В категории: Брой 9-10/2006, Декорация и защита, Инструменти, Ремонти

Ремонт с инструментите на Wagner

Немската фирма Wagner e водещ световен производител на електрически инструменти за боядисване. Фирмата е основана през 1947 г. от Йозеф Вагнер. През 1953 г. произвежда първия електрически пистолет за боядисване и с това очертава профила на дейност, който поддържа и развива и до днес. През 1964 г. започва производството на мембранни безвъздушни бояджийски машини. Шест години по-късно вече е на първо място в света по производство на електрически бояджийски пистолети и най-голям европейски производител на безвъздушни машини за боядисване. През 1971 г. произвежда над 20 000 електрически инструмента на месец, които се продават в над 80 страни.

Последователно открива производствени предприятия в Швейцария, Австрия, Чехия, САЩ, Китай и други страни. През 2002 г. придобива фирмата Walter-Pilot, специализирана в производството на въздушни пистолети и устройства за боядисване.

Днес, 50 години след основаването си, Wagner има над 1700 служители, 9 производствени завода и търговски представителства в над 50 държави. Понеже не установихме коя наша фирма представлява Wagner в България, със сигурност ще посочим само, че у нас пистолетите на Wagner се продават в специализираната верига Mr. Bricolage.

За домашни приложения фирмата предлага колекция от електрически пистолети и други инструменти за боядисване, уреди за снемане на стари тапети, както и обширна гама от различни градински осветителни тела, захранвани със слънчеви батерии.

Тук ще представим два от инструментите на Wagner – устройство за снемане на стари тапети и електрически бояджийски пистолет.

Уред за снемане на стари тапети DTS 5800

Подмяната на тапетите е измежду дейностите, които най-често влизат в обсега на изява на домашния майстор. Работата не изисква нито скъпи инструменти, нито особени умения. Всеки, който веднъж се е захващал с тази дейност, обаче знае, че горе-долу половината от времето отива за сваляне на старите тапети и почистване на основата от здраво залепналите тук-там парчета. При добре залепени тапети това е почти невъзможно да се извърши на сухо. Те трябва предварително да се овлажнят добре и едва, след като слоят лепило омекне, може да се пристъпи към премахването им. Пръскането с вода е неефективно, защото тя се стича по стените и замърсява, а може и да повреди подовото покритие. Същевременно почти не пропива през тапета и той си остава все така здраво залепен за стената. В най-добрия случай се накъсва на парчета, като остатъците, които упорито отказват да се отлепят, трябва да се изстържат със стоманен шпахтел. Това отваря немалко допълнителна работа, а и надирането на гипсовата шпакловка е „в кърпа вързано“. Вярно е, че има и специални двуслойни тапети, при които връхният пласт лесно се отделя и свлича, докато основата остава здраво залепена. Те обаче не са толкова масово използвани и проблемът със свалянето на старите тапети си остава все така актуален.

Решение има, и то твърде ефикасно – вместо с вода, тапетите се овлажняват и лепилото омеква, като се третират с гореща водна пара. Тя пропива бързо, слоят лепило напълно се размеква, след което лист по лист буквално се свлича с лекота от стената. Обработката на тапетите с водна пара се извършва със специални уреди, какъвто е Wagner DTS 5800. Понеже тапетите не се сменят всяка седмица, логично възниква въпросът дали покупката на такъв уред, колкото и да не е скъп, колкото и да улеснява работата, си заслужава, след като ще се ползва веднъж на няколко години. Затова производителят му е намерил още едно почти ежедневно полезно приложение за почистване с гореща пара на подовите настилки и други предмети от обзавеждането на дома.

Уредът се състои от две основни части – парогенератор и разпръскващ парата накрайник, които са свързани помежду си с топлоустойчив гофриран маркуч. Особеното при парогенератора на DTS 5800 е, че, освен резервоар за водата, той има отделно и малка камера, в която се образува парата. Поради това само 3 min след включване на електрическия нагревател с мощност 2000 W уредът е готов за работа. Резервоарът побира 5,8 l и осигурява без прекъсване за доливане на вода пара в продължение на 120 min. Това време е напълно достатъчно за снемане на тапетите в голяма стая.

През възвратен клапан водата от резервоара постъпва равномерно в малката камера, където бързо се загрява и превръща в гореща мокра пара. Тя преминава през гъвкавия маркуч и излиза през отвори, разположени по повърхността на накрайника. Той наподобява плосък капак с дръжка, държи се притиснат към тапета и се движи така, че да бъде равномерно овлажнен от горещата пара. Скоростта на движение се установява опитно според омекването на лепилото и готовността на тапета да бъде отделен от стената. Той се сваля с лекота, като горният му край се хваща с две ръце и постепенно чрез издърпване надолу се отлепва от стената. Когато се налага, в действие влиза и шпахтелът, за който добре омекналото лепило вече не представлява проблем. Така старите тапети се премахват напълно, без да остават следи, а повърхността на шпаклованата стена е опазена от надиране. Подовото покритие не се мокри, защото при овлажняване с пара по стената само тук-там се стичат водни капки конденз, които рядко достигат до пода.

Парогенераторът е сигурно защитен с предпазен вентил срещу опасно повишаване на налягането на парата над допустима стойност. За по-голямо удобство при работа производителят е снабдил DTS 5800 с маркуч с дължина 3,5 m, който позволява свободна работа, без да е необходимо често да се мести парогенератора.

За ускоряване процеса на омекване и сваляне на тапетите комплектът съдържа и специален валяк, който ги надупчва, и така се ускорява проникването на парата до лепилото и отлепването на листа.

Уредът намира отлично приложение и при всекидневното поддържане на дома за почистване на меки и твърди подови настилки, на меки мебели и други с гореща пара. За целта се предлага набор от десетина различни по форма и големина разпръскващи парата дюзи, удължители, накрайници за миене на подове и прозорци, както и накрайници за почистване на подове.

Моделът DTS 5800 се причислява към професионалния клас, макар че основно е предназначен за домашна употреба. Освен него, фирмата предлага и три по-опростени и съответно около два пъти по-евтини модела със същото предназначение: W14, W15 и W16. Те са еднокамерни, имат еднакви по мощност електрически нагреватели 2000 W, като се различават основно по обема на резервоара за вода и съответно по продължителността на работа с едно пълнене, различават се и по набора от накрайници за разпръскване на парата.

Електрически пистолет Wagner W 550

Обикновената бояджийска четка отдавна е изтикана в ъгъла от далеч по-съвършените инструменти за боядисване – различни по големина и материал валяци и пистолети. Валяците също търпят развитие в посока на непрекъснато подаване на боята с помпа, а пистолетите вече се нароиха дотолкова, че може да бъдат обособени в три групи. За професионални цели се използват пневматични бояджийски пистолети, които разпръскват боята под въздействието на въздушна струя с налягане 0,3–0,5 MPa. За боядисване с такъв пистолет е необходим компресор и маркуч. За получаване на качествено покритие изискванията към компресора са доста високи. Той задължително трябва да има масло- и водоотделител, които да очистват въздуха. В противен случай пистолетът започва да „изплюва“ от време на време по някоя водна капка върху току-що нанесения слой лак и гладката повърхност се поврежда. Малките компресори също не са подходящи за качествено боядисване, защото въздушната струя пулсира, и това се отразява на равномерното разпръскване на боята. Затова компресорът трябва да има възможно по-голям ресивер – поне 40–50 l. Освен, че „изглажда“ пулсациите на постъпващия от компресора въздух, в ресивера той се охлажда, при което част от съдържащите се в него водни пари кондензират във вид на капки. Тъй като масово продаваните за домашно ползване компресори нямат водо- и маслоотделител, той може да се монтира допълнително, защото се продава и отделно.

За домашни условия в повечето случаи отлична работа може да свърши и електрически пистолет за боядисване, чието основно предимство се свежда до това, че не изисква компресор. Такъв пистолет безпроблемно се съхранява в шкафа с инструменти и е винаги готов за използване. Като се изключи боядисването на автомобили или други предмети, при които се цели постигане на блестяща съвсем равномерно покрита с лак повърхност, тези пистолети са предпочитан инструмент за почти всички останали бояджийски дейности. Преди всичко боядисването с пистолет е значително по-производително, отколкото с четка. Така например една гаражна врата се боядисва с пистолет за около 5 min, докато с четка, широка 4 cm, за това са потребни цели 35 min. Радиатор се боядисва с четка за около час време, докато при работа с пистолет са потребни не повече от 10 min. Двата начина са несравними по отношение на качеството. При боядисване с пистолет се получава покритие с равномерна плътност, при което липсват неизбежните следи от космите на четката. Освен това с пистолет много по-лесно се боядисват повърхности, разположени над главата, например стрехата на покрива, при което част от боята неминуемо се стича по дръжката и след това по ръката. Пистолетът е незаменим и при боядисване на предмети със сложна форма, както и на различни трудно достъпни или направо невъзможни за достигане с четка места. За тази цел повечето електрически пистолети имат специални удължители – прави или закривени под ъгъл 90°.

Все пак боядисването с пистолет не е „манна небесна“ и също си има своите недостатъци. Голяма част от боята (40–70%) се разпрашава във въздуха и се губи в околното пространство. Това, от една страна, повишава разхода на боя, а, от друга – замърсява разположените наблизо предмети и вреди на здравето, ако не се работи с предпазна дихателна маска. Особено неизгодно е боядисването с пистолет на неплътни изделия – решетки, оградна мрежа, тръбни конструкции и др., при които загубата на боя може да достигне 90%. След боядисване се налага старателно почистване на пистолета, което изисква разход на разтворител и загуба на време. Към недостатъците трябва да се добави и стойността на пистолета, която е несравнимо по-висока от цената на обикновената четка.

Все пак най-голямото неудобство е, че фино разпрашената боя се разнася с въздушното течение, прониква и полепва навсякъде, до където достигне, след което е практически невъзможно да бъде почистена. Затова с пистолет се боядисва на открито в двора, а не в затворени обитаеми помещения. Освен, разбира се, ако не става дума за помещения, специално предназначени за боядисване.

Тук избрахме да представим по-подробно пистолета за боядисване Wagner W 550, който заема междинно положение между класическите електрически и пневматичните пистолети, съответно съчетава техните положителни качества. Затова го определят като пистолет за домашни майстори с професионално качество на боядисване. Боята се разпрашава от въздушен поток с ниско налягане, който се създава от турбина в самия пистолет. Той е компактен и лек като класическите електрически пистолети, липсват компресор и маркуч. Разходът на електрическа енергия също е несравнимо по-малък, отколкото разходът на електродвигателя на малък компресор.

Пистолетът се състои от две части, които лесно се съединяват и разделят една от друга. В частта с ръкохватката се намира въздушна турбина, която създава въздушен поток с ниско налягане и сравнително голям дебит. Другата част съдържа резервоара с боята и разпръскващата дюза и се наставя към предната. Това решение има няколко съществени предимства. Позволява работа с няколко различни разпръскващи боята приставки (система Click&Paint), специализирани за боядисване на трудно достъпни места, каквото е пространството между глидерите на радиатор, за разпръскване на по-голямо или по-малко количество боя. Едната се използва при боядисване на големи площи, когато е необходим мощен факел с по-голямо количество боя. Другата служи за фино боядисване, подобно на специализираните аерографи, на малки предмети или участъци с малка площ, като позволява даже рисуване, подобно на тънка четка. Тази система позволява удобно и лесно боядисване с различни бои чрез смяна на частта с резервоара и дюзата. Когато те са с различен цвят, е удобно да се работи с няколко резервоара. Те имат плътно затварящи капачки, които предпазват боята от засъхване и образуване на коричка. Разделната конструкция значително улеснява и почистването на пистолета след боядисване, защото не се налага пазене на електрическата част и турбината от досег с разтворителя.

Използването на въздушна струя за разпрашаване позволява прецизно регулиране на количеството боя и формата на факела, която може да бъде кръгла или плоска – хоризонтална или вертикална. Така може да се подбере оптимална форма на факела в зависимост от боядисваната повърхност, както и по-лесно и точно да се ограничи боядисваното поле с оглед боята да не попадне встрани. С Wagner W 550 се постига високо качество и равномерност на покритието, характерни за пневматичните пистолети. Същевременно използването на въздушна струя с ниско налягане намалява количеството на разпрашената в околното въздушно пространство боя. Тя се използва по-икономично, а замърсяването на заобикалящите повърхности е по-малко. Нанасяният с пистолет слой боя е по-тънък и равномерен, отколкото при боядисването с четка. Това води до икономия на боя, от една страна, и до по-бързо изсъхване на лаковото покритие, от друга.

Wagner W 550 е предназначен за боядисване на малки и средни по големина повърхности, като производителността му със стандартната приставка е 5 m² за 12 min. Същата площ се боядисва само за 5 min, когато се използва приставката за разпръскване на голямо количество боя. Пистолетът е подходящ е за боядисване с лакове и бои на водна основа или с органични разтворители, за нанасяне на антикорозионни препарати, препарати за защита на дървесината, на почистващи препарати и др.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ремонт с инструментите на Wagner”

Тодорка Атанасова | ноември 15th, 2012 at 1:21 pm

Имам проблем с пистолет за боядисване Wagner Р 140. Закупих го от магазин Мастерхаус Бургас. След 1 седмица бе изпробван, като се постави боята след проверка на консистенцията и т.н. но пистолета не проработи въобще, реших да поставя вода и с вода не проработи. Рекламирах го в магазина, отказаха да ми го заменят, т.к реда бил да се изпрати на сервиз, на 30 ден ми се обадиха за да ми кажат, че пистолета е експлоатиран неправилно и поради тази причина не важи гаранцията, ако желая мога да си заплатя за ремонта. Не зная как е екплоатиран неправилно, след като той въобще не е проработвал. Въпроса ми е как следва да процедирам в този случай и към кого да се обърна за да ми се реши проблема?

„Направи сам“: С представителите на фирма Wagner редакцията няма непосредствен контакт, поради което не бихме могли да Ви окажем подкрепа.
Ако не успеете да защитите правата си пред търговеца и вносителя бихте могли да сторите това, като се обърнете към Комисията за защита на потребителите.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото