В категории: Брой 7-8/2010, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Акумулаторни отвертки Bosch със захранващо напрежение 10,8 V – по-малки, по-леки, по-мощни

Всяка професия крие изкушения и клопки, в които човек лесно може да хлътне. В нашата, която изисква ежедневно тестване и опознаване на все по-нови електрически и други видови инструменти, опасността да се привържеш силно в някоя от тези машини, да я възприемеш като поредния връх на техническото съвършенство и това да породи копнеж за притежаване е неизбежна заплаха за редакционния бюджет. Всяка поредно избликнала страст от този вид се утолява сравнително лесно – просто си купуваме поредната машина, за да ù се радваме по-продължително време. Всяко влюбване обаче носи в себе си и зародиша на разочарованието, което рано или късно също идва неизбежно. В света на техниката то е породено от появата на поредния нов модел, който поема короната на първенството и детронира, макар и често с нищожна разлика, досегашния фаворит. Това е неизбежен циклично повтарящ се процес, свързан с емоции и нови разходи.

Така се случи и когато в края на декември м.г. дотолкова бяхме впечатлени от акумулаторната бормашина на Bosch GSR 10,8 V-Li-2 Professional, че не само си направихме коледен подарък с нея, ами заразихме и немалко приятели – лични и на списанието, които последваха нашия пример. И всички, без изключение, останахме предоволни и щастливи от тази сполучлива покупка.

Защо? Ами защото установихме, поне за себе си, че този клас акумулаторни бормашини са израснали до степен да претендират с основание да бъдат оптималното решение за преобладаващия брой случаи, когато се налага пробиване на отвори в метали, дърво и пластмаси или завиване на винтове. Преди по-малко от година Bosch GSR 10,8 V-Li-2 Professional бе олицетворение на акумулаторна бормашина с минимална големина и тегло, лежаща удобно в дланта, която притежава неподозирана наглед мощност. Тя е еднакво подходяща за завиване на малки и значително по-големи и дълги винтове, както и за пробиване в стомана на отвори с диаметър до 10 mm. Комплектът от две литиево-йонни батерии осигурява захранване за непрекъсната работа, колкото му на човек „душата иска“. Този модел бе афиширан и като най-малката към момента на появяването си на пазара акумулаторна бормашина със захранващо напрежение 10,8V.

Щастието ни обаче не трая дълго, защото докато се наканим да напишем подобаващата хвалебствена статия, се наложи да я преадресираме към новия носител на короната за най-къса акумулаторна отвертка в света в този клас – модела Bosch GSR 10,8-2-Li Professional, който Bosch анонсира в началото на тази година. В качествата на тази най-нова отвертка с работно напрежение 10,8 V можахме да се убедим лично, след както от представителството на Bosch в България ни я предоставиха за тестване. Външната разлика между двата модела, новият и купената само преди седем месеца бормашина, се вижда веднага, щом те се поставят една до друга.

Bosch GSR 10,8-2-Li Professional

е станала видимо по-малка, а като тегло е олекнала с цели 150 g. Тя тежи само 950 g спрямо 1100 g на предшественика ù. Теглото и размерите на отвертката са от голямо значение, защото по-тежкият инструмент значително по-бързо уморява ръката, точността на движенията по-трудно се контролира и след продължителна работа все по-трудно се уцелва шлицът на винта. Предимствата при работа с Bosch GSR 10,8-2-Li Professional се усещат особено осезаемо, когато се работи над главата. По-малката и лека отвертка е несъмнено по-подходяща и при работа с малки винтове. Не случайно при преобладаващо завиване на такива винтчета се използват специално пригодените за целта миниотвертки с тегло до около 500 g, каквато например е Bosch GSR ProDrive със захранващо напрежение 3,6 V. Малките размери и особено дължината на отвертката са решаващи при работа на трудно достъпни места, където едва може да се бръкне, а понякога с малко по-голяма машина, това направо е невъзможно. Дължината на GSR 10,8-2-Li Professional е само 169 mm.

Освен по големината си, на външен вид GSR 10,8-2-Li Professional се отличава от предшественика си и по светодиодния индикатор, който при натискане на пусковия бутон показва с три светодиода степента на зареденост на батерията. Странно е, че в предишния модел това е пропуснато, защото представлява съществено удобство, а в днешно време стойността на електронните компоненти вече е нищожна.

За качествата и предимствата на литиево-йонните батерии сме писали многократно, а и те се развиват и усъвършенстват много бързо. На това именно се дължи бързият преход към този вид батерии на всички по-качествени инструменти с акумулаторно захранване. Накратко – новите поколения литиево-йонни батерии стават все по-компактни и леки, все по-мощни и все по-дълготрайни. Захранваните с тях инструменти – също. Така например новото поколение батерии Bosch-Premium, които немският концерн поставя в инструментите си, се отличават с 400% по-голяма дълготрайност. Тук е мястото да отбележим, че батерията и захранващото устройство на GSR 10,8-2-Li Professional са защитени срещу претоварване, прегряване и дълбоко разреждане благодарение на системата Electronic Cell Protection, характерна за акумулаторните инструменти на Bosch.

Другата видима разлика между новия и по-стария модел е, че GSR 10,8-2-Li Professional се предлага и в новия пластмасов куфар L-Bosch (виж НС 5-6/2010), който концернът въведе отскоро за своите професионални електроинструменти. Той несъмнено е по-доброто решение за съхраняване и пренасяне на инструмента в сравнение с мекото куфарче на по-стария модел.

Акумулаторната батерия с капацитет 1,3 Ah осигурява необходимата електрическа енергия за пробиване в стомана на отвори до Ø10 и в дърво до Ø19 mm. Последната стойност според нас е силно занижена, защото при изпробването на отвертката установихме, че тя издълбава глух отвор с диаметър 36 mm с лекота, докато за монтирането на изхвърлящи панти са необходими отвори Ø32. Машината притежава още резерв на мощност, но просто не разполагаме с по-голям фрезер, за да установим докъде достигат нейните възможности.

GSR 10,8-2-Li Professional е подходяща за завиване на винтове за дърво с диаметър до 7 mm. Максималният въртящ момент при завиване в твърда дървесина е 30 Nm и 13 Nm – при завиване в мека. Той може да се настройва предварително на 20+1 степени, като при една от тях ограничителят е изключен и този режим се използва при пробиване на отвори.

Отвертката има двустепенен механичен редуктор, който в съчетание с плавното електронно регулиране позволява промяна на честотата на въртене в диапазоните 0–350 minˉ¹ и 0–1300 min ˉ¹.

Бързопритягащият челюстен патронник може да захваща свредла с диаметър от 1 mm до 10 mm. Отвертката има функцията Auto-Lock, което означава, че при изключено захранване въртенето на шпиндела, съответно на патронника, е блокирано. Това при необходимост позволява тя да бъде използвана и като ръчен механичен инструмент за евентуално дозавиване на дълги винтове с голям диаметър.

На снимките се виждат добре и еластичните вложки върху ръкохватката, които правят държането на инструмента по-сигурно и по-удобно за ръката.

Bosch GDR 10,8-Li Professional

Няколко думи напълно заслужава и другата нова отвертка на Bosch в този клас – GDR 10,8-Li Professional. Най-съществената разлика от предната отвертка е, че тази има ударно действие, което е голямо предимство при завиване на винтове в условия, характеризиращи се с рязко повишаване на въртящия момент в края на завиването – например винт с милиметрова резба в масивен метален предмет. Отвертката с ударно действие с лекота отвива и силно притегнати или клеясали винтове, където обикновена отвертка не може да се справи, а най-много битът да разбие шлица в главата на винта, което вече се превръща в голям проблем. GDR 10,8-2-Li Professional достига максимална големина на въртящия момент 105 Nm в условия на „твърдо завиване“, което според статистиката удовлетворява около 80% от случаите при завиване и отвиване на винтове и гайки. И всичко това с инструмент с автономно захранване, който тежи само 1 kg и удобно лежи в ръката. Подобно на GSR 10,8-2-Li Professional и ударната отвертка GDR 10,8-Li Professional към момента държи първенството на най-къс инструмент в своя клас – дължината ù е само 137 mm. Значението на това би оценил високо всеки, комуто се е налагало да отвива винт на трудно достъпно място по автомобила, да монтира различни инсталации и тръбопроводи, покачен на висока стълба или скеле.

Честотата на въртене се регулира в границите 0–2600 min ˉ¹. Шпинделът на ударната отвертка завършва с вътрешен шестостен с големина 1/4″. Инструментът е подходящ за работа с винтове от М4 до М12.

Всичко казано вече за литиево-йонната батерия и електронната защита при предната отвертка се отнася и за тази.

В заключение бихме казали, че двете нови акумулаторни отвертки на Bosch са отлични инструменти, които съчетават минимална големина и тегло с мощност, позволяваща извършване на много голяма част от дейностите по пробиване на отвори, завиване и отвиване на винтове.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото