В категории: Брой 9-10/2006, Градина, Дърводелство и обзавеждане, Отопление

Стойка за рязане на дърва – проект „Как да направим“

Рязането на дърва с верижен трион изисква стриктно спазване на правилата за безопасна работа. Едно от тях е те да бъдат поставени на специална стойка. На нея лежат закрепени сигурно, без опасност да се извъртят или отплеснат от веригата, нито пък тя да се заклини и да възникне обратен удар. Така и веригата се пази от притъпяване поради допир с почвата или някой камък.

Като жест за читателите на „Направи сам“ г-н Георги Драганов, управител на представителството у нас на известния производител на верижни триони STIHL, ни предостави оригиналната производствена документация на фирмата за изработване на такава стойка. Захванахме се да я изпълним, като частично побългарихме конструкцията, но в добрия смисъл на думата. Вместо с болтове и гайки, направихме сглобките с водоустойчиво лепило за дърво Henkel Lеifa и винтове. Двете крила се свързват помежду си шарнирно с два болта M8х10 (3). Така стойката може да се сгъва, за да заема по-малко място при съхранение.

Вместо букови летви, използвахме гладко рендосани бичмета от иглолистна дървесина със сечение 60х40 mm, каквито намерихме в магазините Mr. Bricolage. Така не ни се наложи да разбичваме и рендосваме дъски, а и стойката стана по-здрава и устойчива.

Последователността на работа е показана на снимките. Най-напред детайлите се разкрояват по дадените на чертежите дължини и се правят клиновидните изрези в единия край на четирите крака 1 и двете допълнителни опори 4 (сн. 1). Най-лесно и бързо скосяването на ръбовете става с електрическото ренде на Sparky, което надлъжно на основата си има три улея, специално направени за извършване на тази операция (сн. 2). При необходимост повърхността на всички детайли се шлифова (сн. 3). Оформянето на изрезите за сглобяване на напречните летви 2 към краката 1 и допълнителните опори 4 се извършва на два етапа. Първоначално се обрязват двустранно със ситнозъбест трион, като се реже откъм вътрешната страна на очертаните линии (сн. 4). След това дървесината се издълбава с електрическа фреза и цилиндричен челен фрезер Ø20. Така подготвените детайли се сглобяват с лепило и по два винта за всяка сглобка. Двете крила се поставят едно в друго и стойката се отваря в работно положение. Пробиват се отворите за двата болта 3, те се вкарват и гайките се притягат. Накрая стойката се импрегнира и боядисва с лазурен лак.

За притягане на дървото преди рязане в оригиналната конструкция се използва каучуков ремък с кръгло сечение 8х1500. Единият му край е фиксиран към една от допълнителните опори, а свободният се опъва над дървото и захваща в клиновиден изрез в долната напречна летва от другата страна на стойката.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото