В категории: Брой 7-8/2010, Инструменти, Металообработване, Покриви, Ремонти

Акумулаторна ножица за ламарина Bosch GSC 10,8 V-LI Professional

Ако все още има някой, който се съмнява във възможностите на захранваните с акумулаторни батерии електроинструменти, бихме го посъветвали да вземе в ръка новата ножица за ламарина Bosch GSC 10,8 V-LI Professional и да я изпробва. Най-напред той ще бъде впечатлен от ниското за такъв електроинструмент тегло и приятно изненадан от това колко удобно се държи в ръка. Тези, които не са работили до този момент с електрическа ножица, ще бъдат още по-силно впечатлени от лекотата, с която тя реже ламарината, било праволинейно или по крива линия. При това без никакво физическо усилие, освен за държане на инструмента, което пък позволява цялото внимание на работещия да бъде съсредоточено в точното водене на инструмента за по-прецизно рязане. Работилите с електрическа ножица с мрежово захранване също ги очаква изненада – акумулаторната GSC 10,8 V-LI Professional с лекота се справя със стоманена ламарина с дебелина 1,3 mm, колкото е посочено и в техническия паспорт. Ние пък от своя страна, винаги търсещи възможностите „над предела“, бяхме също удивени, защото установихме, че деликатната наглед машинка сряза без каквото и да било затруднение стоманена ламарина с дебелина 2,3 mm – стойност, която измерихме с микрометър. За пореден път установихме, че производителят се е презастраховал, определяйки граничните стойности за натоварване на този инструмент, което очевидно е свързано с друг важен показател – гарантираната продължителна безаварийна работа.

Казаното дотук накратко обобщава впечатленията, които остави у нас тестването на новата ножица за ламарина Bosch GSC 10,8 V-LI Professional, която ни бе предоставена от представителството на Bosch в България.

Заслужава си още малко да поразсъждаваме върху практическото използване на ножицата за ламарина с оглед на нейните технически параметри и възможности. С тегло от 1,4 kg, компактна форма и удобна за държане и управление на инструмента ръкохватка и с автономно захранване от литиево-йонна батерия с капацитет 1,3 Ah тя е отличен ръчен инструмент, който многократно облекчава и прави по-качествен труда при работа с ламарина. Най-често това са различни покривни конструкции – облицовки около комини и капандури, полички между челните дъски и покритието от керемиди, за покриване на краищата на хидроизолационната мушама, на бордове и парапети, при монтиране на улуци и водосточни тръби и други елементи на покрива, които най-често, а понякога и единствено, се правят от ламарина, и то на място. Същото се отнася и при въздухопроводите за аспирационни, вентилационни и климатични инсталации и т.н. С две думи, сферата на приложение на акумулаторната ножица е обширна, а наличието на инструмент с автономно захранване, при това достатъчно мощен, е много голямо улеснение за всеки майстор, особено когато работното му място е на стръмен покрив и в застрашителна близост до стрехата. В техническия проспект на машината е записано, че с нея се реже четири пъти по-бързо, отколкото с обикновена ръчна ножица. Според нас Bosch GSC 10,8 V-LI Professional значително повече повишава производителността на труда, защото на практика ръката изобщо не се уморява, а силно се съмняваме, че човек може да издържи няколко часа да реже без прекъсване, разчитайки единствено на мускулите на китката. Поради малката дължина на остриетата и голямата честота, с която те се движат (3600 minˉ¹), акумулаторната ножица се справя отлично и с криволинейно рязане като минималният радиус е 15 mm.

И тъй като в началото споменахме за възможностите на ножицата да реже и по-дебела ламарина, редно е да кажем, че посочената от производителя максимална дебелина 1,3 mm е напълно достатъчна за дейностите, за които е предназначена. Дебелината на поцинкованата ламарина, използвана за покривни обшивки и покрития обикновено е 0,5–0,8 mm. Не бива да се забравя също, че при дебелини над 1 mm стоманената ламарина вече трудно се огъва с ръчни инструменти и на място.

За да бъдем напълно коректни, също така трябва да уточним, че посочената максимална дебелина на рязане 1,3 mm се отнася за стоманена ламарина с якост на опън 400 N/mm². Съответно тази дебелина намалява с повишаване на якостта на метала – например до 0,6 mm при 800 N/mm². Масово използваните за покривни обшивки листове поцинкована ламарина от валцувана нисковъглеродна стомана имат якост на опън 250–350 N/mm², докато стойности от порядъка 700–800 N/mm² са характерни за специалните легирани стомани. Следователно с листове от медна или от друг цветен метал ламарина, ножицата Bosch GSC 10,8 V-LI Professional ще се справя с още по-голяма лекота. Така например препоръчителната максимална дебелина при рязане на алуминий е 2 mm.

Ножицата за ламарина реже с две срещуположно движещи се остриета, което ще рече, че за разлика от другия тип такива ножици – щанцовите, при рязането не остава фира от метала. Всеки от двата ножа има по четири режещи ръба, така че щом едната двойка се притъпи, ножовете се завъртат на 90° и така се работи, докато и четирите остриета не се износят. След това ножовете се подменят с нови.

Bosch GSC 10,8 V-LI Professional използва литиево-йонна акумулаторна батерия със захранващо напрежение 10,8 V. Тя е идентична и съответно взаимозаменяема с батериите на останалите ръчни електроинструменти на Bosch със същото захранващо напрежение. Машината има светодиоден индикатор, показващ степента на зареждане. С едно зареждане на батерията ножицата може да среже около 60 m в стоманена ламарина с дебелина 0,75 mm.

Стандартната окомплектовка на машината включва две акумулаторни батерии. Накрая ще отбележим още, че тялото на ножицата е изработено по технологията Dura Shield, което означава, че еластичността на материала поема и омекотява силата на удара при падане, така че машината гарантирано издържа падане от височина 1 m върху бетон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото