В категории: Брой 5-6/2008, Градина, Инструменти

Градински инструменти с литиево-йонни батерии

Декоративната градина около вилата или дома не е бизнес начинание, нито източник за прехрана, а преди всичко място за отдих, в което работата сред цъфнали дървета, прясно окосена трева и дъхави цветя доставя истинско удоволствие. За да радва окото, градината се нуждае от постоянни грижи. Те не са тегоба, а подтик за умерено раздвижване на чист въздух и задоволяване на естествената потребност човек да твори с ръцете и сърцето си, да се радва на плодовете на своя труд. Затова инструментите за поддръжка на градината трябва не само добре да вършат това, за което са създадени, но и да доставят наслада при досега и работата с тях.

Развитието на инструментите с акумулаторно захранване бързо намери своето разклонение в посока на градинската техника, защото тук потребността от мобилни машини, чиято свобода на действие не се ограничава от влачещия се на десетки, че и стотици метри електрически кабел, е още по-силно изразена, отколкото в рамките на сградата или в непосредствена близост до нея. Последният хит са градинските инструменти със захранване от най-модерните за момента литиево-йонни батерии. Тук Bosch също е начело, като първи пусна на пазара косачката за трева Rotak Li, последвана от още няколко модела на различни градински инструменти, задвижвани с такъв вид батерии. Бързо нарастващите темпове на продажба на градинските инструменти с литиево-йонни батерии повтарят резултата, който Bosch постигна с литиево-йонните си ръчни електроинструменти, чиято първа лястовичка бе пуснатата на пазара през далечната 2003 г. – първа в света миниотвертка IXO. Пет години по-късно с над 6 млн. продадени броя тя е най-често купуваният инструмент в света.

В предишния брой на списанието заделихме подобаващо място на новата серия любителски отвертки и бормашини на Bosch, захранвани с литиево-йонни батерии, както и на изключителната ножица Xeo. Подробно разгледахме и предимствата на този все по-бързо налагащ се вид акумулаторни батерии. За да не повтаряме всичко написано само преди два месеца, тук ще споменем, че те са изключително подходящи за инструменти, които не се използват всекидневно, защото поради ниския си саморазряд са винаги в готовност за работа. Освен това при един и същ капацитет те са значително по-компактни и по-леки от никел-кадмиевите акумулаторни батерии.

Сега на тези предимства вече се радват и собствениците на новите градински инструменти на Bosch, работещи с такива батерии. За отбелязване е, че една и съща батерия може да се използва в различни инструменти на Bosch, което е несъмнено предимство и икономически изгодно за потребителя решение. Така например батерията с изходящо напрежение 18 V се използва в тримерите, ножиците за жив плет и електрическата отвертка PSR 18 Li-2 (виж НС 3-4/2008).

На първо място в групата на градинската техника това е колесната косачка за трева, като за момента у нас се предлага моделът

Rotak 37 Li

Нейната литиево-йонна батерия със захранващо напрежение 36 V я изравнява по мощност и производителност с обикновена електрическа косачка, работеща с напрежение 220 V. Rotak 37 Li има широчина на косене 37 cm и е подходяща за поддържане на тревни площи с големина до около 300 m2. Височината на косене се регулира централно на 7 степени от 35 mm до 70 mm. Това именно е и препоръчителният диапазон за височина на окосяване при тревни площи за обща употреба, включително и на разположените на сянка, при които се коси на височина 50–60 mm. Машината има специално разработена система – странично изнесени на широчина, по-голяма от следата между предните колела, пластмасови гребени, които улавят стърчащата отстрани трева и я подават към въртящия се нож. Това разширява ивицата на косене, като позволява безопасно за ножа изрязване на тревата в непосредствена близост до бордюри, стени, по краищата на тревната площ и т.н.

Окосената трева се събира в кош с обем 40 l. Машината тежи 13,9 kg, което заедно със сгъваемата дръжка я прави лесна за пренасяне, включително и от жена.

Акумулаторната батерия се зарежда напълно за 1 час, като след 30 min зареждане достига 80% от номиналния си капацитет. Тя има светодиоден индикатор, който показва моментната степен на зареждане. Големината на окосената площ с едно зареждане на акумулаторната батерия зависи от редица фактори: сорт и гъстота на тревата, нейната влажност, височина на израстване и височина на косене. Честото изключване и включване на машината също ускорява разреждането на батерията. Затова се препоръчва по-често косене, така че да не се изчаква тревата да избуи нависоко, да се коси с равномерно движение на машината и с по-редки изключвания на двигателя. Така например едно зареждане на батерията Rotak 37 Li е достатъчно за окосяването на трева с височина 80 mm до ниво 40 mm и площ около 150 m2. Тази площ спада до 100 m2, когато при същата височина се коси трева, израснала на височина 15 cm.

Краткото време на зареждане на батерията позволява работата да продължи с малки прекъсвания, а в краен случай може да се купи втора батерия и докато с едната се работи, другата да се зарежда.

По-големият модел – косачката за трева Rotak 43 Li, има широчина на косене 43 cm. Стандартно се доставя с две акумулаторни батерии, което поради краткото време на зареждане (1 час) означава, че с машината може да се коси без прекъсване. Съответно тази машина е подходяща за поддържане на тревни площи с големина до 600 m2. Увеличен е и обемът на коша за събиране на тревата на 50 l. Rotak 43 Li тежи 14,7 kg, което я прави само 0,8 kg по-тежка от косачката Rotak 37 Li. По останалите технически решения и параметри двете машини са идентични.

Тример ART 26 Li

Колесната косачка за трева е необходимата, но не и всемогъща машина, защото в малката и с разнообразни насаждения градина винаги има недостъпни за косене с нея места – около камъни, дървета и храсти, огради и други препятствия. Поради това остават участъци, където колесната машина не може да достигне, а и вероятността стоманеният нож да удари в камък е голяма. За тези места подходящият инструмент е тримерът, който реже тревата с бързо въртяща се найлонова корда или пластмасови ножове, каквито използва и новата машина ART 26 Li. Формата им е оптимизирана за рязане на тревата при минимален разход на енергия. Те имат известна еластичност, която до известна степен ги предпазва от счупване при удар в твърд предмет, а ако се счупят, подмяната им става лесно, бързо и най-важното евтино – един пластмасов нож от комплект с 24 броя струва само 0,46 лв.

Електродвигателят на ART 26 Li се захранва от литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V. Широчината на косене е 26 cm, а с едно зареждане на батерията тримерът може да окоси ивица трева с дължина около 1000 m. За по-удобно държане по време на работа той има телескопична дръжка, чиято дължина може да се променя от 80 cm до 114 cm. Ъгълът, който косящата глава сключва с дръжката, може да се променя безстепенно, така че ножовете да се въртят в равнина, успоредна на терена. При необходимост той може да се завърта и фиксира под ъгъл 90о за вертикално обрязване.

Машината има пластмасов щит, който предпазва работещия от изхвръкнало парче счупен нож, изхвърлено камъче или друг твърд предмет, както и от изхвърляната при косенето трева. В предния си край има метален ограничител, който предпазва косящата глава и ножовете от досег с твърди предмети, които биха повредили ножовете. Теглото на тримера ART 26 Li е 2,4 kg.

Освен този продуктовата програма на Bosch към момента включва още един модел с литиево-йонна батерия – ART 23 Li. Тримерът се захранва с батерия с напрежение 14,4 V, а широчината на косене е 23 cm.

Ножица за жив плет AHS 52 Li

Новата ножица за обрязване на жив плет AHS 52 Li работи с литиево-йонна батерия с напрежение 18 V, като капацитетът ù осигурява около 50 min продължителност на работа. При наличие на две акумулаторни батерии може да работи общо около 110 min, или измерено в свършена работа – около 50 m подстриган и оформен жив плет.

Благодарение най-вече на своя акумулатор машината е победител в редица тестове поради по-ниското си с около 30% тегло спрямо машините на конкурентни производители. При тегло от 2,3 kg с ножицата се работи леко и с минимална умора, което е от значение при по-големи обеми на работа, както и при обрязване на висок плет, когато машината трябва да се държи над главата.

Дължината на режещия апарат е 52 cm. Разстоянието между зъбите на ножовете е 15 mm, което е оптимално за основно и поддържащо подрязване на храсти със средна дебелина на клонките. Честотата на движение на зъбите е 2200 min-1. Високата производителност и качество на рязане се постигат благодарение на технологията на производство на ножовете – зъбите се изрязват един по един с лазерен лъч, а режещите ръбове са заточени и шлифовани с диамантени дискове. Това гарантира плътното им прилягане един към друг и продължително запазване на тяхната острота и отлична режеща способност.

В ножицата е приложена патентованата от Bosch технология Power-Tech, която позволява безпроблемно рязане на по-дебели и оказващи по-голямо съпротивление стъбла. В такива случаи ножиците, които нямат такава система, блокират. Остриетата на един или повече зъби се впиват в стъблото и след като не успеят да го прережат, движението на ножовете се преустановява. Благодарение на своето електронно управление ножицата със система Power-Tech „усеща“ навреме повишеното съпротивление и моментално променя посоката на движение на ножовете. Така вместо започналия рязането зъб да заклини, той се отдръпва, а рязането се продължава от срещуположния, намиращ се от другата страна на среза.

Ножицата има две покрити с еластична материя ръкохватки, които улесняват държането ù и възпрепятстват евентуалното приплъзване на дланта. Масата на машината е добре балансирана между двигателната част и режещия апарат, което намалява натоварването на ръцете по време на работа.

Към ножицата може да се монтира приставката Collecto, която служи за събиране на отрязаните клонки. Тя е изработена от здрава и лека пластмаса, монтира се с два винта без помощен инструмент. По този начин отпада трудоемкото събиране на растителните отпадъци.

Производствената програма на Bosch към момента включва и модела AHS 48 Li. Той се отличава от AHS 52 Li по по-малката дължина на рязане – 480 mm, и по-ниското с 0,1 kg тегло.

Ножица за храсти и трева Isio

Там, където досега описаните машини са безпомощни, идва ред на перлата в новата серия литиево-йонни градински инструменти – комбинираната ножица за храсти и трева Isio. Тя е инструмент, който при работа се държи с една ръка. Затова при нея предимството от използване на литиево-йонна акумулаторна батерия, най-вече поради по-ниското ù с около 50% тегло спрямо никел-кадмиевите батерии, изпъква най-ярко. Ножицата е комбиниран инструмент, защото при смяна на ножовете може да се използва за подстригване и оформяне на декоративни храсти или пък за изрязване на трева на недостъпни за останалите инструменти места. Isio е специализирана за прецизно оформяне на малки декоративни храсти, например чимшири, били те в градината или отглеждани в саксии на балкона или верандата. Отново с нея много лесно и удобно се изрязват прораслите във или в непосредствена близост до цветните лехи треви. В този случай за по-удобна работа при изправено положение на тялото на работещия ножицата се закрепва към телескопична дръжка с регулируема в границите на 35 cm дължина.

В зависимост от вида на работа ножицата има две режещи гарнитури, като смяната на ножовете става много лесно и бързо посредством системата за закрепване Bosch SDS.

Ножицата има акумулаторна батерия с напрежение 3,6 V, която ù осигурява около 40 min продължителност на работа с едно зареждане или изрязване на около 600 линейни метра трева. Широчината на рязане е 80 mm. Акумулаторната батерия се зарежда за 5 часа. Ножицата има индикатор, който показва степента на зареждане на батерията.

Както при ножиците за жив плет, и тук зъбите на ножовете са изрязани с лазерен лъч, а остриетата им са заточени и шлифовани с диамантени дискове, което гарантира прецизно рязане и висока износоустойчивост.

Ножицата Isio тежи само 0,5 kg, което, в комбинация с удобната за държане с еластично покритие ръкохватка, прави работата с нея удоволствие, включително и за деликатни женски ръце. Всичко това е направило Bosch Isio най-продаваната градинска акумулаторна ножица в Европа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2008, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото