В категории: Брой 5-6/2008, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Шлайфмашина с контрол на натиска Skil 7366

Плоскошлифовъчните машини се отличават с висока гладкост на шлифованата повърхност и бавно отнемане на материала, който се обработва. Затова те се използват основно за крайно, завършващо шлифоване. По време на работа плочата със закрепения върху нея шлифовъчен лист извършва кръгово движение с малък ексцентрицитет, поради което се създава впечатление, че тя вибрира. Затова този вид шлайфмашини често ги наричат още и вибрационни.

Умението за шлифоване се свежда най-вече до правилно подбиране на силата, с която машината се притиска към обработваната повърхност. Когато натискът е прекален голям, повърхността става неравна и „на петна“, а ръцете на работещия бързо се уморяват. Освен това при топлочувствителни материали, каквито са лаковите покрития например, повърхността може да се повреди вследствие омекване на лака. Той от своя страна много бързо задръства и прави негоден за по-нататъшна употреба шлифовъчния лист. При недостатъчен натиск пък производителността е твърде ниска и шлифоването трае дълго. В правилното дозиране на силата на приложения върху шлайфмашината натиск може да се каже, че се крие до голяма степен придобиваното след дълга работа умение на професионалния майстор.

За решаване на проблема Skil са създали плоскошлифовъчна машина, която предоставя еднакви възможности за качествено шлифоване и на професионалиста, и на домашния майстор. Тя има вграден индикатор – Pressure Control, който измерва и показва силата на натиск, упражнен върху главата на машината. През второто тримесечие на тази година Skil пусна на пазара и своя втори модел на такава шлайфмашина 7366, който е наследник и замества досегашния модел 7365.

Индикаторът представлява лента върху главата на машината с три зелени и един червен сектор със светодиоди (LED). В зависимост от силата на натиск свети един от зелените диоди, а при надхвърляне на фабрично зададената граница – светва червеният светодиод, което показва, че натискът трябва да се намали. По този начин електрониката компенсира липсата на достатъчен опит и позволява бързо постигане на оптимални резултати при шлифоване и от неспециалисти.

Подобно на други шлайфмашини на Skil, и тази има ефективно действащ прахоуловител. Кутията му е изработена от прозрачна пластмаса, а във вътрешността ù се намират два филтриращи елемента от нагъната филтърна хартия. Те осигуряват висока степен на задържане на отделените при шлифоването твърди частици. Прозрачните стени улесняват контрола върху степента на запълване на филтъра, и щом това се случи, той се издърпва и събраната в него прах се изсипва. След това отново се поставя на мястото си и е готов за по-нататъшна работа.

Предимство на шлайфмашината е и наличието на две системи за закрепване на шлифовъчния лист. Едната е вече масово разпространената система „велкро“, при която повърхността на основата на машината е гъсто покрита с множество фини кукички, които здраво задържат мъхестата повърхност на листа. Неговите размери са 185х93 mm. Машината обаче може да работи и с листове с размери 230х93 mm, върху чийто гръб няма мъхеста тъкан и съответно системата „велкро“ не е приложима. Закрепването на краищата на листа става с две щипки от пружинна стомана. Наличието на двете системи за закрепване на листовете разширява възможностите при избора им. За да функционира системата за засмукване и събиране на прахта, отворите на абразивния лист и на основата трябва да съвпадат.

Skil 7366 има електродвигател с мощност 240 W и тежи 1,7 kg. Плочата се движи с ексцентрицитет 2 mm и честота 26 000 min-1. Шлайфмашината се доставя в картонена опаковка и 3 шлифовъчни листа или в пластмасов куфар, комплектуван с 3 листа с едрина на зърното P60 тип „велкро“ и 7 листа P120 за механично захващане.

Едновременно със 7366 Skil пусна на пазара и още два нови модела плоскошлифовъчни машини 7351 и 7361. Те нямат индикатор за силата на натиска. По-малката от двете машини 7251 има електродвигател с мощност 200 W, а друг – с 240 W. Skil 7361 има и електронно регулиране на честотата на въртене на двигателя – респективно честота на трептене на плочата може да се променя в границите 12 000–26 000 min-1. Подобно на Skil 7366 двете шлайфмашини имат същия прахоулавящ филтър и системи за закрепване на листовете.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото