В категории: Брой 5-6/2008, Инструменти, Ремонти, Строителство

Hawera X5L – свредлата с двойно по-голяма дълготрайност

Една от по-забележителните новости на пазара на инструменти са новите SDS-plus сведла X5L, които немската фирма Hawera предстои да пусне в началото на октомври т.г. Hawera е един от водещите в света производители на професионални инструменти за пробиване, рязане и къртене на бетон и други строителни материали. Основана през 1952 г., продуктовият ù каталог за 2008 година съдържа над 2000 позиции на инструменти. Само през миналата година фирмата е произвела под собствената си марка или по поръчка на водещи производители на електроинструменти над 40 млн. броя твърдосплавни свредла и боркорони. От 1995 г. Hawera e включена в групата Bosch.

Какво е новото в обозначеното с X5L свредло, за което се твърди, че представлява значителна стъпка в развитието на свредлата за ударно пробиване в бетон и други строителни материали. Най-съществената новост е, че за разлика от познатите досега свредла с две диаметрално разположени твърдосплавни пластини на върха, X5L има масивна изцяло изработена от твърдосплавен материал пробиваща глава. Променена е и геометрията на винта на стъблото с цел подобряване изхвърлянето на праха от отвора. В резултат на всичко това многобройни тестове са доказали, че новото свредло има два пъти по-голяма дълготрайност в сравнение с произвежданите досега свредла, значително по-голяма скорост на пробиване, по-точно издълбаване на отвора, чиято цилиндрична форма не се влияе от наличието на препятствия, като армировъчен прът например. Това в крайна сметка гарантира по-здраво и сигурно съединение с дюбели.

Новото свредло е особено ефективно при пробиване на отвори в твърд, включително армиран бетон, естествен камък и зидария от твърди керамични тухли. То е оптимизирано за работа с перфоратори с енергия на удара 3 J. Много подходящо е за работа с акумулаторни перфоратори, защото позволява пробиване на повече отвори с едно зареждане на акумулаторната батерия.

Удвоената износоустойчивост на свредлото X5L се дължи на масивната твърдосплавна глава, която е заварена към стъблото чрез нова дифузионна технология. Главата има коничен центриращ връх, който позволява прецизно пробиване на точно определеното място, като се избягва познатата при останалите свредла склонност да приплъзват встрани. Главата има четири режещи ръба с оптимизирана форма, осигуряващи значително по-висока скорост на пробиване, по-малко вибрации и по-равномерен ход на свредлото. Обикновените свредла не са пригодени за пробиване на стомана и щом върхът им срещне армировъчна пръчка, заклинват, а и често твърдосплавните пластини се изкъртват от леглата си. В най-добрия случай върхът на такова свредло се измества встрани и заобикаля пръчката, при което отворът се изкривява. След това в такъв отвор вече не може да се постави стоманен дюбел.

При свредлото X5L всичко това не може да се случи, защото то пробива армировъчната пръчка, без да се отклонява от зададената му посока. Това, от една страна, означава, че дюбелът ще влезе плътно докрай в отвора, нещо, което няма да стане, ако пръчката не е била пробита, а заобиколена от свредлото. Второто следствие е, че в правилно пробития отвор дюбелът задържа по-добре и се постига предвиденото от производителя максимално натоварване за съответната основа. Върху главата на свредлото X5L има гравирана фабрична маркировка, която показва степента, до която е допустимо неговото износване.

Оптимизиран е и профилът на спиралата на стъблото така, че отделената при пробиването прах своевременно и енергично да се изхвърля навън, с което се намалява триенето на свредлото в отвора и нараства скоростта на пробиване. При произвежданите досега свредла това не е така, като по-голямата част от праха се задържа в отвора и се изхвърля навън едва след изваждане на свредлото, и то не изцяло, което налага задължително продухване преди поставяне на дюбела.

Остава да отговорим и на въпроса за генезиса на наименованието на новото свредло. Отговорът се съдържа във вече казаното – главата има четири X–образно разположени режещи ръба, в свредлото са приложени 5 иновативни технологични решения, има значително по-голяма дълготрайност (Long Life).

Новите X5L се предлагат с диаметри от 5 mm до 12 mm и дължини от 110 mm до 465 mm поотделно или в комплекти с най-често използваните големини свредла, примерно от Ø5 до Ø10.

В България директният вносител на инструментите на Hawera е фирма „КИРОВ“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото