В категории: Брой 7-8/2010, Водопровод и канализация, Инструменти, Металообработване

Настолна машина за разкрояване на метални профили Bosch GCO 2000

Настолните машини за напречно рязане на метални профили вече не са екзотика, а задължителен елемент от техническия арсенал на всяка работилница, в която се изработват конструкции от различни елементи от стомана – равнораменни ъглови профили (винкел), профили с квадратно или друго напречно сечение, тръби или обли плътни пръчки. При всички тези случаи изискването е всеки един от елементите да бъде отрязан по точно определения размер под прав или друг ъгъл. Всяка неточност при рязането впоследствие ще създаде немалко ядове, а може и да компрометира сглобяването на конструкцията. Рязането със свободно държана на ръце ръчна ъглошлайфмашина с карбофлексова шайба със сигурност не осигурява необходимата точност и когато трябва да се отрежат повече елементи с еднаква дължина, този начин на работа не позволява качествена работа. Освен разлика в дължините, която трябва да се компенсира по някакъв начин, много трудно, да не кажем на практика невъзможно, е при рязане на ръка металният профил да бъде прерязан под прав ъгъл и още по-трудно е да се среже под ъгъл 45° или друг.

Ето защо както за всяка друга дейност, така и за разкрояването на метални профили и тръби има специализирана машина, каквато е новият модел на Bosch GCO 2000, който предстои да бъде пуснат в продажба през септември т.г. За шлосера заварчик, който реже десетки, че и стотици стоманени профили на ден, такава машина е абсолютно необходима, защото неимоверно облекчава неговата работа, подобрява значително качеството, а дори и само от спестения брак при разкрояване на детайлите машината много бързо ще се изплати.

При работата с метални профили тази машина е аналогична по начин на функциониране и използваемост на накланящия се циркулярен трион за разкрояване на летви и дъски, без който уважаващият труда си дърводелец изобщо не би подхванал работа. Съществената разлика между двата вида машини е в режещия инструмент – карбофлексна шайба за рязане на стоманени детайли вместо циркулярен диск за рязане на дърво и дървесни материали.

За популярността и широкото приложение на машините за разкрояване на метални профили говори и фактът, че трудно ще се намери водещ производител на електроинструменти, който да не предлага свой модел на такава машина. Естествено, на нашия пазар не липсват и изцяло китайски модели, които на външен вид силно наподобяват марковите машини, но чието качество логично съответства на продажната им цена.

В редакционната работилница сме изпробвали не една и две машини за разкрояване на метални профили. Принципни различия между тях няма, защото механичната им конструкция е силно опростена. Както се казва обаче, „дяволът се крие в детайлите“, поради което качеството на рязане, а и удобството при работа на две приличащи си на външен вид машини може да се различават съществено.

Ето защо първата ни задача, щом разпечатахме кашона на все още чисто новата Bosch GCO 2000, бе да проверим именно точността на рязане – под прав и под ъгъл 45°, като използвахме фабричната маркировка за регулиране на опората, чрез която се задава ъгълът на рязане. Машината издържа с отличен и двата теста. Тя реже съвсем точно според зададения ù ъгъл. Не установихме и най-малкото, характерно за евтините машини изкривяване на среза поради лекото странично огъване на карбофлексния диск. С две думи, Bosch GCO 2000 е машина, на която безусловно може да се разчита за точно напречно рязане при зададения ъгъл.

Няколко са факторите, от които зависи стабилната работа и произтичащата от това точност при рязане. Основата на тази машина е стабилна и здрава. Тя е изработена от щампована стоманена ламарина с подходящо оребряване, което осигурява нейната устойчивост на огъване и усукване. Поради това тя дава стабилна опора на рязания детайл, от една страна, и от друга – на подвижното рамо с двигателя и режещия диск. Лагеруването на рамото е решено така, че да осигурява плавното му движение, без обаче каквото и да било странично отклонение, породено от макар и минимален луфт. Всичко това гарантира високата точност на рязане. Рамото с режещия агрегат се наклонява и без прилагане на прекомерно усилие се притиска от работещия надолу, докато детайлът бъде прерязан. След преустановяване на натиска под действието на силна пружина то се повдига до изходно положение.

Машината има мощен (2000 W) електродвигател, от години доказал качествата си и в частност – високата си дълготрайност. Същия електродвигател Bosch използва за своите ъглошлайфмашини. Мощността на двигателя гарантира запазване на честотата на въртене (3500 minˉ¹) и при най-тежък режим на рязане. Това е особено важно, защото при ниска честота на въртене тънкият 3,0 mm диск започва да реже бавно, срезът може да бъде изкривен странично, а дори и да се стигне до счупване на диска при прекомерно голям натиск върху ръкохватката.

За предотвратяване на рязкото завъртане на големия режещ диск с диаметър 355 mm пусковият ток се управлява от електронна система така, че развъртането да става плавно и поради това безопасно за работещия и хората наоколо. Ограничаването на големината на пусковия ток, оттук и на въртящия момент, също така способства за намаляване на износването на електродвигателя и удължава неговата експлоатационна дълготрайност.

Дискът е изцяло покрит с предпазител, който се спуска заедно с него по време на рязането и така осигурява сигурна защита на работещия срещу изхвръкнали към него парченца от рязания метал или от самия диск.

Bosch GCO 2000 реже бързо и точно стоманени профили и тръби със следните големини (данните са при рязане под прав ъгъл):

» С правоъгълно напречно сечение – 180х85 mm

» С квадратно напречно сечение – 110х110 mm

» Равнораменен профил (винкел) – 130х130 mm

» Тръби – Ø125

Рязаните детайли се фиксират стабилно върху основата на машината, като се притискат към неподвижно закрепена с винт опора, която може да се завърта според желания ъгъл на рязане – 90°, 45° или друг в този диапазон. Притискането им става с винтова стяга, като конструкторите са приложили едно хитроумно и вече станало типично за този вид машини решение. Гайката на винта е разделена на две, като горната половинка може да се повдига. Така винтът се освобождава и бързо може да бъде избутан напред, докато подвижната опора в челото му не опре до детайла. Сега вече половинката на гайката се завърта обратно, резбата ù зацепва в резбата на винта и окончателното притягане на детайла се извършва чрез завъртане на винта. Това решение улеснява работата и икономисва време.

Въпреки стабилната си конструкция и мощен електродвигател, машината тежи 18 kg, което я прави лесно преносима до мястото на работа и от обект на обект. Подвижното рамо с електродвигателя и диска може да се фиксира в наведено положение, което прави машината по-компактна. За по-удобното ù пренасяне тя има и специална ръкохватка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото