В категории: Брой 7-8/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Стеги Bessey за корпусни мебели

 

Сглобяването на корпусни мебели е задача с повишена трудност. Крехките в краищата, където са диблите, мебелни плочи трябва да бъдат хем внимателно, хем доста силно притиснати една към друга, за да прилепнат плътно. Същевременно, поне докато не се постави и гърбът, конструкцията е крайно нестабилна и напречното ù сечение лесно може да се самотрасформира от паралелепипед в успоредник, чиито съседни стени, както е известно от началното школо, вече не сключват прав ъгъл. Случи ли се това, диблите със сигурност ще разбият отворите, а тънката едва 5 mm стеничка, отделяща диблата от канта на плочата (при дебелина на плочите 18 mm и цилиндрична дибла Ø8), със сигурност ще бъде разрушена. За да не се случи подобно апокалиптично събитие, сглобяването на детайлите трябва да стане внимателно и с подходящите за целта стеги. Такива са новите стеги от серията REVO на немската фирма Bessey.

Те отговарят и на още две много важни условия – срещуположните пристягащи челюсти (подвижната и неподвижната) трябва да имат достатъчно голяма площ и еластично покритие, за да не нараняват чувствителната на точков натиск и надиране декоративна повърхност на мебелните плочи. И това обаче не е всичко, защото стегите трябва да са достатъчно дълги, за да пристегнат шкаф и с по-голяма дължина – примерно 5 m. На всички тези екстремни изисквания отговарят новите стеги на Bessey, но това все още не е всичко.

Освен да пристягат детайлите паралелно един към друг, те може и да ги раздалечават, т.е. да разпъват, примерно, страниците на шкафа в противоположни посоки. Това понякога се налага за получаване на точно необходимото разстояние. С тези стеги се постига сила на притискане 7000 N, без това да причинява повреждане на плочите. Стегите се произвеждат в два варианта – с неподвижно закрепена в края на стеблото челюст (опора) REVO KR и вариант, при който челюстта може да се премества и застопорява на произволно място по дължина на стъблото (REVO KRV). В първия случай широчината на пристягане е от 300 до 2500 mm, а при втория – от 1000 mm до 2500 mm. И в двата варианта стегите може да се използват за разпъване при разстояния от 258 mm до 2580 mm при първия модел и от 260 mm до 2580 mm, при втория.

Максималната дължина на пристягане със стегите REVO – 5 m се постига с помощта на удължаващото приспособление KBX, което свързва стъблата на две стеги в една.

За пристягане на детайли под ъгъл, различен от правия, върху двете челюсти на стягата се поставя по един накрайник, който може да се завърта около оста си на ъгъл ±15°. Сглобяването на правоъгълни рамки се улеснява изключително много чрез едновременно пристягане с четири стеги, като се използва комплекта от четири приспособления KP. Всяко от тях има разположени под прав ъгъл прорези, в които плътно влизат пресичащите се също под прав ъгъл стъбла на всяка двойка съседни стеги – прости наглед и нескъпи приспособления, които много улесняват работата.

Стягата REVO KRV има подвижна опора, която след натискане на фиксиращия бутон, може да се премества по дължината на стъблото. Това силно улеснява работата с дълга, примерно 2,5 m стяга, когато се налага пристягане на малък шкаф. Подвижната опора може да се премести така, че дължината на стъблото да бъде разпределена равномерно от двете страни на шкафа, а не то да натежава силно от единия край.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Стеги Bessey за корпусни мебели”

Алекс | септември 11th, 2012 at 3:09 pm

Здравейте,бих искал да узная цената на тези стеги и дали имат на разположение стеги от типа кнехт и вайм за лепене на дъски за маси.
Благодаря!
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на вносителя фирма КИРОВ АД, откъдето ще се свържат с Вас по повод на запитването Ви.

мариета | юли 13th, 2015 at 12:16 pm

Здравейте,бих искал да узная цената на тези стеги и дали имат на разположение стеги от типа кнехт и вайм за лепене на дъски за маси.
Благодаря!

„Направи сам“
За отговор на читателския въпрос потърсихме информация от фирмата вносител „Киров“, откъдето отговориха:
1. Стегите REVO KRV се произвеждат с дължини от 1000 до 2500 mm, като към момента цената на продаваните в България модели – KRV100-2K е 163,82 лв. с ДДС, а на модел KRV150-2K е 212,17 лв. с ДДС. Ако имате интерес от други модели, ще Ви изпратим актуални цени. Линкът към сайта на производителя е https://www.bessey.de/en/product_details.php?ASIMOID=000000010000bca800020023&ASIMOID_SC=00000000000020e000020023&ASIMOID_MC=000000000000a94700020023
2. Към момента имаме на склад в България няколко вида стеги от типа кнехт и вайм, които отговарят на сериите TKPN и TGK с дължини от 600 mm до 2000 mm, сила на стягане до 7000 N и цени от 64,93 до 224,38 лв. с ДДС.
3. Ако искате да видите наличните продукти от серията TKPN, с радост ще Ви ги покажем в нашия магазин в София, кв. Люлин, бул. Царица Йоана № 49.
4. При конкретен интерес от Ваша страна ще Ви изпратим нашата пълна оферта за доставка от наш склад или от Германия на желаните продукти.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото