В категории: автомобили, Брой 9-10/2006, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Мазилки и бои, Ремонти

Нови инструменти Raider Pro и TopMaster Professional

На тазгодишния технически панаир в Пловдив „Евромастер Импорт Експорт“ участва със самостоятелен павилион, на който бяха представени основните продукти, които предлага на българския пазар, и най-вече собствените марки в областта на механическите инструменти и ръчните електрически машини – TopMaster и Raider Pro. Тези две марки са най-новите, които фирмата енергично развива, и отразяват стремежа ù към предлагане на масовия пазар на инструменти и машини с все по-добри експлоатационни качества, по-висока надеждност и износоустойчивост. Серията машини Raider Pro вече бе представена обстойно в НС 4-5/2006. Затова тук ще се спрем само на няколко нови машини, които бяха пуснати на пазара наскоро.

Гайковeрт RD-CW01

С определено неудоволствие използваме тази грозно звучаща дума, но, след като няма по-благозвучен синоним, ще се примирим. Това е специализиран инструмент с акумулаторно захранване, предназначен за завиване и развиване на болтове и гайки с шестостенна глава с максимална големина 23 mm. Доказателство за това са и четирите накрайника, влизащи в комплекта на машината, с големина 17 mm, 19 mm, 21 mm и 23 mm. Съответно машината работи с никел-кадмиева акумулаторна батерия с максималното към момента захранващо напрежение 24 V, а максималният въртящ момент е 230 Nm. Честотата на въртене се регулира плавно, като в състояние без товар тя е в границите 0–2000 minˉ¹. Специално заслужава да се отбележи, че RD-CW01 е гайковерт с ударно действие, което значително улеснява най-вече развиването на силно притегнати, ръждясали или клеясали винтове и гайки. Честотата на ударното действие се променя в зависимост от честотата на въртене и е в границите 0–2500 minˉ¹.

Шпинделът на машината е стандартен със страна на квадрата 3/4″. Машината се доставя с една акумулаторна батерия и бързозарядно устройство с време на зареждане 1 час. Препоръчителната цена с включен ДДС на RD-CW01 е 155 лв.

Електрически миксер RD-HM01

„Евромастер Импорт Експорт“ е поредната фирма, която пуска на пазара свой модел на електрически миксер за строителни разтвори и бои. Надпреварата се дължи на голямото търсене на този вид машини, породено от бързо променящите се технологии в строителството, и по-точно от все по-широкото прилагане на готови строителни разтвори – мазилки, лепила, изравняващи замазки, бои и др. Преобладаващата част от тях се доставят опаковани в торби във вид на сухи смеси и се приготвят непосредствено преди употреба чрез разбъркване с вода. За това е необходим специализиран инструмент с подходяща за дадената смес механична бъркалка.

Миксерът има двигател с мощност 1000 W и двустепенна механична предавателна кутия. Това позволява плавно регулиране на честотата на въртене на бъркалката в интервалите 0–460 minˉ¹ и 0–580 minˉ¹. Машината има две двустранно разположени удобни за държане ръкохватки, което позволява стабилното ù удържане при разбъркване на гъсти разтвори, и особено в началото на процеса. Към всяка от ръкохватките се монтира по една метална скоба, всяка от които служи за опора при поставяне на машината на пода.

Миксерът е комплектуван със стандартна бъркалка с две лопатки, огънати във формата на отрицателна спирала. Тя е предназначена за разбъркване и хомогенизиране на латексни и други бои, лепила, саморазливащи се замазки и други лесно течащи материали. При въртенето си лопатките загребват разтвора и го изтласкват надолу. Бъркалката се закрепва към шпиндела на машината с резба М14. Препоръчителната цена на RD-HM01 е 189 лв.

Делташлайфмашина RD-SD03

Това е машина, която досега липсваше в листата на Raider Pro. Делташлайфмашината е незаменима при обработване на места, недостъпни за останалите видове шлайфмашини. Типични приложения са шлифоване на повърхности в непосредствена близост до ъглите, кантове, ръбове и ъгли, тесни летви, например жалузийни решетки за прозорци и други. Плочата ù има формата на равнобедрен триъгълник с дъговидно изпъкнали страни (90х90х90 mm), което позволява достигане и на най-неудобните за шлифоване места. Работи със стандартни по големина шлифовъчни листове, което пък разширява избора на производител. Листовете се закрепват към плочата по системата „велкро“. Плочата има отвори, които съвпадат с отворите на листовете, през които се засмуква отделената при шлифоването прах. За целта в задния край на машината се поставя накрайник за свързване към маркуча на промишлена или битова прахосмукачка. Другата възможност е върху накрайника да се нахлузи специална торбичка за събиране на прахта.

Към достойнствата на RD-SD03 ще добавим още възможността за плавно регулиране на честота на трептене на плочата, което позволява избиране на оптимален работен режим в зависимост от поносимостта на материала към нагряване.

Двигателят е с мощност 260 W, а теглото на машината е 1,2 kg. Тялото е удобно за обхващане с ръка, така че предизвиква минимална умора. Препоръчителна цена 57 лв.

Лентова шлайфмашина RD-BS05

Това е класическа лентова шлайфмашина, като веднага прави впечатление масивното ù тяло от алуминиева сплав и доста високата за такъв вид машини мощност 900 W. Работната повърхност на шлифоване е 76х533 mm, а скоростта на движение на лентата може да се регулира плавно в границите 200–380 m/min. Задвижването на водещата ролка е чрез назъбен пластмасов ремък. Машината е конструирана така, че лентата да се движи непосредствено до десния ù ръб. Това позволява да се шлифова до края на повърхността, без да пречи ограждащата я рамка. Опъването и освобождаването на шлифоващата лента се извършва с лостов механизъм. Препоръчителна цена – 99 лв.

Вибрационен бояджийски пистолет RD-SG11

Това е доста мощен електрически вибрационен пистолет, способен да създава налягане до 140 bar, и да изпръска до 300 ml боя за минута. Той върши отлична работа в домашната работилница, като в преобладаващия брой приложения в домашни условия и особено в двора успешно замества пневматичните пистолети. Същинското предимство на вибрационните пистолети е, че не ползват сгъстен въздух, за което са необходими компресор и маркуч.

Диаметърът на дюзата е 0,8 mm. Това прави пистолета универсален и подходящ за боядисване с обичайните лакове и бои за дърво и метал. Боята се сгъстява и изпръсква през дюзата под високо налягане, създадено от бутало, което се движи от котвата на мощен електромагнит. Поради липсата на странично разположени въздушни струи формата на факела не може да се регулира и напречното му сечение е кръгово. Дебитът на разпръскваната боя се регулира плавно с винт, разположен в задната част на пистолета.

За боядисване в кухини и на други трудно достъпни места, например вътрешните повърхности на глидерите на радиатор за отопление, на мястото на стандартната дюза се закрепва удължител, който завършва с дюза, разпръскваща боята. Дължината му е 15 cm и, когато се налага използването му, представлява голямо удобство.

В този вид пистолети на износване е подложен компресионният механизъм, който се състои от стоманено бутало, цилиндър, възвратна пружина, вентил и дюза. Затова RD-SG11 е окомплектован с резервен механизъм, който се поставя много лесно.

Заслужава да се отбележи още, че комплектът съдържа и вискозиметър – мерен цилиндър с точно определен обем и калибриран отвор за изтичане на боята. За по-лесно държане и по-малко зацапване на ръцете има дръжка. И друг път сме писали, че основната предпоставка за получаване на качествено покритие при боядисване с пневматичен или електрически пистолет, наред с добрата подготовка на основата, е правилно подбраната гъстота (вискозитет) на боята. При необходимост боите може да се разреждат чрез добавяне в определени граници на разредители. Измерването на вискозитета на боята се извършва, след като тя бъде добре разбъркана и прецедена, при стайна температура 20 оС. Отворът на вискозиметъра се запушва с пръст и той се напълва с боя до самия ръб. След това отворът се открива и със секундомер се измерва времето, необходимо за изтичане на боята, докато започне да капе. Измерената стойност дава и вискозитета на боята в секунди. Оптималният вискозитет зависи от вида на боята и по правило се препоръчва от производителя. Ориентировъчно за алкидните пентафталови емайллакове се приема оптимална стойност на вискозитета 25–32 s.

Не се препоръчва използването на този вид пистолети за боядисване с латексни и други водоразтворими бои, защото това ще предизвика корозия и повреда на буталото и цилиндъра. Препоръчителна цена – 52 лв.

TopMaster Professional

От серията ръчни механични инструменти TopMaster Professional подбрахме три тресчотки за завиване и развиване на болтове и гайки. Помежду си те се различават по големината и размера на накрайника – 1/4″, 3/8″ и 1/2″. Имат удобни за държане ръкохватки, покрити със синтетичен каучук. Характерен за тях е големият брой на зъбите. Механизмът за движение при двата по-големи модела има по 72 зъба, а най-малкият – 36. Това намалява ъгъла на завъртане, необходим за зацепване на следващия зъб и превъртане на винта на една стъпка, и е предимство, когато се работи на места с ограничени възможности за движение на инструмента.

Инструментите от серията TopMaster Professional са изработени от качествена инструментална хром-ванадиева стомана със специална повърхностна обработка на частите, при които е необходимо постигане на по-голяма твърдост и износоустойчивост.

По поръчка на „Евромастер Импорт Експорт“ те се произвеждат в CMC Jiangsu (USA) Inc. – китайският филиал на известна американска фирма, производител на инструменти. Използват се най-модерни технологии и качествени материали, някои от които са внос от САЩ и Япония при строг контрол върху качеството на готовата продукция. Всички инструменти от тази серия се продават с т.нар. доживотна гаранция. На практика това означава, че, ако инструментът се повреди и стане негоден поради скрити производствени дефекти, той се подменя с нов, без оглед на гаранционния срок.

В зависимост от големината инструментите струват съответно 12 лв., 15 лв. и 19 лв.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Нови инструменти Raider Pro и TopMaster Professional”

Георги | октомври 18th, 2011 at 8:06 pm

Здравейте,
Интересувам се от гайковерта на 24 V. Каква е цената и откъде може да се купи? Поздрави!
„Направи сам“: Препратихме писмото Ви на фирма „Евромастер“. За съжаление този модел е изчерпан и в момента не се предлага негов аналог със захранващо напрежение 24 V. Продават се гайковерти с мрежово захранване 220 V или пневматични.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото