В категории: Брой 9-10/2006, Отопление, Ремонти, Строителство

Електрическото отопление

На тазгодишния технически панаир щандът на DEVI бе на традиционното си добро ниво и привличаше много посетители, защото решенията, които фирмата предлага, покриват много широк спектър от приложения и клиенти. От всевъзможни търговски обекти, офиси и други обществени сгради, до градския дом или семейната вила, от системи за предотвратяване замръзването на открити пътеки и стълбища, през защитата на улуците от обледеняване, до перфектни системи за подово отопление – всичко това са решения на DEVI, а, доколкото знаем, нейното представителство „ДЕВИ България“ са единствените, които предлагат у нас електрически нагревателни системи от световен производител.

Най-съществената новост, показана за пръв път на тазгодишния панаир, бе терморегулаторът Devireg 535. Че електрическите отоплителни системи са измежду най-ефикасните методи за отопление, две мнения няма. Коефициентът им на полезно действие е 100%, не отделят никакви остатъци от горенето или миризми, не се нуждаят от склад за гориво, а отоплителните тела заемат минимално място. Подовите отоплителни системи пък изобщо не заемат място, защото са скрити под подовата настилка, отоплението с тях е най-здравословно и приятно, а поради оптималното разпределение на топлия въздух по височина на помещението е и икономично. Списъкът с предимства може да бъде продължен, но поне за редовните читатели на списанието това не е необходимо.

Едно от най-съществените предимства на електрическото отопление е, че може да бъде напълно автоматизирано. Така се постига значителна икономия на електроенергия, а отоплителната система се включва само тогава, когато е необходимо, т.е. когато помещението е обитаемо. През останалото време автоматично може да се поддържа минимална температура, включително и през нощта.

Затова, докато нагревателните кабели и рогозки на DEVI отдавна са достигнали ниво на функционалност, ефективност, сигурност и дълготрайност (колкото е животът и на самата сграда), което трудно може да се подобри, усъвършенстванията са най-вече в областта на автоматиката, управляваща режима на отопляване.

Новият термостат Devireg 535 е предназначен за скрито монтиране в стената в конзолна кутия, подобно на електрически ключ. Пригоден е за управляване на различни нагревателни системи чрез използване на подов, въздушен или едновременно и на двата вида сензори. Голямо предимство на новия термостат е, че работи с всички видове сензори, а не трябва да се подбира един или друг модел за конкретния случай. Подходящ е за регулиране на температурата в отделни помещения или в цялото жилище. Той може да се програмира за цялата седмица, за всеки час от денонощието.

Характерна за новия термостат е изключително високата точност, с която регулира температурата, било на въздуха или на повърхността на пода според използвания сензор и конкретната ситуация. Точността му е ±0,2 оС, докато при досегашните модели тя е в границите на ±1,5 оС. Това се постига, благодарение на новата система за електронно температурно компенсиране на постъпващата от сензорите информация (Electronic Thermal Compensator).

Термостатът се доставя с три предварително програмирани режима на работа, които на практика покриват най-често използваните варианти на отопление. Това е направено след продължителни изследвания и цели в максимална степен да улесни работата с новия прибор. Освен това е предвидена и специална защита, така че деца да не могат да променят своеволно и без надзор неговите регулировки. Новост е и настройката за поддържане на минимална повърхността температура на пода, така че в банята, например, температурата на въздуха да не пада под граница, при която се създава неприятното усещане за хлад, а може да доведе и до простуда. Ако се добави и сигурната му защита срещу влага (IP 31), без съмнение това е най-подходящият термостат за подови отоплителни системи в банята.

С цел максимална икономия на електроенергия самият термостат консумира нищожно малко – 0,3 W. Така системата може да е постоянно включена през целия отоплителен период, без това да притуря към сметката за отопление. Същевременно мощността му е достатъчна, за да управлява реле с максимална сила на тока 15 А.

Както и останалите термостати и нагревателите за изграждане на отоплителните системи на DEVI, и моделът 535 е в максимална степен защитен срещу възникване на късо съединение. Бутонът за включване и изключване е двуполюсен, като едновременно изключва фазата и нулата, така че няма как системата да остане под напрежение при изключен термостат. Има специална система, която следи за нормалната работа на всеки от свързаните към него сензори, и при прекъсване на някой от тях или възникване на късо съединение веднага изключва захранването за предотвратяване на прегряване или преразход на електричество.

Подходящ е за поддържане на температури на въздуха в помещението между 5 оС и 35 оС, а на повърхността на пода – между 5 оС и 45 оС. В режим на предпазване от обледеняване поддържа температура 5 оС. Термостатът се управлява изключително лесно, има LED индикатори, а зададената температура се изписва на LCD дисплей.

При нагревателните рогозки devimat, които по най-категоричен начин станаха предпочитаната технология при изграждане на подови отоплителни системи за сухи и мокри помещения, също има новост. Те вече имат подобрено самозалепващо покритие върху основата, което е създадено съвместно с известната фирма tesa. Това гарантира, че, след като рогозката бъде разстлана върху пода (гладка циментова замазка) и притисната към него, тя залепва здраво и случайно отлепване и разместване вече не са възможни.

От серията електрически радиатори, показани на панаира, се открояваше новият стъклен радиатор Glassance. Той съчетава изискан и елегантен дизайн с високотехнологична изключително икономична система за отопление, която осигурява висок топлинен комфорт в помещенията.

Glassance комбинира предимствата на лъчист и конвекторен радиатор. Предният панел е изработен от специално стъкло, което излъчва мека топлина и затопля равномерно помещението. За по-бързо затопляне Glassance разполага и с допълнителен нагревател с алуминиево оребряване.

Вграденият електронен терморегулатор поддържа прецизно зададената температура в пет режима: „Комфортен“, „Икономичен“, „Против замръзване“, „Изключен“ и „Програмиране“. За още по-голяма икономичност може да се използва и седмичен таймер Ecobox, който се доставя отделно. С него радиаторът ще работи само през часовете, в които помещението се използва. Радиаторът е влагоустойчив.

Продуктите на DEVI и електрическите радиатори на AIRELEC се внасят от „ДЕВИ България“ и се предлагат във всички големи вериги, които продават бяла и черна техника – Mr. Bricolage, „Практикер”, „Технополис“, „Техномаркет Европа“, „Денси център“ и т.н.

* * *

Проектирай сам електрическото подово отопление

♦ Няма по-удобен за използване и лесен за управление енергиен източник от електричеството.

♦ Няма по-здравословна и същевременно максимално ефективно разходваща топлиннната енергия система за отопление на дома и офиса от електрическото подово отопление.

♦ Няма по-лесен начин за изграждане на електрическа подова отоплителна система от нагревателните рогозки devimat DSVF-150 на датската фирма DEVI.

А сега – …

Няма нищо по-лесно от професионалното проектиране на такава система, което всеки сам за броени минути може да направи с интерактивния калкулатор HEATMAP – според вида и предназначението на помещението, неговата форма и размери, наличието на неотопляеми площи, вида на носещата конструкция и връхното подово покритие и т.н.

Проектирай сам подовото си отопление с HEATMAP като кликнеш с мишката върху илюстрацията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2006, Отопление, Ремонти, Строителство

Ключови думи


 
към началото