В категории: Брой 3-4/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Преносима стойка за накланящи се циркулярни триони

Различните приспособления значително разширяват обхвата от приложения на една или друга машина. Те улесняват работата, подобряват качеството и сигурността, а често позволяват изпълняване на дейности и операции, които са неизпълними при основната конфигурация на машината.

Типичен пример за това е устройството KSU 400 на Metabo, което разширява възможностите за работа с всеки накланящ се циркулярен трион, бил той на Metabo, или на друг производител. Така от стационарен той става мобилен, същото може да се каже и за работилницата.

Устройството изпълнява едновременно две функции – замества работната маса, която в работилницата най-често е отрупана и заета с машини, инструменти и материали, а когато се работи на обект – най-често липсва изобщо. Втората функция, която изпълнява по съвместимост, е, че осигурява двустранна странична опора, която разширява „работната маса“ до 4 m и е необходима при рязане на дълги дъски и летви. Това става чрез изтегляне на две телескопично монтирани в тялото на устройството рамена. В зависимост от дължината на рязаните предмети рамената изцяло или частично се прибират в него.

Тялото представлява куха профилна греда, в чиито краища са закрепени краката. Напречно на нея се монтират две подвижни опори, към които се закрепва циркулярният трион. Конструкцията е изпълнена от стоманени и алуминиеви профили, които я правят едновременно лека и достатъчно стабилна. Товароносимостта на устройството е до 250 kg, което е достатъчно за осигуряване на стабилна опора за машината и рязания материал.

Височината на поставените в краищата на двете рамена опори може да се регулира така, че да лежат в една равнина с плота на циркулярния трион и поставените за рязане материали да не се огъват. Краката също позволяват регулиране по височина, което може да се наложи поради неравности на пода.

Краката на устройството се сгъват и то лесно може да се транспортира до новото работно място, защото тежи само 25 kg. За носене от един човек се използва централно разположена дръжка, така че тежестта да бъде балансирана. Има и две допълнителни дръжки в краищата в случай, че се пренася от двама души.

Допълнително към устройството се доставят странични опори с ролка за улесняване на страничното преместване на поставената за рязане дъска, колела за по-лесното преместване заедно с монтирания върху него циркулярен трион, допълнителни крака, които се използват като допълнителна опора в краищата на двете рамена при рязане на дълги и тежки дъски и греди.

Накрая ще завършим с това, че устройството не само улеснява рязането на по-дълги дъски и летви, съществено допринася за повишаване на точността на работа, защото краищата на предмета не провисват и не се огъват дъгообразно, но и прави работата по-безопасна, защото вниманието на работещия е съсредоточено изцяло върху циркулярния диск, а и не се налага той да придържа иначе нестабилно лежащия върху плота на машината дълъг предмет.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото