В категории: Брой 5-6/2008, Градина, Инструменти

Електрически инструменти за градината

От началото на годината STIHL направи промяна в своята пазарна политика, като разшири продуктовата си палитра в посока на ръчните градински електроинструменти. Досега марката STIHL носеха машините, задвижвани с двигател с вътрешно горене, като изключения правеха верижните триони от серията MSE (виж НС 3-4/2007) и водоструйните машини, които не се внасят в България и за тях не сме писали. Всички останали машини за градината, задвижвани с електродвигател, се произвеждаха с марката VIKING, дъщерна фирма на STIHL. Тази промяна се дължи на очевидните предимства, които електрическите машини имат при работа в ограничени по площ пространства в близост до дома, където захранването с електрически ток не представлява проблем, а работата е с ограничен обем. Това е характерно за хоби градинарството, когато се поддържа декоративна градина с малки тревни площи, декоративни храсти и цветя, с по няколко плодни и други дръвчета. Пазарът на такива инструменти се развива бързо, защото значително разширява възможностите на хората сами да се грижат за градините си. Същевременно техните изисквания и претенции към функционалните качества и технически характеристики, удобството и сигурност-та при работа, към дизайна на машините непрестанно нарастват. В крайна сметка, независимо че практикуваното от все повече хора градинарство е средство за отдих и цели преди всичко наслада от работа сред природата, все по-отчетливо се откроява стремежът да се разполага с техника, равностойна на професионалните инструменти. Електрическият инструмент по-малко натоварва ръцете и тялото, защото излъчва по-малко вибрации и тежи по-малко от сходния по възможности събрат с бензинов двигател, в значително по-малка степен натоварва слуха на работещия, а за съседите е почти безшумен, не отделя повече или по-малко замърсяващи околната среда газове. Поради ниското ниво на шума при работа тези инструменти са особено ценни при поддържане на градини, намиращи се в населено място, защото няма да опъват нервите на съседите.

Ограничената големина на градината и близостта ù до жилището и контакт на електрическата инсталация са подходящата територия за използване на ръчните електрически инструменти, които STIHL вече изцяло ще продава под собствената си марка. Промяната обаче не е просто маркетингова акция със смяна на етикета, а е съпроводена с прецизен анализ и усъвършенстване на всеки детайл, където това е възможно според съвременното ниво на техниката. Така както STIHL е безкомпромисен към качеството на своите моторни триони, коси, храсторези и други машини, с които е извоювал лидерската си позиция на световния пазар, по същия начин се подхожда сега и към гамата ръчни електрически инструменти. VIKING от своя страна се специализира по-тясно в производството на колесни и самоходни косачки за трева, моторни фрези за обработване на почвата, дробилки за клони. Най-общо казано, към онези машини за обработка и поддържане на градината, които стъпват на земята, пък било то и на колела.

Тук ще разгледаме три групи електрически инструменти STIHL с моделите, които вече се продават в България.

 

Коси за трева FSE 31, FSE 41 и FSE 60

Наименованието им е от техническата терминология на STIHL, докато за този вид инструменти на други производители се е утвърдило наименованието тримери. Според нас по-правилното е коса, защото инструментите се използват именно за окосяване на тревата на места, където колесната косачка не може да мине и да се справи, като краищата на поляни, около стволовете на дървета, бордюри, зидове, алпийски кътове и стърчащи над почвата камъни, огради и други препятствия. По-мощните модели успешно се използват и за цялостно окосяване на по-малки по площ тревни морави.

У нас се предлагат моделите FSE 31, FSE 41 и FSE 60, като и трите косят с найлонова корда, навита в макара. Различават се основно по мощността си, като покриват широк периметър от приложения. Най-малката FSE 31 има електродвигател с мощност 245 W и тежи само 2,2 kg. Дължината ù без макарата с корда е 110 cm. За по-удобно косене на трудно достъпни места косящата глава може да се накланя спрямо ръкохватката и тялото на машината. Промяната на наклона се извършва без навеждане на работещия, като с крака се натиска педалче, което задържа главата в няколко фабрично фиксирани позиции. Машината има и специално приспособление, което защипва края на електрическия кабел и поема натоварването при евентуалното му опъване, така че да не се измъкне от щекера.

Следващият модел, FSE 41, има електродвигател с мощност 400 W, тежи 2,6 kg и дължината му (без макарата с корда) е 1,18 m. Новото тук е, че дължината на косата може да се регулира според ръста на използващия я човека. Освен описаните вече технически особености и предпазен щит, машината има и ограничител, закрепен пред щита, който улеснява косенето като предпазва намиращите се в непосредствена близост растения с крехки стъбла. Той предпазва и кордата от удар в твърди предмети, което би причинило нейното прекъсване.

Тази, както и предната машина, е предназначена основно за окосяване на тревата около препятствия като вече споменатите. И двете работят с макара от вида „Tap’n go“, която е с полуавтоматично изтегляне на кордата, когато режещият край се прекъсне поради удар в твърд предмет. В такъв случай, без машината да се спира, изпъкналата част на макарата се притиска към терена. Кордата се освобождава, краищата ù се изтеглят от центробежната сила. До необходимата работна дължина се отрязват от монтирано към предпазителя ножче. За разлика от макарата Autocut C, тази е неразглобяема. Новата корда се зарежда чрез напъхване на краищата ù през двата отвора и въртене на самата макара.

Моделът FSE 60 е най-мощен от групата (540 W) и освен за довършващо косене около препятствия с него може да се косят изцяло и малки по площ затревени поляни. Има механично подсилена конструкция, което заедно с по-мощния електродвигател се е отразило и на теглото ù – 3,9 kg. Работи с полуавтоматичната разглобяема макара Autocut C с два стърчащи края на навитата в нея корда. Подробности за тази и останалите макари за косене на STIHL ще намерите в НС 3-4/2008.

Тази машина също има ограничител, който предпазва от неволен досег с въртящата се корда, като тук той е във вид на малко колело. При този модел косящата глава е неподвижно фиксирана и наклонът ù не може да се променя. За по-удобна работа втората (помощната) ръкохватка е изнесена напред и може да се завърта, така че да бъде в най-удобна позиция за работещия.

 

Ножици за жив плет и храсти HSE 41 и HSE 61

От серията ножици на STIHL за жив плет с електрическо задвижване към момента у нас се предлагат двата модела HSE 41 и HSE 61. Без механично задвижвана ножица създаването и поддържането на живия плет и декоративно оформяните храсти е почти невъзможно.

По-малкият от двата, моделът HSE 41, има електродвигател с мощност 400 W и тежи 2,9 kg. Широчината на рязане на режещия апарат е 45 cm при обща дължина на машината 86 cm. Двигателят на модела HSE 61 е с мощност 500 W, широчината на рязане 50 cm, а общата дължина на машината е 113 cm. Ръкохватката на ножицата може да се завърта и фиксира в пет положения така, че да бъде най-удобна при работа. На снимката се вижда удължената основна ръкохватка, удълженият пусков бутон и наличието на втори в нейната основа. Това е направено с цел улесняване на работата с протегнати ръце при обрязване на високи плетове.

Зъбите на режещите гребени на ножиците са изрязани един по един с лазерен лъч, а остриетата им са заточени и шлифовани с диамантени дискове. Това гарантира отличното им прилягане един към друг, продължително запазване на тяхната острота и дълготрайна работа на гребените. Всички имат приспособление за фиксиране края на кабела, така че при опъване той да не се измъква от щекера.

Докато първият модел е предназначен предимно за обрязване на храсти с по-тънки клонки, по-мощният лесно се справя и с по-дебели стъбла или иначе казано, с плетове, които не са поддържани редовно или при първоначалното им оформяне.

Въздухоструйна метла STIHL BGE 71

Основното предназначение на машината е за почистване чрез издухване със силна въздушна струя на различни участъци от градината – алеи, стълбища, открити тераси и др., от опадалите листа, окосена трева и други дребни растителни отпадъци. Нейната функционалност обаче лесно и без помощта на допълнителни инструменти може да се разшири чрез специален набор (кит), който включва накрайник за засмукване и удобен за носене на рамо сак, в който се събира шумата. Така машината се превръща в листосмукачка. Засмуканите листа, окосената трева и други дребни отпадъци се събират в сака, изработен от свободно пропускаща въздуха тъкан. Освен че градината се почиства, събраните листа и отпадъци може да бъдат компостирани и оползотворени като органичен тор. В режим на обдухване машината може да бъде оприличена на „въздухоструйна метла“.

STIHL BGE 71 има електродвигател с мощност 1,1 kW, който задвижва центробежен вентилатор с максимален дебит на въздуха 670 m3/h при максимална скорост на въздушната струя 66 m/s. Теглото на машината е 3,1 kg, като ръкохватката е така оформена, че „метлата“ да се държи удобно по време на работа само с една ръка.

Както при останалите описани инструменти електрическото задвижване я прави по-тиха, по-лека, по-лесна за поддържане и с по-опростена конструкция, не отделяща димни газове, а нивото на вибрациите е забележимо по-ниско. Далеч не на последно място, което се отнася за всички електрически машини, е и по-ниската им цена в сравнение с бензиновите машини, което е още едно предимство, когато се използват в малка домашна градина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2008, Градина, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото