В категории: Брой 9-10/2006, Електроника, Хоби

Батерии и зареждащи устройства за цифрови фотоапарати и видеокамери

С всеки изминал ден все повече електронни устройства стават част от нашето ежедневие – мобилни телефони, дистанционни за телевизори, радио- и видеоуредби и автомобилни аларми, цифрови фотоапарати и видеокамери, джобни и преносими компютри и какво ли още не. Едни от тях са незаменими, други повече или по-малко улесняват живота ни, но всички заедно имат една обща черта – заедно с тях застрашително нараства количеството на необходимите за работата им батерии. С течение на времето тези постоянни разходи започват да формират едно все по-осезаемо перо в семейния бюджет. При някои по-рядко срещани модели намирането на подходяща батерия или зарядно устройство също може да се превърне в проблем.

Част от устройствата работят със стандартни батерии, най-често АА или ААА, и подмяната им не създава проблеми, освен от финансово естество. Все пак комплект от четири качествени алкални батерии АА (например Duracell Ultra M3) струва над 6 лв., а има цифрови фотоапарати, които ги изчерпват до дъно след около 40 снимки. Това прави около 16 ст. на снимка и си е съвсем сериозен разход. Затова от финансова гледна точка е значително по-изгодна покупката на акумулаторни никел-металхидридни батерии със същата големина и предназначение. Едни от най-добрите за момента на пазара са акумулаторните батерии на GP с капацитет 2700 mAh. Комплект от четири такива батерии струва около 30 лв. За сметка на това при грижовна употреба по данни на производителя те могат да издържат около 1000 цикъла на зареждане и разреждане. Все пак по-достоверно в реални условия е тази цифра да се движи някъде между 500 и 1000 цикъла. Акумулаторните батерии също имат своите особености, включително и тази, че номиналното напрежение при напълно заредена батерия е 1,2 V, докато на обикновена батерия е 1,5 V. За устройства, които работят безпроблемно с напрежение между 0,9 до 1,5 V, замяната на обикновените с акумулаторни батерии не оказва влияние. Някои устройства, например GPS апарати, позволяват избор на вида на батерията, респективно устройството се пригажда към захранващото напрежение.

Поради по-малкото вътрешно съпротивление от акумулаторните батерии може да се черпи значително по-силен ток, отколкото от обикновените батерии. Характерно за акумулаторните батерии е, че разрядната им характеристика е приблизително плоска в продължение на около 80% от времето на разреждане, и едва след това напрежението започва бързо да пада. Същевременно никел-кадмиевите и никел-металхидридните батерии имат доста висок саморазряд – 15–25% месечно, докато при обикновените той е до 2% годишно, поради което те може да се съхраняват няколко години (често от 5 до 8), без параметрите им да се влошат съществено.

Към сметките за икономическата изгода от замяната на обикновените с акумулаторни батерии трябва да се включи и една немалка начална инвестиция – зарядното устройство. Без да навлизаме в подробности, само ще споменем, че не случайно при тях „ножицата“ в цените е твърде широко отворена. От зарядното устройство зависи не само времето за зареждане на батериите, но в много голяма степен и тяхната експлоатационна дълготрайност. Затова при покупката му критерият „най-ниска цена“ далеч не е за препоръчване. Напротив, според нас водещият критерий би трябвало да бъде „висока цена“, но от реномиран производител, което гарантира, че срещу нея получавате и съответното качество. Добрите зарядни устройства са по своему „интелигентни“. Те имат микропроцесорно управление, което следи нивото на напрежение на батериите, и съответно на това управлява силата на тока, като се настройва на оптимален режим за зареждане. Освен това добрите зарядни устройства задължително контролират температурата на батериите и регулират силата на зарядния ток така, че да не се допусне прегряване. Някои зарядни устройства имат способността да възстановяват батерии, при които са започнали да се появяват т.нар. Memory ефект при никел-кадмиевите или Lazy при никел-металхидридните батерии. При първия капацитетът на батерията спада бързо, а вторият води до намаляване на отдаваното от нея напрежение. И в двата случая дълготрайността на батерията рязко се съкращава.

Проблемът с батериите доста се усложнява при цифровите фотоапарати и видеокамери. Всички те по правило използват по-модерните литиево-йонни акумулатори, които имат близо два пъти по-висока енергийна плътност и твърде нисък саморазряд. Това позволява от една страна близо два пъти намаляване на теглото и големината, и от друга – батерията може да се съхранява продължително време, без да се използва и зарежда, като при това капацитетът ù спада незабележимо.

По форма и големина батериите на отделните производители се различават силно една от друга, а често за даден модел не са взаимозаменяеми с останалите модели на един и същ производител. С две думи, за всеки фотоапарат или видеокамера може да се използва само точно определен вид.

Когато дойде време за смяна на батерията, има няколко възможности. Едната е да се купи оригинална от производителя и тогава вероятността от несполука е почти нулева. Проблемът е единствено в цената, а тя най-често е в границите 100–250 лв., че и повече. Това е сериозен разход и естествено поражда стремеж за търсене на алтернативни варианти. Такива има и всеки, който е обхождал било наши или чуждестранни специализирани магазини, е установил, че често, наред с оригиналните батерии, се предлагат и от други производители. На външен вид разлика няма – приличат си като две капки вода. Цените им обаче се различават, при това твърде значително. Тези батерии се обозначават като съвместими и на опаковката им е посочено кои оригинални заменят, и за кои фотоапарати или видеокамери са предназначени. По правило те се произвеждат в Китай, но в тяхна защита трябва да се уточни, че почти всички водещи световни производители на компютърна и друга електронна техника откриват свои заводи или инвестират в китайски, като производството е под строг техен контрол. Много често и оригиналните, и съвместимите алтернативни батерии се произвеждат в един и същ завод. Въпрос на марка, на качество и на цена.

В България основно се предлагат батерии за цифрови фотоапарати и видеокамери, алтернативни и съвместими с оригиналните, с марките AlkaXLine, Uniross и рядко CTA. Понеже борбата между алтернативните доставчици основно се води на ценово ниво, може да се каже, че AlkaXLine имат сериозно предимство. Една от най-разпространените и много успешни батерии, които световен производител поставя в голяма част от цифровите си фотоапарати и видеокамери, струва 183 лв., с марката Uniross – 64 лв., а батерията на AlkaXLine може да се купи за само 39 лв. Още по-голяма е разликата при друг вид с цена на оригинала 253 лв., а на алтернативата AlkaXLine – само 53 лв.

Когато два продукта се продават при толкова голяма разлика в цените, е логично човек да си зададе въпроса къде е причината, и дали съответно качеството на алтернативните батерии е също толкова по-ниско. Конкретен и еднозначен отговор на този въпрос не успяхме да намерим, пък и това е по силите на голяма организация, която разполага с лаборатории, способни да тестват и сравняват предлаганите на пазара батерии. По косвени признаци може да се каже, че, ако разликата в качеството бе толкова голяма, пазарът на алтернативните батерии нямаше да се развива толкова успешно в световен мащаб така, както се развива и пазарът на алтернативни мастила за принтери, например. Известно е, че при всички маркови продукти една не малка част от цената на стоката се формира от самата марка. Вече споменахме също, че основните производители на батерии се намират в района на Далечния Изток, а Китай все повече доминира в световен мащаб. Така че единственото сигурно нещо е гаранционният срок. При AlkaXLine той е 6 месеца, докато оригиналните батерии в повечето случаи се продават с 1 година гаранция.

Освен батерии, AlkaXLine предлага и свои алтернативни на оригиналните зарядни устройства. Тук разнообразието е също така голямо, като за почти всяка батерия – оригинална или на алтернативен производител, има и съответното зарядно устройство. Те се делят на две големи групи – устройства, предназначени единствено за даден вид батерия, и универсални, подходящи за зареждане на цяла серия от батерии. В случая това не е трудно осъществимо, защото при литиево-йонните изискванията към зарядното устройство са значително по-опростени в сравнение с тези за никел-кадмиеви и никел-металхидридни. Всяко универсално устройство има по няколко адаптера за различни по форма и разположение на контактните пера батерии. Смисълът от купуването му е преди всичко в това, че по този начин по-лесно може да се намери решение за рядко търсените батерии, за които нито производителите, нито търговците имат интерес да държат бройки на склад.

Подобно на батериите, основното предимство на алтернативните пред оригиналните зарядни устройства е в ниската им цена. Ще вземем отново за пример оригинално зареждащо устройство на световен производител с цена 132 лв., което с марката AlkaXLine струва около 40 лв. Много силен довод за покупката на такова зарядно устройство е, че всички модели са пригодени за работа не само с мрежово напрежение 220 V, но и с прав ток (12 V), който се взима от гнездото на запалката в автомобила. Оригинално зарядно устройства с две гнезда, пригодено за захранване от автомобил за същата батерия, вече струва около 300 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2006, Електроника, Хоби

Ключови думи


 
към началото