В категории: Брой 9-10/2006, Инструменти, Металообработване

Антивибрационен комплект за ъглошлифовъчни машини

От гледна точка на безопасността и опазването на човешкото здраве основен проблем при ръчните ъглошлифовъчни машини създават вибрациите, които неминуемо се предават на ръцете. При краткотрайна работа човек остава само с неприятното усещане за изтръпване на дланите и пръстите, което след време отшумява. При по-продължителна работа обаче изтръпването преминава в болка, която пропълзява нагоре по ръцете и, ако не се вземат мерки на време, се стига до трайно професионално заболяване – вибрационна болест. Освен, че причинява болестно състояние, високото ниво на вибрациите неминуемо води и до намаляване на производителността поради наложителни чести почивки или вече настъпили трайни увреждания, последвани от понижена работоспособност.

Ето защо с директива на Европейския съюз (EN 50144) от миналата година нивото на вибрациите на ъглошлифовъчните машини се ограничава до 2,5 m/s2. Това е постижимо само при модели, за които производителят е взел специални конструктивни мерки за намаляване на нивото на вибрациите.

Вибрациите при останалите машини значително надхвърлят тази граница, което означава, че с тях трябва да се работи само с дебели ръкавици и на кратки промеждутъци с продължителна почивка между тях. Казаното основателно поставя въпроса какво да правят хората, които имат от години иначе добре работещи ъглошлифовъчни машини. Те им вършат работа и още не е настъпил моментът да бъдат бракувани и заменени с нови. Такива машини само у нас има с десетки хиляди, да не говорим, че и производителите на нови машини в най-ниския ценови клас си правят оглушки, защото всяко конструктивно решение за намаляване на вибрациите несъмнено ще оскъпи продуктите им, и те ще загубят своето единствено пазарно предимство.

Решение обаче има, и то е съвсем лесно осъществимо – оригиналните гайка и подложна шайба, с които се притяга абразивният диск, се заменят с антивибрационен комплект Rhoducer на Rhodius. Още преди да получим от фирма „Киров“ един такъв комплект за тестване, у нас не се появи и капка съмнение в ефективността на решението, защото Rhodius е изключително авторитетна фирма, водещ европейски производител на инструменти за рязане и шлифоване, включително на дискове за ъглошлифовъчни машини. Комплектът е универсален и може да се използва за всяка ъглошлифовъчна машина със стандартна резба на шпиндела M 14 (DIN 44716).

В резултат на собствени изследвания от фирмата са установили, че основният източник на вибрации е въртящият се с висока честота диск, при което и най-малкият дисбаланс предизвиква силни вибрации. А в резултат на механичното износване на диска това е неизбежно. Затова са взети мерки за поглъщане на вибрациите, още преди те да се предадат на тялото на машината чрез твърдата връзка, която осъществяват обикновените метални гайка и подложна шайба. Ето защо при комплекта Rhoducer повърхностите, които контактуват с абразивния диск, са покрити със специална еластична пластмаса и по този начин твърдата връзка се прекъсва.

Производителят посочва данни от измерване на вибрациите, което показва, че комплектът Rhoducer намалява нивото им около 3,25 пъти. Той може да се използва за дискове с дебелина от 4,5 до 10 mm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото