В категории: Брой 9-10/2006, Електроинсталация, Електроника, Хоби

Челни фенери на Petzl

Не ще и дума, че, ако трябва да се избира между ръчен и челен фенер, еднозначното решение е в полза на челния. Когато източникът на светлина се намира на челото, ръцете са напълно свободни, а снопът светлина осветява точно мястото, към което е насочен погледът. Независимо дали сте любител на екстремни изживявания при алпинизъм или проникване в пещерни галерии, дали сте на палатка, на къмпинг или нейде сред природата, ако замръкнете по време на излет из планини и гори или трябва да обходите и свършите нещо нощно време в градината си, както и при още много други ситуации, челният фенер е незаменим. А понякога от сигурната му светлина може да зависят здравето и животът ви. Към тези сфери на приложение ще добавим, че той е отличен помощник и на всеки майстор, бил той домашен или професионален монтажник, когато се налага да работи при лоша видимост на тъмни или полутъмни места.

Няма да сгрешим, ако перифразираме позната поговорка за избор на автомобил, като кажем, че ако е фенер, той трябва да е челен, а ако е челен – да е на френската фирма Pеtzl. Това не е рекламно клише, защото именно основателят на тази световно известна фирма за алпийска екипировка в началото на седемдесетте години на миналия век първи започва производството на челни фенери, които и днес имат реномето на най-добри.

Над 35 години фирмата непрестанно усъвършенства производството си, а от 2000 г. създава ново поколение фенери, използващи светодиоди (LED технология) вместо крушки с нажежаема жичка. Благодарения на този източник на светлина се появи ново поколение челни фенери с изключително голяма продължителност на светене с един комплект батерии, надхвърляща 170 часа. Осветителните тела със светодиоди изразходват едва 5–10% от енергията, необходима на традиционна крушка с нажежаема жичка. Те излъчват слаба светлина, дори и когато захранващото напрежение спадне до толкова, че жичката на обикновената крушка не се зачервява. Освен това са много здрави и устойчиви на вибрации и удар, защото нямат крехкия вакуумиран балон и изключително тънката съпротивителна жичка на обикновените крушки. Дълготрайността на светодиодите – над 11 години, ги прави едва ли не вечни, а в редица случаи сигурността е незаменимо качество, стоящо над всичко останало. Към предимствата на светодиодите се добавя и спектралният състав на светлината, който е близък до дневната.

Към момента Petzl предлага широка гама фенери, които се делят на няколко групи:

» Компактни и свръхлеки, удобни дори за носене в джоб (серии TIKKA и ZIPKA).

» Универсални, които са оптимален компромис между малкото тегло и големина и високата светлинна мощност и продължителност на работа с един комплект батерии (серия MYO).

» Фенери със специално предназначение, добре защитени и водонепроницаеми, осигуряващи висока сигурност при работа в тежки условия (серия DUO).

Всички те се произвеждат от изключително качествени материали по най-модерните за момента технологии и се продават с три годишна гаранция от производителя.

От челните фенери на Petzl със светодиоди подбрахме да представим четири модела, които по наше мнение представляват най-голям интерес. Правим това с любезното съдействие на г-жа Ана Пенчева-Тапаркова, собственик на един от най-добрите в столицата магазини за алпийско оборудване „Алпи“. На нейната компетентност може напълно да се разчита, защото тя е гранддамата на българската спелеология, в чиято колекция от постижения влиза първият световен рекорд през 1969 г. за дълбочинно проникване на жена до дъното на най-дълбоката пропастна пещера в света Гуфр Берже, Франция (1122 m), а четири години по-късно покорява и новото „световно дъно“ – пропастта Пиер Сен Мартен (1332 m).

Техническите характеристики на челен фенер на Petzl се описват с няколко параметъра, които се нуждаят от кратко пояснение. Далечината на светене се определя до точката, в която осветеността, осигурена от фенера, спадне до 0,25 Lux, което съответства на пълнолуние при ясно небе. Щом нивото на осветеност на разстояние 2 m от фенера спадне под тази стойност, батериите задължително се сменят. Разстоянието, до което осветява лъчът, зависи от захранващото напрежение, което постепенно спада в зависимост от степента на разреждане на батерията. Дава се с три стойности: при съвсем нова батерия (t0), след 30 min работа (t30 min – стандартен режим), след 10 часа светене (t10 h) и след 30 часа (t30 h). Някои от по-съвършените модели фенери имат електронно стабилизиране на захранващото напрежение и то остава постоянно през почти целия период на експлоатация на батерията. Съответно на това интензитета на светлинния поток остава постоянен и съвсем близък до първоначалното максимално ниво през преобладаващата част от времето за използване на комплекта батерии. Щом напрежението им спадне до определена критична граница, фенерът автоматично се превключва на резервен режим, който осигурява още известно време слаба светлина (0,25 Lux на разстояние 2 m). Така се избягва възможността за възникване на критична ситуация поради настъпване на пълна тъмнина и се осигурява достатъчно светлина, докато новите батерии се извадят от багажа или се намери друго осветление.

Някои от фенерите имат възможност за ръчно регулиране на силата на светене на три нива: оптимално, максимално и икономично, което позволява най-ефективно използване на батериите в зависимост от далечината на осветяване. Фенерите на Petzl са добре защитени срещу проникване на влага и издържат на мокрене от дъжд или сняг. Моделите от специалната серия DUO са напълно херметизирани, така че не се повреждат и при потапяне под вода.

Фенерите от тази серия са хибридни. В общо тяло (челник) са поместени два отделни и независими източника на светлина – група светодиоди и халогенна крушка с нажежаема жичка. Те се използват, когато е необходим, макар и за по-кратко време, мощен светлинен лъч, способен да освети на разстояние до около 100 m. За осветяване на близки разстояния се превключва икономичното осветление от светодиоди.

От близо година Petzl вгражда във фенерите си светодиоди от най-ново поколение, които спрямо предшествениците си излъчват с 80% по-силна светлина (при моделите TIKKA, ZIPKA и MYO) и с 30% при серията фенери DUO.

MYO XP

Това е универсален челен фенер от най-новата генерация на Petzl. Използван е само един свръхмощен светодиод (3,5 W), с който се постига удивително силен светлинен лъч в съчетание с отлична продължителност на използване на комплекта от три батерии АА (LR6). От тестовете, които проведохме, визуално този съвсем компактен и лек фенер свети по-ярко и със значително по-добре фокусиран лъч от DUO LED 5 с неговите пет светодиода. MYO XP има три режима на работа, като при максимална яркост (на разстояние до 45 m) продължителността на светене е 70 часа, при оптимален режим (на около 35 m) – 90 h, а в икономичен режим осветява цели 170 часа на разстояние около 20 m.

Фенерът има и четвърти режим (Boost), при който силата на светене се увеличава с 50%, и той осветява на разстояние до 65 m. В този режим може да работи до 20 s, след което се самоизключва и връща предишния режим на работа с цел предпазване на светодиода от прегряване. Всъщност фенерът има и пети режим, при който излъчва мигаща сигнална светлина.

MYO XP е изключително компактен и тежи само 100 g, а заедно с батериите е 175 g. Те се поставят в контейнер от еластична пластмаса, закрепен срещуположно на фенера. На главата (или каската) той се закрепва с две ластични ленти. Има и вариант (MYOBELT XP), при който контейнерът с батериите е отделен с дълъг електрически кабел, така че може да се постави в джоб. Това решение има предимството, че тежестта върху главата намалява, а батериите, намиращи се под връхната дреха, се предпазват от силно охлаждане, което по принцип значително намалява капацитета им. Фенерът работи с алкални батерии за еднократна употреба или с акумулаторни никел-металхидридни батерии.

Главата на фенера е подвижна и може да се накланя, за да свети близо пред краката или далеч напред. Пред светодиода е поставена подвижна леща, която разсейва светлинния поток и създава меко равномерно осветяване с широк обсег. При свалена леща светлинният поток е концентриран в тесен сноп и осветява ярко и далеч напред.

Фенерът е влагоустойчив, а бутоните за включване са осигурени срещу неволно натискане. Има и индикатор, който показва степента на зареденост на батериите, като цветът му се променя при достигане ниво на разряд 70% и 90%. В последния случай свети червено и сигнализира за смяна на батериите.

DUO LED 5, DUO LED 8, DUO LED 14

Това е семейство челни фенери със специално предназначение, пригодени за работа в тежки условия. Те са напълно херметични и издържат безпроблемно потапяне на дълбочина 5 m под вода, имат мощен светлинен лъч, осветяващ на разстояние до 100 m, и в добавка работят продължително с един комплект батерии. Затова те имат две осветителни тела. Едното е еднакво за всички фенери от тази серия – използва се халогенна крушка, която осветява стоте метра в продължение на около 4 часа. С помощта на лостче лампата се премества за по-добро фокусиране на лъча. Второто осветително тяло е съставено от група светодиоди – 5, 8 или 14 в зависимост от модела.

DUO LED 14 безапелационно спечели предпочитанията ни с мощния светлинен лъч на 14-те си светодиода, който буквално обезличи светлината на другите два фенера. Странното в случая е, че по паспортни данни трите фенера от серията DUO LED не се различават толкова драстично по силата на светене – максималната далечина на осветяване при нови батерии на DUO LED 14 е 34 m срещу 28 m за DUO LED 5. Видимата разлика в силата на светене в полза на DUO LED 14 обаче е толкова голяма, че изобщо не се поколебахме в избора си. Вярно, цената му е с около 70% по-висока от цената на модела с пет диода. Покупката обаче си заслужава, защото рано или късно се изплаща, а удоволствието и сигурността да разполагаш с най-доброто не се измерва с пари.

Предимствата на DUO LED 14 съвсем не се изчерпват с големия брой светодиоди, които сумарно формират мощен светлинен лъч. Интензивността им на светене се управлява по електронен път на три степени, аналогични на описаните при MYO XP. Съответно на избрания режим на светене при нови батерии лъчът осветява на разстояние 34 m, 26 m и 15 m. Освен това фенерът има електронен стабилизатор на захранващото напрежение, който осигурява постоянна сила на светене почти до пълното разреждане на батериите. Управлението на фенера се извършва с лостчета, разположени от двете му страни, които може да се задействат и когато ръката е в ръкавица.

Фенерът може да се накланя за по-добро осветяване на желаната зона. Предлага се в два варианта – със закрепен към ластичната лента контейнер за батериите, и с отделен контейнер с дълъг кабел за държане в джоб или окачане на колана (DUOBELT LED 14). Интересното в случая е, че при този модел се използват по-големи и с по-голям капацитет батерии LR14, което значително удължава времетраенето на работа с един комплект батерии. Така например в режим на светене с максимална сила времето се удължава от 3 h 30 min на 180 h. Версии с отделен контейнер за батерии с по-голям капацитет се предлагат и за останалите два фенера с 5 и 8 светодиода. Добре е да се знае също, че моделите с отделен контейнер са незначително по-скъпи, и затова единственият критерий при избора е целесъобразността в зависимост от използването на фенера.

Има и вариант с акумулаторни батерии и зарядно устройство DUO LED 14 ACCU, който обаче е около два пъти по-скъп. За находчивия българин обаче проблемът има решение, като се купят отделно акумулаторни батерии с големина АА. Така например комплект от четири батерии GP 2700 на една от най-реномираните в света марки към момента струва около 30 лв. Цената на зарядното устройство не посочваме, защото разнообразието от модели е голямо. По този начин по-евтиният DUO LED 14 може да се използва с обикновени или акумулаторни батерии.

Моделът DUO LED 8 се отличава от DUO LED 14 единствено по по-малкия брой светодиоди, които дават и по-слаба светлина. Максималната далечина на осветяване със светодиоди при нови батерии е 20 m при продължителност 5 часа.

DUO LED 5 е с по-скромни възможности, но е и най-евтин. Има пет светодиода, чиято сила на светене не се регулира, липсва и стабилизиране на захранващото напрежение. Максималната далечина на осветяване при нови батерии е 28 m, а максималната продължителност на светене е 65 часа.

Всеки от трите модела тежи 300 g заедно с батериите. При моделите с отделен контейнер за батериите тежестта се разпределя, като на главата остава фенера с тегло 140 g, а контейнерът с батериите тежи 410 g.

Моделите, включени в серията DUO LED, са много добри, а DUO LED 14 заслужава и оценката „отличен” за челни фенери за проникване в пещери и при други екстремни условия, където от доброто осветление може да зависи здравето, че и животът на човек. Не случайно специализираните каски на Petzl за спелеолози са с фабрично монтиран челен фенер FIXO DUO LED 14, вариант на DUO LED 14. А иначе, макар и малко по-скъпи, тези челни фенери са отлично решение за всякакви други приложения.

За отдих сред приподата, алпинизъм, пещернячество и водни спортове посетете магазина за спортна екипировка „Алпи“ на Ана Пенчева-Тапаркова.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото