В категории: Брой 7-8/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Нова фамилия ударни бормашини на Metabo

В началото на юли т.г. Metabo пусна значително обновена и усъвършенствана серия ударни бормашини с мощност на електродвигателя в диапазона от 710 W до 1100 W. Тя включва моделите SB 710, SBE 710, SBE 751, SBE 900 Impuls, SBE 1000 и SBE 1100 Plus и заменя досега предлаганите модели SB 660, SBE 660, SBE 705, SBE 750, SBE 850 Impuls, SBE 850 Contact, SBE 1010 Plus. Новите бормашини се отличават от своите предшественици по по-мощните си електродвигатели Metabo Marathon и усъвършенствания (с по-висок к.п.д.) ударен механизъм. Така немският производител предлага на почитателите на марката – професионалисти или ценящи качествения инструмент любители, нова гама ударни бормашини с повишена мощност и, съответно, производителност, с още по-голяма износоустойчивост и продължителност на работа, без посещение в сервиз, с много добра ергономия, улесняваща работата и намаляваща до минимум умората на ръцете. Този вид бормашини са с най-универсално предназначение сред всички останали. Те са оптималното решение в повечето от случаите, когато се налага пробиване на отвори в най-различни материали (от дърво и пластмаси, до бетон и други строителни материали), завиване на винтове или разбъркване на строителни разтвори. Поради своята по-голяма мощност, по-голям въртящ момент и издръжливост на продължително високо натоварване, новите ударни бормашини на Metabo разширяват възможностите за тяхното приложение във всяка от тези области.

Конструкцията им е олекотена и още по-компактна, което е особено важно при този вид инструменти. Издръжливостта на високо натоварване на всеки електроинструмент в голяма степен е свързана с неговото ефективно охлаждане. В тази насока конструкторите на Metabo са внесли съществени подобрения, като дори при необичайно високата честота на ударите (59 000 minˉ¹ при SBE 751, надминаваща всички конкурентни модели) липсва забележимо нагряване на редукторната кутия. Това са дължи на оптимизирания механизъм с намалено триене на детайлите, отлятата от алуминиева сплав кутия (която е много добър проводник на топлина) и подобреното охлаждане чрез засмуканата от вентилаторната перка въздушна струя. Помислено е и за такива детайли като разположението на изходящото отверстие, което да отвежда охлаждащата въздушна струя напред и надолу, а не към работещия с машината. Това решение е особено полезно, когато се пробиват отвори в тавана с вдигната над главата бормашина. При инструментите, които нямат така насочено отвеждане на въздушната струя, тя набива прахта от пробиването в лицето, косата и врата на работещия.

Новите бормашини имат характерните за Metabo механизми и системи, обезопасяващи в максимална степен работата с тях. За предпазване на работещия от рязкото повишаване на въртящия момент, който може да изтръгне машината от ръцете при заклинване на свредлото или боркороната, се грижи предпазният съединител Metabo S-automatic. За по-голяма сигурност и по-сигурно задържане на машината са взети допълнителни мерки за по-сигурно фиксиране на допълнителната ръкохватка в избраното положение, така че тя да не може да превърта около шийката на бормашината при рязко повишаване на въртящия момент. Към дребните наглед, но силно улесняващи работата решения е и механизмът за закрепване на захранващия кабел към машината. Той позволява свободното му завъртане в доста широк обхват, без при това да се огъва и пречупва на мястото, където влиза в ръкохватката.

Техническите параметри на новата серия ударни бормашини са дадени в таблицата. Вижда се, че освен по мощност, честота на въртене и максимален въртящ момент, потребителят може да избира оптималната за изискванията му бормашина и според възможностите, които дава електронното управление на електродвигателя за регулиране на честотата на въртене и предварително задаване на нейната максимална стойност, за ограничаване на големината на въртящия момент. Особен интерес представлява импулсното действие при моделите SBE 900 Impuls, което силно улеснява отвиването на здраво притегнати или клеясали винтове, както и точното пробиване на отвори в предмети с гладка повърхност, по която върхът на свредлото лесно се плъзга встрани, ако предварително не е била направена вдлъбнатина с шлосерски център.

Най-много „благини“ от съчетанието между мощен електродвигател и най-съвременно електронно управление предлагат моделите SBE 1000 и SBE 1100 Plus. Благодарение на изпитаната система за двуполупериодно управление VTC на Metabo (Vario-Tacho-Constamatic) предварително зададената честота на въртене се запазва постоянна и независима от натоварването на двигателя. Моделът SBE 1100 Plus има светлинен (LED) индикатор, сигнализиращ при претоварване на машината и задействане на системата за защита срещу неволно повторно включване след прекъсване на захранването. Системата за управление не само сигнализира, но и предпазва електродвигателя от повреда поради претоварване, като автоматично намалява честотата на въртене. Така се гарантира не само че ще се запази нейната работоспособност, но и нейната експлоатационна продължителност. Този топмодел в серията има и светодиоден индикатор, който сигнализира няколко работни часа предварително, че вече износените четки е необходимо да се сменят. Така човек може да планира извършването на тази операция, така че това да не възпрепятства работния процес.

Вече стана дума, че ударните бормашини имат най-универсално приложение. При включен ударен механизъм новите модели на Metabo пробиват отвори в бетон с диаметър до 20 mm. Това е напълно достатъчно за преобладаващата част от монтажните дейности, които изискват закрепване с дюбели на предмети към стени, тавани или под, за пробиване на отвори за преминаване на електрически кабели и тръби с диаметър до посочената големина. За използване в домашната работилница тази големина на отворите, пробити в бетон, е предостатъчна.

Всички модели имат двустепенна механична предавателна кутия, което в съчетание с електронното управление на електродвигателя позволява значително по-гъвкаво управление на честотата на въртене и големината на въртящия момент (до 44 Nm). Това е от съществено значение при пробиване (по-точно изрязване) на отвори с голям диаметър с помощта на боркорона или когато бормашината се използва като електрическа отвертка. В този случай допълнително предимство е системата за промяна на посоката на въртене чрез механично завъртане на двойката срещуположно монтирани четки, което осигурява съхраняване на големината на въртящия момент при въртене вляво, т.е. при отвиване на винта. Патронникът при всички бормашини (със зъбен венец с ключ или бързопритягащ) може да се сваля. В челната част на шпиндела има отвор с шестостенно напречно сечение, в който директно се поставят битовете за работа с винтове или свредла с шестостенна форма на опашката. Това прави машината още по-компактна и по-лека, което е съществено предимство при завиване на повече винтове.

Всички бормашини имат присъединителна шийка (със стандартния EU диаметър 43 mm), чрез която се монтират на стойка и така се превръщат в настолни бормашини.

Големият въртящ момент позволява бормашините и особено по-мощните модели напълно успешно да се използват вместо специализиран миксер за разбъркване на различни строителни разтвори и бои. Същевременно прецизното регулиране и поддържане на съвсем ниска честота на въртене пък превръща бормашините (без модела SB 710) в инструмент за нарязване на резби.

Понеже журналистическата етика не поощрява публикуване на директни сравнения между машините на отделни конкуренти, които не са резултат от извършени от редакцията тестове и сравнителен анализ, ще се ограничим да отбележим, че по отделни технически параметри новите модели на Metabo превъзхождат или имат еднакви стойности със съпоставимите машини на конкурентни марки. Като цялостен набор от параметри и функции, резултат на различни технологични решения и системи, машините на Metabo заемат челна позиция.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото