В категории: Брой 5-6/2008, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Ударни бормашини за безпрашно пробиване

Какво му трябва на домашния майстор? Първа в списъка с електроинструменти е добрата универсална бормашина, която да покрива целия диапазон от дейности при поддръжката и ремонта на дома и градината – пробиване на отвори в дърво, метали, тухли и бетон, завиване на винтове, почистване на повърхности с ротационна метална четка и други, за които човек се сеща, когато му дойдат до главата. Колкото бормашината е по-лека и по-удобна за работа, толкова по-добре. Ако пък е с марката на производител от световна класа, която гарантира висока производителност, добра ергономичност и качествено изпълнение, офертата става още по-изкусителна. За да бъде и неустоима, ще добавим и последният решаващ фактор – силно конкурентната цена.

Така накратко може да бъдат охарактеризирани трите нови ударни бормашини PSB 500 RE, PSB 530 RA и PSB 650 RE. С тях Bosch наскоро допълни и без това богатата си колекция от този вид машини в любителската зелена серия, която към момента обхваща общо 14 модела, плюс един с акумулаторно захранване.

Това многообразие е още едно доказателство, че този вид бормашини са най-подходящите и съответно най-често купуваните за попълване на домашната работилница. И трите нови модела напълно покриват посочените в началото на статията изисквания към домашната бормашина. За да не преповтаряме техническите им данни, те са дадени в таблицата. Първите два модела имат почти еднакви по мощност електродвигатели (500 W и 530 W), поради което и възможностите им за пробиване на отвори в различни материали, както и за завиване на винтове, са изравнени. Съществената разлика между тях е, че PSB 530 RA е фабрично комплектуван с прахоулавящо устройство, докато PSB 530 RA се продава без него. То може да бъде закупено отделно, защото машината е пригодена за неговото монтиране и съвместна работа.

И двете бормашини имат бързо притягащ патронник за работа в режим на ударно действие, така че опашката на свредлото да не се саморазхлабва при работа. Той има две гривни, като задната служи за задържането му при притягане на свредлото чрез завиване на предната гривна.

Реално погледнато, и двете бормашини са достатъчни за целите на поддръжката и дребните ремонти в дома. Това се вижда от данните за големината на отворите, като само ще добавим, че най-често използваните дюбели за закрепване в бетон и тухла са Ø8 и Ø10, а бормашините пробиват отвори в бетон с диаметър до 13 mm.

За по-амбициозните и напреднали домашни майстори, които например биха желали сами да монтират санитарните прибори в банята, бихме препоръчали третия модел – ударната бормашина PSB 650 RE. Поради по-голямата мощност на двигателя (650 W) възможностите ù за пробиване на отвори са по-големи. Така при изискване за максимален диаметър на отвора в бетон 16 mm бормашината се справя безпроблемно, защото дюбелът fischer WST 140 например, с който умивалникът се монтира към стената, изисква пробиване на отвор Ø14.

Тази бормашина също има бързо притягащ патронник, но с усъвършенствана конструкция. Тук е използвана системата Bosch-Press-Lock, при която блокирането на шпиндела, необходимо за притягане на свредлото в патронника, става с натискане на специален бутон.

И трите бормашини имат електронно регулиране на честотата на въртене с възможност за предварително задаване на максималната. Това ги прави и пълноценни мощни електрически отвертки.

Бормашината PSB 650 RE струва само 20 лв. по-скъпо от модела PSB 530 RA, но трябва да се има предвид, че в тази цена не влиза прахоулавящата приставка. Така че поредната ни препоръка е тя да се купи отделно, защото бормашината е фабрично пригодена за работа с нея.

Самата прахоулавяща приставка заслужава повече внимание, защото ще си позволим да я определим като безценна, когато се пробиват отвори в мазилка, тухла и бетон в обитавани помещения. Всеки, комуто се е налагало да върши това, знае от горчивия си опит, че ако пробиването на един отвор трае под минута време, почистването на праха след това може да трае часове, че дори и дни. Работата е там, че освен едрите песъчинки и парченца от материала, които изпадат от отвора на купчинка върху пода, въздушните течения разнасят безпрепятствено из цялото помещение, а при не добре уплътнени врати и в съседните фин прашец, който прониква и се отлага и на най-невъзможните за почистване места. Така че следите от строителната епопея още дълго ще напомнят за нея. Не бива да пропускаме също, че този прашец, освен че покрива всички предмети и пода на помещението, безпрепятствено се отлага и по дихателните пътища на хората, когато се работи без предпазна маска.

Наличието на система за безпрашно пробиване вече става едва ли не стандарт и не случайно половината от ударните бормашини от любителската серия на Bosch се продават с включена в комплекта прахоулавяща приставка, а други пък са фабрично пригодени за нейното допълнително поставяне.

Задача на интегрираната към бормашината приставка е да засмуче директно от отвора отделената при пробиването прах и да я събере във филтърната кутия, откъдето тя периодично се изхвърля. За целта смукателят на приставката обхваща свредлото и плътно прилепва върху стената. За създаване на необходимото засмукващо праха подналягане се използва въздушната струя, която създава вентилаторната перка на ротора, която охлажда електродвигателя на бормашината. Филтрирането на въздуха и задържането на праха, включително и на фините му съставки, се извършва в специален филтър (Bosch micro filtersystem). Приставката позволява и предварително задаване на дълбочината на пробиване.

Трите бормашини имат пистолетен тип ергономично оформена ръкохватка, чиято задна част за по-удобно държане и оказване на натиск при пробиване е покрита с еластична поемаща вибрациите материя (Soft Grip). Тяхно достойнство е и ниското им тегло.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото