В категории: Брой 5-6/2007, Материали, Ремонти, Строителство

Лепилни технологии на fischer

fischer SXR 10 – един дюбел за всякакви материали

Дюбелът SXR 10 е сред новостите, които водещият в света производител – компанията fischer, пусна наскоро на пазара. Той е първият в света пластмасов дюбел с удължено тяло, изпълняващ изцяло Европейските технически изисквания към качеството и характеристиките на строителните материали (ETA). Той е и първият дюбел от този вид, който може да издържа големи натоварвания при закрепвания в почти всички видове строителни материали с необходимата товароносимост. На него може да се разчита и за закрепвания в напукан бетон. Характерна за SXR 10 е и способността му да осигури стабилно закрепване при дълбочина на анкериране само 50 mm, което е много добра новина за специалистите по монтиране на различни инсталации – тяхната работа значително се облекчава и ускорява.

Дюбелът е предназначен основно за закрепвания в бетон, в керамични и силикатни плътни и решетести тухли, блокчета от лек бетон, пенобетон, кухи керамични блокове и др. Допустимите натоварвания на дюбела са: при закрепване в бетон до 2,0 kN (натоварване на опън), до 1,4 kN при закрепване в плътни керамични тухли, 1,5 kN в силикатни тухли, и до 0,75 kN при монтиране в кухи керамични блокове. Максималното натоварване, което този дюбел може да поеме, е регламентирано за общо 42 строителни материала. Допустимо е също така използването му за закрепвания в зидария от естествен камък с плътна структура, клетъчен бетон и плочи от гипс.

Типични приложения на fischer SXR 10 са монтирането на окачени тавани, скари за прокарване на кабели, конзоли за тръбопроводи, прозоречни рамки и решетки, каси на врати, стълбищни парапети и др. Немските строителни норми разрешават употребата на този дюбел за монтиране на носещата конструкция на окачени фасадни облицовки. Той може да се използва и за многоточкови закрепвания в бетон с микропукнатини (≤0,4 mm) на неносещи системи при натоварване на дюбелите на опън.

fischer SXR 10 е дюбел за проходен монтаж с удължено тяло, което ще рече, че гладката му част е забележимо по-дълга от предната, която се раздува от винта и която осъществява задържането (анкерирането) му в отвора. Това позволява сигурно анкериране в материала с висока товароносимост (бетон или тухла), докато дългата гладка част преминава през дебел слой мазилка или дебела летва на монтираната конструкция например.

Конструкцията на дюбела има редица иновативни решения, които в значителна степен улесняват неговото монтиране. Той се набива лесно в отвора само с няколко леки удара с чук, защото тялото му оказва минимално съпротивление. Благодарение на неговата компактна форма и устойчиво на деформиране тяло дюбелът не проявява склонност към огъване при напъхване в отвора, включително и когато има известно минимално разминаване на осовите линии на отворите в основата и предмета, който се закрепва. Изпъкналите, но същевременно еластични надлъжни ребра в задния край на дюбела го задържат и не позволяват неговото превъртане при завиване на винта. Това предимство особено силно се проявява при монтиране на дюбелите в стени на стари сгради, както и при поставяне в кухи керамични блокове. Бързото мощно раздуване на дюбела още при първите един-два оборота на завиване на винта допълнително го осигурява срещу превъртане в отвора.

За монтажника е особено улеснение фактът, че въртящият момент, необходим за завиване на винта в дюбела, е значително по-малък от обикновените дюбели и не нараства с обичайната големина в края на процеса на завиване. Това свойство на дюбелите fischer SXR 10 е от особено значение, когато се работи с акумулаторна електрическа отвертка.

Предлага се с дължини от 60 mm до 260 mm в комбинация с винтове от неръждаема стомана или от обикновена стомана с галванично нанесено цинково покритие. Главата е оформена като шестостенен болт SW 13 с интегрирана към него шайба или с вътрешен шестостен Т40.

Фиксиране на анкера за 2 min

Не са редки случаите, когато дюбелите с пластмасово или с метално тяло са безпомощни, защото основата не е в състояние да поеме натоварването. Такива материали са блокчета от газобетон, керамичните блокове с големи кухини и тънки стени, в които дюбелът не задържа, ронливи тухли в стари постройки, силно напукани бетонни елементи и др. В такива случаи решението са инжекционните системи за закрепване FIS (fischer Injections Systems), при които в отвора се напъхва мрежеста втулка и в нея се инжектира разтвор. Той я раздува, при което се деформира и изпълва част от кухините. След като се втвърди, тази маса осигурява сигурно закрепване на стоманения анкер. Натоварването, приложено върху него, се разпределя върху значително по-голяма повърхност, което осигурява стабилна опора.

fischer предлага широка палитра от такива системи и материали, като последната новост е патронът fischer FHB II-PF. Той е специално предназначен за отговорни закрепвания, от които може да зависи здравето или дори човешкият живот, в строителни елементи от здрав или напукан бетон. Типични приложения са парапети, стоманени и дървени стълбища, носещи конструкции на фасадни облицовки, както и закрепване на фасадни елементи, прозоречни рамки, различни стоманени и дървени конструкции, конзолни закрепвания, при които опасността от измъкване на дюбела е голяма, кабелни трасета и др.

Най-характерното за новия патрон fischer FHB II-PF е, че пълнежът му се втвърдява с до 90% по-бързо от всички досега познати системи на химическа основа. По този показател той засега е без конкуренция на световния пазар. При температура на околната среда 21оС са достатъчни само 2 min, за да се втвърди напълно и да бъде готов за натоварване. За сравнение при тази температура класическият инжекционен разтвор (fischer FIS HB 345 S) се втвърдява за около 35 min, а съдържанието на патрона fischer FHB II P – за 10 min. Превъзходството на новия патрон особено силно проличава при ниски температури. Така например при 0 оС за втвърдяване на fischer FIS HB 345 S са необходими 3 часа, за fischer FHB II P – 45 min, а за fischer FHB II-PF – 6 min. Благодарение на това времето, необходимо за монтиране на една или друга конструкция, многократно се съкращава, а така се повишава производителността на труда на монтажниците. Освен че драстично се намалява времето, необходимо за монтиране на анкера, използването на новите патрони fischer FHB II-PF улеснява работата до такава степен, че не е необходимо монтажникът да притежава значителен опит при закрепвания с химически дюбели. Патронът може да се поставя и в отвори, запълнени с вода.

Закрепването се осъществява с високоякостния стоманен анкер fischer FHB II, който се предлага в два варианта – къс FHB II-AS и дълъг FHB II-Al. Освен с новите патрони fischer FHB II-PF, той се използва още и при инжекционните системи FIS HB, както и при стандартните патрони FHB II P.

Патронът fischer FHB II-PF представлява стъклена гилза, пълна с винил-естерна смола. Във вътрешността ù се намира стъклена капсула с втвърдител. При набиване на стоманения анкер гилзата и капсулата се разрушават, тяхното съдържание се смесва и се активира процесът на втвърдяване на смолата. Тя обхваща плътно тялото на анкера, прилепва здраво към него и към стените на отвора, и го изпълва плътно, като част от нея избива навън. fischer FHB II-PF се предлага в десет големини с диаметър от 10 mm до 20 mm и дължина от 60 mm до 235 mm.

Първият в света fischer Dubel S навърши 50 години

Тази година fischer празнува двоен юбилей – 50-годишнината на първия дюбел, поставил началото на този най-разпространен начин на закрепвания в строителни материали и 25 години, откакто компанията е доставчик за производството на автомобили.

През 1958 г. – 10 години след създаването на фирмата, нейният основател Артур Фишер изобретява първия в света пластмасов дюбел, известен като Dübel S.

Изработеният от висококачествен найлон дюбел, който и днес е най-продаваният и най-често копиран от конкурентните производители в света, извършва революция в закрепванията в тухли и бетон, като замества използваните до този момент дървени трупчета, монтирани с гипсов разтвор. През 1980 г. синът му поема на 29-годишна възраст фирмата и я развива до днешната международна компания с 31 дъщерни фирми на пет континента. В нея работят над 3800 служители, а оборотът ù надхвърля 500 млн. евро.

fischer е водещият в света производител, чиито дневни продажби надхвърлят 14,5 млн. броя най-различни дюбели – пластмасови, стоманени, химически, различни лепила и др. Компанията е разработила и предлага над 6000 изпитани решения на проблематични закрепвания за всякакви материали, условия, начин и големина на натоварването. Разработва и специфични решения по поръчка на клиенти, като General Motors, Ford, Toyota, Mitsubishi, Rolls-Royce, Rover и други автомобилни гиганти, за хранителната, компютърната индустрия и други сфери на приложение.

 

За допълнителна информация посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг”.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото