В категории: Брой 5-6/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Циркулярен трион за строително дърводелство

В началото на годината Bosch пусна на пазара ръчния циркулярен трион GKS 85 Professional, който е предназначен за строителни дърводелци, работещи предимно на самия обект. С него може да се режат напречно или надлъжно дъски и бичмета с дебелина до 85 mm, а при необходимост и да се разбичват надлъж чрез двустранно рязане и греди с дебелина до 160 mm. Това понякога се налага за направа на място на ребра за покривната конструкция например. Трионът с лекота се справя и с влажна дървесина, която се реже по-трудно, защото оказва по-голямо съпротивление върху диска. Нещо повече – голямата мощност на електродвигателя на новия циркулярен трион (с 2200 W той е най-мощният в производствената програма на Bosch) е позволила на конструкторите да премахнат разклинващия нож, който се поставя зад циркулярния диск. Той често затруднява работата и затова нерядко майсторите го демонтират. Неговата задача е да раздалечава една от друга двете разрязани половинки, така че те да не притискат и да не затрудняват въртенето на диска. Това е силно изразено при надлъжно рязане, успоредно на посоката на дървесните влакна, и от личен опит с макар и мощен циркулярен трион на друг производител, може да потвърдим, че резултатът често е „изпушване“ на двигателя или дори изронване на зъбни колела. При новия Bosch GKS 85 Professional това не може да се случи, защото той е конструиран за работа при най-тежки условия в режим на често претоварване на двигателя. Да не пропуснем също, че като представител на професионалната синя серия електроинструменти на Bosch и GKS 85 Professional се продава с тригодишна гаранция от производителя.

Конструкторите са взели необходимите мерки и за защита на машината при падане върху твърда циментова плоча, като височина от 1 m е безопасна за нея. За целта основата на циркулярния трион е щанцована от стоманен лист, така че при евентуална деформация от удара първоначалната ù форма лесно може да се възстанови. Подвижният и неподвижният предпазни щитове са отлети от здрава, устойчива на удар алуминиева сплав. Така че независимо дали става дума за напречно или надлъжно рязане на дебели дъски, бичмета и гредички, или на различно дебели и твърди плочи от дървесни материали, за работа при тежки условия и често претоварване, GKS 85 Professional е подходящата машина.

Характерно за новата машина е много добрата видимост, която се осигурява към мястото на рязане и по продължение на линията на рязане. За целта специална система (Turboblower) издухва стружките и дървесната прах чрез силна въздушна струя. Увлечените от въздушния поток стърготини се изхвърлят встрани от работещия и машината през отвор в задния край на неподвижния предпазен щит. В комплекта на циркулярния трион има и адаптер за свързване с маркуча на прахосмукачка, който плътно обхваща отвора в щита. Стандартно циркулярният трион е комплектован и с водач за рязане успоредно на канта.

За прецизно разкрояване на мебелни и други плочи се използва водеща шина (доставя се допълнително), която се закрепва предварително със стеги на желаното място. В основата на циркулярния трион има специално оформен като жлеб водач, чрез който се захваща към шината. За същата цел може да се използва и специален адаптер. Така трионът се плъзга по шината и реже без каквото и да било странично отклонение от набелязаната линия. Подобно на останалите ръчни циркулярни триони, и този, освен под 90о спрямо повърхността, може да реже и при страничен наклон на диска до 45о. При този ъгъл максималната дълбочина на рязане е 65 mm.

Машината има система за електронно управление на двигателя, която осигурява плавно развъртане на циркулярния диск. Това създава по-голяма сигурност при работа, а характерния начален тласък, породен от рязкото завъртане на диска, го няма. Освен това електрическата мрежа се предпазва от токов удар, причинен от силния пусков ток на електродвигателя.

Стандартно трионът GKS 85 Professional се доставя с циркулярен диск Bosch Optiline Wood с профил на зъбите WZ, външен диаметър 235 mm и 24 твърдосплавни зъби. Това е универсален диск за бързо рязане на мека и твърда дървесина, пресовани слоести и слепени шпервани плочи, шперплат и други подобни материали. Зъбите му са заточени с редуващо се скосяване вляво и вдясно. Близо до основата на зъбите има няколко отвора с изрези, които компенсират топлинната деформация и препятстват евентуално измятане на диска поради прегряване. Циркулярният диск се върти с честота 5000 min-1. Трионът GKS 85 Professional тежи 7,5 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото