка на цокъла на сградата. Самият цокъл се топлоизолира с плочи от екструдиран полистирол (XPS), които имат значително по-висока механична якост на натиск в сравнение със стиропора (EPS) и освен това са водоплътни. Показано е решение, при което фасадната топлоизолация е по-дебела от изолацията на цокъла. Това е направено с цел стичащата се по фасадата вода при силен дъжд да капе от ръба на металния профил, който затваря топлоизолацията отдолу, а не да се стича върху цокъла. Вижда се също, че цокълната топлоизолация продължава на известна дълбочина под нивото на настилката от тротоарни плочи, както и нейната хидроизолационна и механична защита.

Фиг. 6 илюстрира изпълнението на фасадната топлоизолация при наклонен покрив с разположена между носещите ребра покривна изолация. Изпълнението на топлоизолацията при балкони и открити тераси е също проблемно място, фиг. 7. За цокъла също се използват плочи от XPS, като особено внимание трябва да се обърне върху уплътнението между настилката от плочки и топлоизолационната система.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото