В категории: Брой 3-4/2008, Инструменти, Ремонти, Строителство

Ударно-пробивни бормашини на Skil за по-комфортна работа

Идната 2009 година марката Skil ще отбележи своята 85-а годишнина. Нейният успешен път в разработването и производството на ръчни електрически инструменти започва през 1924 г. в САЩ със създаването на първия в света ръчен циркулярен трион, наречен Skilsaw. През изминалите десетилетия само в Европа са продадени над 100 млн. електроинструменти на Skil. Успехът на марката се дължи не само на изключително голямото разнообразие от машини и нови модели, които Skil едва ли не ежеседмично пуска на пазара, на оптималното съчетание между техническите и експлоатационните им параметри с продажната цена, но и на доброто качество. От компанията сочат, че за последните 10 години нейни машини са участвали в многобройни тестове, провеждани от независими организации и редакциите на специализирани технически списания, като в над 60 от тях са излезли като победители в съревнованието с машините на други производители, също от световна величина.

По правило информацията винаги изпреварва възможността за физически досег и добиване на лични впечатления от изпробването на една или друга машина. Правилата обаче затова са правила, за да се нарушават и този път получихме за тестване от „Роберт Бош“ ЕООД най-новите ударно-пробивни бормашини на Skil два месеца преди пускането им на българския пазар. Това ще стане през април, когато и този брой на списанието вече ще бъде при вас.

Двете нови бормашини носят обозначенията 6900 и 6565, като основната разлика между тях е в мощността на електродвигателя. Първата има двигател с мощност 900 W, а втората – 710 W. Съответно първата тежи 2,6 kg, а втората – 2,1 kg. Разликата в теглото се дължи и на факта, че моделът 6900 има изработена от метална отливка редукторна кутия, което несъмнено прави бормашината по-издръжлива на натоварване и по-устойчива срещу износване. Съответно на разликата в мощността има и различия във възможностите за пробиване при двете бормашини. Докато и двете са пригодени за пробиване в стомана на отвори с максимален диаметър 13 mm, моделът 6900 пробива в тухлен зид отвори с диаметър до 20 mm, а в дърво (със спирално свредло) до 40 mm. За 6565 тези две стойности съответно са 16 mm и 35 mm. От гледна точка на потребностите на домашния майстор и двете бормашини са в състояние да се справят с преобладаващия брой задачи при поддръжката и малки ремонти на дома. Благодарение на прецизното плавно регулиране на честотата на въртене и възможността за промяна на посоката на въртене бормашините съвсем успешно могат да се използват и като електрически отвертки.

Честотата на въртене се променя в границите 0–3250 min-1 за първия модел и 0–3100 min-1 за втория. Съответно, честотата на ударите върху патронника и свредлото се регулира в диапазона 0–52000 min-1 и 0–49500 min-1.

И двете бормашини имат бързопритягащ патронник, осигурен срещу разхлабване в режим на ударно действие. Тук също има разлика по отношение фиксирането на шпиндела, необходимо за затягане на патронника. Докато при по-малкия модел 6565 това се извършва чрез натискане на специален бутон, при модела 6900 то става автоматично – при изключен двигател шпинделът е блокиран и не може да се завърта на ръка. Бутонът за превключване между режим на пробиване със и без ударно действие е разположен над предавателната кутия. Превключвателят за избор на посоката на въртене не стърчи извън габарита на задната ръкохватка и се задейства чрез странично изместване, с което се гарантира неволното превключване.

Отличителна черта и на двете машини е, че съответстват на стремежа на компанията да произвежда машини, в максимална степен съобразени с изискванията за добра ергономичност, за работа с минимално усилие и умора, без травмиране на ръцете и най-вече на ставите. Затова всяка от тях носи отскоро въведеното обозначение In-Line Ergonomics. За постигане на оптимален комфорт по време на работа спомага добре балансираната маса на машината, равномерното разпределение на натоварването между двете ръце, както и върху цялата повърхност на дланта. Формата на основната ръкохватка спомага усилието, приложено от притискащата ръка, да бъде насочено по оста, преминаваща през свредлото. Това увеличава ефективността при пробиване и намалява умората, защото ръката не трябва да преодолява въртящия момент от масата на машината и упражнявания върху нея натиск, характерен за много други бормашини. Формата и релефът на повърхността на двете ръкохватки способстват за равномерно разпределение на натоварването върху дланите и китките като цяло, вместо да се концентрира основно в китката, което води до бърза умора и дискомфорт.

Помислено е и за такава на пръв поглед дреболия като поставяне на клипс от долната страна на тялото на машината, в който се защипва и придържа краят на кабела. По този начин се улеснява нагъването и прибирането му в кутията, защото щепселът вече не пречи. Към списъка с удобства трябва да причислим и ясното обозначаване, непозволяващо грешки, на избрания режим на пробиване и посоката на въртене на патронника.

Бормашините се доставят в удобни за носене и съхраняване куфарчета от пластмаса. Комплектът на модела 6900 съдържа набор от общо 16 спирални свредла – 5 за дърво с центриращ връх и подрезвач, 5 с твърдосплавна пластина за пробиване в строителни материали и 6 свредла за метал. По-малкият модел се продава с комплект от общо 5 свредла за строителни материали.

Разликата в цените на двата модела е 20 евро и понеже сме максималисти, винаги окото ни гледа към по-доброто, ако трябва още нещо да се добави, за да натежат везните на избора към модела 6900, това е, че дължината на електрическия кабел е 4 m, докато при по-скромния модел 6565 тя е 2,5 m.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото